Lowlands 2001

Geen perspas en geen fotopas toch weerhield het er ons niet van om verslag te doen van Lowlands.

Lowlands 2001
24-25-26 augustus

Vrijdag 24 Augustus 1700-1800 The Proov
The Proov werd heel laat toegevoegd aan de line-up van lowlands maar deze uitnodiging bleek zeer terecht nadat ze vorig jaar al op lowlands hadden gestaan en een paar maanden geleden een geweldig optreden gaven op drum rhythem mocht The Proov nu in de Bravo( de op 3 na grootste tent die bestemd is voor hiphop en drum n bass) tent gaan optreden. The Proov deze keer uiteraard weer met een live band begon heel chill met hun optreden, de tent was trouwens heel goed gevuld. Toen The Proov het publiek lekker had opgewarmd (niet dat dat nodig was met 25 graden buiten) met jazzy nummers werd het publiek daarna gewerldig gehyped door een nummer waarbij 3 verschillende beats van: Snoop, Pharcyde en Tribe called quest werden gebruikt en damn wat klonk dat phat zeg. Hoe langer het optreden duurde hoe doper het werd en The Proov verliet het podium met een uitbundige en springende massa in de tent.
Cijfer: 8,5

Zaterdag 25 Augustus 1415-1515 Deliquent Habits
Deliquent Habits mocht aantreden in de grootste tent die er is op Lowlands: Alpha. Het kwam er dus op neer dat hier ongeveer 15.000 mensen aanwezig waren wat best veel was aangezien er buiten een temperatuur was van rond de 30 graden. Ook werd er nog een geruststellende mededeling gedaan (athans dat dachten we) "omdat het zo warm is zal de EHBO voor water zorgen als dat nodig is". Toen the habits het podium betraden en hun intro deden was het publiek al goed in beweging en Ives zei nog het volgende:"ey you motherfuckers are hardcore cause it’s hot and you still party like motherfuckers" de eerdere mededeling over het te krijgen water klopte niet helemaal er was 1 persoon van de deliquents crew die af en toe en beker water of tequila( om de mensen in NL te danken voor de support was er tequila aanwezig voor de front rows) uitdeelde maar deze persoon bleek maar oog te hebben voor bepaalde mensen de mensen die echt water nodig hadden werden overgeslagen. Het optreden van de habits verliep goed alle bekende nummers werden gedaan en dan vooral de nummers van de huidige cd: merry go round. Ik moet zeggen dat ik het ouwe materiaal meer dig dan hun nieuwe album maar live klonk het allemaal wel lekker en bij het nummer "return of the tres" was het feest compleet. Het enige – punt van deze show was dat ze te weinig ouwe shit deden maar verder zat alles gewoon goed in mekaar.
Cijfer: 8

Zaterdag 25 Augustus 1930-2000 Relax & Specially Blended
Weer een NL hiphop act op lowlands het leuke van deze formatie was eigenlijk dat ik er nog nooit van gehoord had. Ik wist alleen dat ze uit Haarlem kwamen de rest was dus een complete verassing. RSB zou deze avond in de India tent spelen vorig jaar stonden The Proov, Brainpower en Draztic Measures nog in deze tent. Er was niet veel publiek op afgekomen ik geloof een kleine 100 man. Toen RSB on stage stond ook met een complete live band verwachtte ik een soort The Proov-achtige show te krijgen maar niets was minder waar. RSB schoot direct uit de startblokken en stilstaan was er voor het publiek niet bij. Iedereen werd overduidelijk overvallen door de positieve vibe van RSB die ver buiten de tent te horen was want binnen 10 minuten was de tent ineens wel vol. Na een paar energieke nummers kwam er een soort schaamte gevoel boven "waarom heb ik deze gasten nooit eerder getjekt dacht ik" want dit was echt de shit gewoon een van de doopste dingen die ik van NL bodem ooit heb gezien. De complete formatie was zo goed opmekaar ingespeeld dat er gewoon echt helemaal niets verkeerd ging ook maakten ze er een geweldige show van op een gegeven moment vielen alle leden spontaan neer om maar eens een voorbeeld te noemen. Nogmaals deze gasten waren zo enthousiast en energiek dat het gewoon geweldig was om te zien, de hele tent stond vanaf minuut 1 tot het einde ook volledig op ze kop. Dit was de doopste hiphop act van lowlands 2001.
Cijfer: 9

Zondag 26 Augustus 1830-1930 Spooks
Dan de laatste hiphop act op lowlands 2001 en alweer was dit optreden in de bravo tent. Voor mij persoonlijk de meest relaxte tent op lowlands niet te klein en niet te groot, zodat er een goed contact is tussen de performers en het publiek. Het weer was trouwens volkomen omgeslagen de hitte was verandert in keiharde regen en flink wat onweer. Tijdens de soundcheck leek het wel alsof de bliksem was ingeslagen even was het nog wel een beetje de vraag of het optreden zou doorgaan maar gelukkig begonnen de spooks met bijna 12 man sterk (jah je leest het goed) het optreden.het begon allemaal zeer gemoedelijk en dat zou ook het grootste gedeelte van het optreden wel blijven op een paar uitspattingen na dan zo mocht de dj laten zien wat ie kon en jah deze gast was zeer skilled maakte de ene move na de andere dit vond ik dan ook persoonlijk het hoogtepunt van dit optreden. Spooks maakte een mooi gebaar om "Karma Hotel" te dedicaten aan de overleden: Aaliya. Verder leek het materiaal van Spooks een beetje magertjes het nummer: "Things i’ve Seen" werd lang gerekt tot een aantal extra minuten om de playlist vol te krijgen en na een half uur bekenden Spooks dat men eigenlijk door hun materiaal heen was het was mischien niet serieus bedoelt maar het leek er wel op. Het laatste kwartier werd dan opgevult met wat freestyles op oa. de beat van mop-ante up. Het was achteraf een goed optreden het kon alleen niet tippen aan de andere hiphop acts.
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 31 december 2001