LouiVos is terug en verjaagt de ‘Kwade Geesten’ met nieuwe EP

LouiVos is een van de rappers die aan de wieg stond van de opleving van de trap-rap in Nederland. Al sinds 911 Survivors uit 2015, de mixtape van de harde kern van Wilde Westen, zorgt hij voor originele invalshoeken in het genre. In tegenstelling tot de vaak generieke Amerikaanse variant, komt hij met eigenzinnige bars en een uitstekende beatkeuze. Dat is op zijn nieuwe verrassingsplaat niet anders. Kwade Geesten is hier.

De dertien-in-een-dozijn-aanpak is ook anno 2020 niets voor de Haagse LouiVos. Of er een streep door zijn contract met Wilde Westen staat is onduidelijk, maar helder is wel dat zijn nieuwe EP verschijnt onder zijn eigen vlag Dirty Drip Entertainment. Na featurings bij Tarik, MRD, Frsh en FMG eerder dit jaar, vond hij het tijd voor weer een eigen body of work. Kwade Geesten is zijn eerste volledige project sinds Exotische Wapens uit 2018.

Al in de gelijknamige introtrack wordt duidelijk dat LouiVos in die tijd muzikale stappen heeft gezet. Met zanglijnen opent hij het vuur op een fijne beat van Luc Hydra. Gortdroog maar raak als kindercola: “Niemand is meer veilig, je ziel verkocht net veiling / Je wou die kontvergroting, nu wil je kontverkleining, omdat je man niet bij is / je dacht toen je was Kylie….” De komische timing en zijn jolige intonatie blijken prima te werken, ook anno 2020.

Uiteraard mogen de drillbeats niet ontbreken op een release als deze. De featurings met Jordymone9 en CongoN9ne zijn dan ook geënt op hi-hat-patronen die sterk uit grime lenen en de melodiëen die twee keer zo traag zijn als de drums. Het valt vooral op hoe kalm Louis blijft en zich niet laat verleiden totale rwina te zetten met vocaal geweld. “15 had ik stress en honger, 16 had ik straps en komma’s / 2, 4, 3, 5, 4, 1, 9 / kan je doorzeven als ik praat met 9 / speel met mij en je speelt met levens…”, rapt hij onderkoeld in Smoke.

Toch leveren die snellere beats niet de spannendste tracks op. Dat zijn namelijk naast de al benoemde introtrack de langzamere producties die helemaal bij deze zomer passen; fleurige flamencogitaarloopjes (mooie voor Scrabble, al zeggen we ’t zelf) die bovenop de donkere trapbassen worden gelegd. Op beats van Hakmfack (Rood) en Raoul 808 (Keke) besluit LouiVos zijn EP met overtuiging. Rood is een geweldige track waarop 3Robi meedoet en LouiVos zijn akkefietje op Appelsap 2017 oprakelt. Fraai is de tweede verse, als hij zijn typisch droge wordplay tevoorschijn haalt. “En ze vindt me fly alsof ik vliegtuig ben / ik zit in haar mond alsof ik kauwgom ben / daarna krijg ik hoofd alsof ik HAVO ben / maar denk niet dat ik blijf alsof ik tattoo ben!”

LouiVos is kalm als altijd. Hij lijkt zijn teksten uit de losse pols te schudden. Elk couplet klinkt als een freestyle, of in ieder geval als een one taker. De Hagenees doet geen moeite om tof te doen, maar ís het gewoon. Kwade Geesten is luchtig wanneer het moet; de explosiviteit laat Louis over aan zijn featurings. Relaxte, ijskoude raps gebracht door de koelste kikker van het vaderlandse hiphoplandschap.

Stream:

Geplaatst door bowie op 11 augustus 2020