Loki weeft een web met lichtere vibes en ongebruikelijke producer-trucs

Loki is een producer uit Brabant en is al behoorlijk lang actief als muzikant. Zijn eerste stappen maakte hij als gitarist in de hardcore-punkband X-tra Medium en als rapper en beatmaker voor NV. Hij verloor de interesse om zich verbaal te uiten en besloot daardoor te stoppen met rappen, maar begon zich dankzij dat gegeven juist te focussen op de productionele kant. Al sinds het begin kiest hij de middenweg tussen de wortels van hiphop – de 80’s en 90’s – en de futuristische soundscapes.

Na pak ‘m beet twintig jaar is er weer een solo-EP van Loki. “Het werd wel weer eens tijd, na alle samenwerkingsverbanden, beatbattles, remixes en de bandjes waarin ik veel energie heb gestoken. The Web We Weave is een EP die vier instrumentale tracks bevat, en de titel komt eigenlijk van het feit dat de ideeën in en uit elkaar weven op een organische wijze. In vergelijking met mijn oudere releases bevatten ze veel meer laagjes, en blijven ze veel minder in een enkele loop hangen.”

Producer-nerd-talk

Ook heeft hij zich gespecialiseerd en heeft hij nieuwe uitdagingen gezocht. “Warning: producer-nerd-talk: ik ben voor dit project dieper in het sound design gedoken in plaats van kant en klare geluiden en samples te gebruiken. Dat wil zeggen dat ik meer dingen door gitaarversterkers of effectenbakken heb gehaald die er eigenlijk niet voor bedoeld zijn. Daarnaast heb ik parameters op synths laten aansturen en tweaken, door LFO’s of andere sounds in de beat.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het is een plaat die je dwars door de speakers lijkt te willen zuigen. Door de onorthodoxe aanpak lijken er constant nieuwe geluiden op te duiken die je bij de les houden. Vooral afsluiter ‘Die We Must’ is daar het perfecte voorbeeld van; om de paar maten lijkt een andere sound de hoofdmoot te willen worden. Het transformatieve karakter en de spacey sounds lijken een poort te vormen naar een onontdekte wereld, die er vele malen vrolijker uitziet dan aanvankelijk gedacht.

Want is daar zowaar her en der een meer positieve en lichtere vibe te ontdekken in plaats van het duistere en depressieve geluid dat we van hem gewend zijn? “Zeker, maar uiteraard is de stoffige lo-fi sound gebleven, net als m’n voorliefde voor vreemde drumpatronen. Dus de invloeden van 90’s boombap en vroege zeroes-underground á la Def Jux en Anticon zijn nog steeds aanwezig.”

Alle muziek op de EP is gecomponeerd, gespeeld, geprogrammeerd, opgenomen en gemixt door Loki, evenals de artwork. Mastering is gedaan door Statinski Mastering. De Spotify-stream check je hieronder, de rest van de luisterlinks biedt Loki hier aan.

Stream:

Geplaatst door bowie op 11 maart 2024