Mach-Hommy beweegt tussen New Orleans jazz en Italiaanse mafioso-vibes

Met Pray For Haïti stak hij eerder dit jaar zijn kop boven het maaiveld dat de underground hiphopscene heet uit. Nu is Mach-Hommy terug met een half uur aan nóg nieuwere muziek. Op Balens Cho, direct uit het Creools vertaald ‘Hete Kaarsen’, maar ook een woordspeling op Balendyo. Lwa Ogou Balendyo, de god van de oorlog.

Hoewel Mach-Hommy dit jaar pas een – naar alternatieve hiphop-maatstaven – groot publiek wist te bereiken, heeft de Haitiaans-Amerikaanse mc al grootse capriolen uitgehaald. Een van zijn EP’s werd exclusief via Bandcamp verkocht voor $ 111,11, en op zulke money-moves zijn grote ogen gericht. Een van de releases konden fans exclusief beluisteren op JAY Z’s streamingplatform TIDAL.

De platen die anno 2021 van hem verschijnen zijn op een goedkopere en snellere manier verkrijgbaar. De elfde EP van de New Jersey borduurt heerlijk voort op de succesvolle tiende. Er klinken zoete vocal-samples, maar ook een charismatische jazzy saxofoonsolo van Nicholas Craven. Donkere beats zijn er ook, bijvoorbeeld op MAGNUM BAND REMIX. Tussen de vijf Frans getitelde interludes (LA PREMIERE BOUGIE, LA DEUXIÈME enzovoorts) weet Hommy te overtuigen met zijn kalme voordracht en het eeuwige mysterie rondom zijn persoon. “Our culture is rooted in myth and it is with art and poetry that we shape reality”, klinkt hij bloedserieus.

De gemaskerde rapper droomt ervan om ‘zijn hood rijk te maken’, maar wil meer respect dan zijn voorgangers. Mach rapt intigrerende wijze over hoe zijn opa ruimschoots geld en mogelijkheden bood aan de de Haitiaanse gemeenschap in New Jersey, maar daar nooit compensatie voor heeft gekregen. Hetzelfde gebeurde met zijn vader, die stierf en kon voor zijn dood nooit rekenen op een wederdienst. Mach trekt er zijn lering uit. Het misbruik dat men van zijn familie maakte zorgt ervoor dat zijn hart koud is geworden. Hij raadt zijn luisteraars aan om vanaf het begin egoïstisch te zijn. Zodat hij simpelweg niet voor de ogen van anderen hoeft te evolueren van iemand die zijn medemens graag een gunst doet in een koud persoon. Het maakt van Wooden Nickels niet alleen een sterk staaltje storytelling, maar ook een glimp van de man achter het masker.

“De korte speelduur werkt in Hommy’s voordeel.”

Met het door Westside Gunn bepaalde koers en visie van Pray For Haïti nog kersvers in het geheugen, rijst met een nieuwe release uiteraard meteen of Mach-Hommy dat niveau nog eens kan halen. Die twijfel i in het vervolg overbodig. Het is een zeer fijn project met geweldige en perfect bij Mach passende beats, een Italiaans mafia- meets New Orleans jazz-gevoel en wijze raad: “All this talk of securing bags is hysterical. You are the bag, you gone stay rich if you take care of you…” De korte speelduur werkt in zijn voordeel. Bij Balens Cho keer je héél snel weer terug, als een goede dooreettaart. De God van de Oorlog heet Mach-Hommy, en hij dropt niet één, maar twee van de beste projecten van 2021.

Stream:

Geplaatst door bowie op 7 december 2021