Macro – Huisvredebreuk 279

Sinds de release van zijn demo Ctrl Alt Delete 2000 timmert de Eindhovense Macro aan de weg, een weg die samenging met andere wegen en uiteindelijke toch weer opsplitste naar een eenbaansweg; na het oprichten van de groepen Proces Verbaal en Universen gaat Macro solo. Ook represent hij freestyle collectief Zuiderlijke Zonderlingen, waarvan een mixtape in de maak is.

Momenteel is het zomernachtproject Huisvredebreuk 279 te koop, een EP gemaakt door drie huisgenoten Macro, Fuji en Sen3. De laatste verzorgt het artwork terwijl de andere twee rappen op de beats van Globe I, Winio, Shorty, Teemong en Benzie.
De zes tracks lange EP word geopend door “Voorlopig Dit”, een leuke opener met vrolijke beats en instrumenten in de trant van een trompet of saxofoon. Lyrically zit het goed in elkaar en gaat het over de man achter Macro; van zijn studieschuld tot zijn muzikale ervaringen. De laatste dertig seconden van de track slaan om in een up-tempo beat met een zeer irritant pc stemmetje die de naam van de MC keer op keer herhaald. Die halve minuut had men wat mij betreft achterwege kunnen laten.

“De Kribbe” is een track met een goede balans tussen laid-back beats en rhymes, leuke rhymes overigens, over de lower (east) versie van MTV Cribs. Het leven van de glamour is niet weggelegd voor de MC en zijn huisgenoten, die op de fiets het nachtleven van Eindhoven in duikt en niet eens cash heeft voor een Playstation 2.
“Berlin By Night” bevat een up-tempo beat, gemixed met een rustige piano beat. Een originele track, waarop de rhymes in Engels, Duits, Frans en Nederlands worden gedropt. In de lyrics komt duidelijk naar voren dat het niet meevalt om jezelf verstaanbaar te maken in een ander land vandaar het gebrekkige Engels en Duits.
“Telefoonboek” wordt geopend door twee boeren die het telefoonboek van A tot Z op aan het dreunen zijn. Zo plat hoor ik de peeps in Macro’s en ook mijn hometown niet vaak praten, maar dat terzijde. Wat is de achterliggende gedachte van deze track? Voor mij een groot raadsel; humor kan ik niet ontdekken, beats en rhymes komen er zo’n tien seconden in voor…goed, bedankt voor je bijdrage DC Lama en over naar de volgende track.
“Rooie Oortjes” is een track met weinig potentie; eentonige beats en het onderwerp van deze track is simpelweg af te leiden van de titel. Zo nu en dan komen er leuke rhymes in voor, maar daar houdt het mee op. Zoals het refrein al aanduidt; “Iedereen maakt tegenwoordig pimp shit, jammer dat er helemaal niks in zit.”

De afsluiter “Sluitingstijd” met gast MC Che bevat vrolijke piano sounds die worden afgewisseld met drums, goed gedaan. De rhymes daarentegen vallen tegen, het gebrabbel over dronken worden en wat te doen als je favoriete kroeg sluit kennen we inmiddels wel. Als je de cd in je bezit hebt staat er nog een bonustrack klaar waarbij je een live versie hoort van “Veel Te Weinig”. Goed dat de luisteraar ook kan horen hoe Macro zijn ding live doet want dat doet hij op een hype manier. Een soort ode aan alle lowbudget mensen zit vol met grappige voorbeelden.

Overall, een redelijke EP waarop Macro met “Voorlopig Dit” en “De Kribbe” laat zien meer in zijn mars te hebben dan menigeen rap acts uit Brabant. De laatste release uit Brabant die ik heb gehoord staat op naam van Vette Oogst, waar ik een nare nasmaak aan over heb gehouden. In vergelijking doet deze EP het een stuk beter, hoewel de laatste drie nummers van deze EP toch nog wat te wensen overlaten op het gebied van rhymes en diepgang. Zelf oordelen? De no-budget cats onder ons kunnen de zes tracks downen at http://www.lowereast.nl.

Tracklist:
01. Voorlopig Dit
02. De Kribbe
03. Berlin By Night
04. Telefoonboek
05. Rooie Oortjes
06. Sluitingstijd
07. Veel te Weinig (live)

Meer info:
http://www.macronizm.tk

Geplaatst door bowie op 19 september 2004