Lijpe heeft nergens spijt meer van en dropt ‘Levensles’

Hij begon als Lijpe Mocro. Het laatste deel van zijn naam is inmiddels weggevallen, want vanaf nu wil Lijpe zich richten op een groter publiek. Ook daarom dat zijn album Levensles, dat hij vandaag heeft uitgebracht, niet alleen bestaat uit keiharde tracks. Want dat zijn de meesten van hem gewend: agressie en harde beats. Op zijn debuut horen we ook catchy nummers, praat hij over zijn moeder en rapt hij over zijn geloof. HIJS sprak met de Utrechter af in Quartier Putain, koffiebar annex kantoor van Top Notch, waar hij uitleg gaf over alles wat we vanaf nu te horen gaan krijgen.

“De slechte dingen moeten gecompenseerd worden met de goede, daar ben ik nu mee bezig.”

Als we aankomen bij de bar zit hij buiten te wachten. Gekleed in grijze hoodie en zwarte bodywarmer. Hij gaat me voor naar de bovenste verdieping van het kantoor en neemt plaats in een comfortabele fauteuil. Er is niks te merken van de agressief ogende rapper die negen van de tien keer omhoog popt wanneer je ‘Lijpe’ intypt op bijvoorbeeld YouTube. Dat is te verklaren volgens de 22-jarige rapper. “Er komt een bepaalde agressie vrij wanneer ik een beat hoor. Er komen emoties los. Zoals bijvoorbeeld de beat van Moeilijke Tijd, dat maakt je gewoon agressief. Maar je moet beseffen dat als je vandaag een track maakt, je agressief kan zijn maar dat betekent niet dat je zo nog de komende drie maanden leeft. Het zijn allemaal momentopnames. Zoals je nu ziet: ik ben gewoon een hele sociale jongen.” En daarin moet ik hem gelijk geven. Abdel Achahbar, zoals zijn echte naam luidt, blijkt eigenlijk een hele rustige jongen. Maar waar komt een naam als Lijpe dan vandaan? “Een stukkie jeugd”, denkt hij. “Ik was niet echt een brave jongen. Wat school betreft was ik wel erg, daar was ik niet te houden.” Spijt heeft de rapper niet echt. “Op sommige momenten heb je spijt van dingen, op sommige momenten heb je nergens meer spijt van. Maar je moet compenseren”, is zijn verklaring. “De slechte dingen moeten gecompenseerd worden met de goede, daar ben ik nu mee bezig.”

LijpeCoverCHCP_01

“Ook het geloof is belangrijk voor mij.”

Lijpe groeit op in Maarssen, Utrecht, met zijn zus, twee jongere zusjes en een broertje. Waar veel artiesten al op jonge leeftijd hun families entertainen tijdens het kerstdiner en dromen van festivals was dat bij hem verreweg het geval. Een echte ‘hiphopper’ was hij ook niet. “Ik luisterde niet naar Tupac of Biggie, eigenlijk was ik geen hiphopliefhebber. In het begin was ik ook niet serieus met muziek. Het was muziek maken op het moment dat je muziek wilde maken. Pas toen ik een jaar of 17, 18 was werd het steeds serieuzer.” Zelfs zo serieus dat hij zijn school en voetbal ervoor opgaf en er vandaag een debuutalbum is verschenen. Een album vol harde tracks, maar ook eentje waarop we een andere kant van Lijpe te horen krijgen, een persoonlijke en een wat zelfs breekbaardere kant. Onder andere de band met zijn moeder wordt aangehaald. “Zij heeft de allerbelangrijkste rol in mijn leven. Ik heb haar staan waar elke zoon zijn moeder zou moeten hebben staan. Maar mensen vergeten vaak mijn vader. Hij is iets harder maar ook hij is heel belangrijk voor me. Met mijn moeder praat ik over problemen, daar zijn moeders voor toch, maar uiteindelijk heb ik ze allebei even hard nodig.” Net als zijn ouders speelt ook de Islam in grote rol in het leven van de jonge artiest. “Ik ben er misschien niet altijd even serieus mee bezig. De dingen die ik rap, de dingen die ik laat zien, eigenlijk kunnen die niet als je het naast mijn geloof zet. Maar dat wil niet zeggen dat ik ongelovig ben.” Over de vraag of zijn ouders daar geen moeite mee hebben is hij duidelijk: “Nee. Zij weten hoe mijn leven in elkaar zit en dat het geen onzin is wat ik vertel. Maar ik moet er denk ik wel nog wat serieuzer in worden.”

“Ik ga niet meer op het drukste tijdstip van de dag naar de stad.”

Fans en foto’s
Een jongen die niet graag naar school ging, altijd op straat rondhing en geen echte plannen voor de toekomst maakte. Waar was Lijpe geweest als hij geen platendeal had gekregen en als er nu geen album gereleased zou worden? “Dat durf ik niet te zeggen”, antwoordt hij een beetje lachend. Waarop hij meteen serieuzer vervolgt: “Ik denk in ieder geval niet dat het goed was gegaan. Af en toe denk ik daar wel eens aan. Wat als ik dit niet had? Ik zou hele andere dingen doen en nog 24/7 op straat zijn. Maar dan had ik ook al die bekendheid niet. Wat dat betreft was het rustiger geweest.” Lijpe vertelt dat hij het er een tijdje best moeilijk mee gehad heeft om zich aan te passen aan het ‘bekend zijn’. “Op bepaalde plekken kom ik gewoon niet meer. Ik ga niet op het drukste tijdstip van de dag naar de stad. Ja, af en toe kan het vervelend zijn om herkend te worden. Soms zit je niet lekker in je vel of ben je met je verkeerde been uit bed gestapt, en dan kom je mensen tegen die een foto willen. Ik heb ook niet altijd evenveel tijd. Maar ik heb een goeie fanbase. Zij kunnen ook niet weten hoe ik me voel dus ik probeer altijd voor ze klaar te staan.”

LijpeCoverCHCP_02

Een deel van zijn fanbase staat Lijpe in ieder geval nooit ‘in de weg’. Lijpe: “Ik word veel gedraaid in gevangenissen. Ik rap veel over problemen en mensen die vastzitten hebben problemen. Maar ik heb het ook over leuke tijden, tijden die flashbacks geven als je vastzit. Wat dat betreft is mijn muziek ook wel rustgevend.” Een gegeven waar hij alleen maar blij mee is. “Ik wil ze graag steunen met dit album. Als het moment daar is, wil ik ook langs gevangenissen gaan. Ik denk dat als je door een moeilijke tijd gaat, je dit album zeker nodig hebt.”

“Ik spreek niet alleen bekende producers aan, ik spreek gewoon de hardste producers aan.”

Van Moeilijke Tijd naar Gouden Plaat
Moeilijke Tijd is de toepasselijke titel van zijn eerste single. “Het is een hele oude verse van een jaar of twee geleden maar hij is nu pas van toepassing gekomen. Het was eigenlijk een random verse, maar de track samengevat klinkt als een moeilijke tijd, wat goed bij deze periode van het jaar past. Het is een moeilijke tijd, kijk naar wat er allemaal gebeurd is de afgelopen tijd.” De track is gemaakt in samenwerking met Jack $hirak. “Hij had een beat getikt in de auto van Amsterdam naar Almere dus toen ik daar aankwam, zette hij die beat op en ik begon die verse te spitten. Jack zei meteen: ‘Ja! Dit is een hit man, dit hebben we nodig.’” Naast Jack $hirak staan er nog elf andere producers op de plaat waardoor die divers klinkt en er zelfs af en toe best catchy nummers voorbij komen. Iets dat je niet meteen zou verwachten bij Lijpe. “Maar het moet variëren toch, zo’n album”, legt hij uit. “Als je op één ding blijft, maak je ook niemand gelukkig. Ik had ook negentien tracks met dezelfde producer kunnen maken. Maar door met verschillende mensen te werken kom je steeds in een andere vibe. Ik heb ook niet alleen de bekende producers aangesproken, ik heb gewoon de hardste producers aangesproken. “

LijpeCoverCHCP_04

Top Notch & New Wave
Veel van de samenwerkingen kwamen tot stand door het schrijverskamp van New Wave waar ook Lijpe onderdeel van was. Nog dezelfde dag dat hij een krabbel zette onder het contract van Top Notch kreeg hij uit een uitnodiging om binnenkort met een groep artiesten naar Schiermonnikoog te vertrekken. Een ervaring die uiteindelijk leidde tot een optreden op Lowlands én een Gouden Plaat. Gekke ervaringen die je mee móet maken als je muziek maakt volgens Lijpe. “Je staat daar op Lowlands, iedereen met zijn handen in de lucht van links naar rechts. Helemaal tot achterin zag ik ze bewegen. Net daarvoor kregen we die Gouden Plaat, dus dat zat ook nog in mijn hoofd. Ik weet ook niet precies wat het inhield, het was allemaal nieuw voor me. Maar ik wist dat het goed was want ik zag allemaal pers en mensen met camera’s”, vertelt hij lachend.

“Ik was al best ver en had al bepaalde deuren opengemaakt. Dan is het logisch dat mensen aan je willen trekken.”

Ook vertelt hij dat ie zonder New Wave zulke momenten nooit had meegemaakt, en aan dat feit zit ook een keerzijde volgens hem. “Het is spijtig dat je soms een label nodig hebt om gezien te worden door bepaalde mensen waar je uiteindelijk veel aan hebt, terwijl je zelf al zoveel talent hebt. Maar ja, zo zit het allemaal in elkaar.” En dus tekende hij uiteindelijk een contract bij TopNotch nadat hij door Kees de Koning was uitgenodigd voor een gesprek. “Het is natuurlijk keihard als Kees je benadert, maar voor mij was het geen hoogtepunt. Ik was al best ver en had al bepaalde deuren opengemaakt. Dan is het logisch dat mensen aan je willen trekken. Op een gegeven moment moet je kiezen wat het beste is. Ik kon ook voor mezelf doorgaan, maar bepaalde deuren zijn te gesloten om zelf open te maken.” Maar met een beetje hulp van een platenlabel zullen ook die op een gegeven moment opengaan. Waardoor hij hopelijk over vijf jaar een penthouse in Marokko heeft. Hij begint te lachen: “Dat zou ik wel willen ja. Je weet maar nooit.” Nu eerst de release van zijn debuutalbum Levensles, ‘niet zomaar een album’ zoals hij het zelf zegt. “Het gaat niet over bloemen, het strand en de zon. Het gaat over het echte leven. Daaruit kan iedereen een les trekken.”

Levensles is hieronder te beluisteren:

Geplaatst door bowie op 27 november 2015