Let’s get digital (again): de HIJS picks van ESNS 2022

Voor de tweede keer kiest Eurosonic / Noorderslag voor een digitale aanpak. Inmiddels zitten we bijna twee jaar in de pandemie en is het wellicht al lang geleden dat je een digitale concert- of festivalervaring achter de rug hebt. ESNS had in 2021 een leuke opzet waarbij je tussen podia kon schakelen en zelfs een heus tijdschema. Dit jaar programmeren ze opnieuw noodgedwongen een digitale kennismaking met veel Europese acts, die veelal in tien minuten mogen showcasen wat ze in huis hebben. Je kunt zappen tussen drie kanalen, tussen 20:00 en 00:00 komen er heel veel acts langs. Wij pikken er wat kersen voor je uit, en voegen er wat muziek en beeld bij om in de stemming te komen Veel lees-, kijk- en luisterplezier dus!

BERWYN (UK)

Woensdag 19 januari, 21:30 – 21:40, kanaal ESNS 02

Het kostte BERWYN slechts twee weken om zijn debuutmixtape op te nemen. Maar het voor een Mercury Music Prize genomineerde DEMOTAPE/VEGA destilleert een leven vol ervaringen aan de rafelranden van Londen. Het is rauw en authentiek, zowel tekstueel als sonisch, waarbij elke song meer lagen van zijn leven afpelt; verhalen van hoop, de hustle en strijd.

BERWYN werd geboren in Trinidad, maar opereert nu vanuit Romford. De 25-jarige beschreef zijn eigen muziek als “plechtig, muzikaal en verkennend” en zei dat hij het gevoel had dat mensen zich aangetrokken voelden tot de “moed, eerlijkheid en het geloof” op zijn genomineerde plaat. Hij beschreef deze kwaliteiten als “hulpmiddelen voor elk menselijk wezen binnen de matrix waarin we leven”. Er is nog heel veel meer van hem onderweg, vertelt hij in een interview met NME. Dat kopte: “I’m sitting on hundreds of songs and some high-profile features.”

CERO ISMAEL (NL)

Zaterdag 22 januari, 20:30 – 20:45, ESNS 01

Cero Ismael is hard bezig om zijn stempel te drukken op de alternatieve hiphopscene in eigen land. De Amsterdammer maakt soulvolle, poëtische tracks met invloeden van zowel traditionele en moderne R&B. Zijn debuut-EP Blue Man was melancholisch en dromerig getint. Diepgang, emoties en sadness zijn er terugkerende onderwerpen op, en hij zag het vooral als zelfgenezing.

De recentere singles klinken aangenaam experimenteler en funky. PUBLIK gaat over het omarmen van euforische momenten. “ Dat kan binnen zijn in je eentje of met gezelschap. Isolement en binnen zijn waren twee onderwerpen die ik, en ik denk veel mensen met mij, de afgelopen maanden heb mogen meemaken. PUBLIK gaat over nog steeds genieten van alles wat er nog is om je heen.”

SHUNAJI (ITA)

Donderdag 20 januari, 21:40 – 21:50, kanaal ESNS 03

Shunaji is een avant-garde producer, rapper en zangeres uit Rome. Of zoals ze zelf omschrijft: ‘from outer space’. Haar muziek is electisch en overstijgt genres. Ze hanteert een experimentele aanpak om alternatieve hiphop en triphop te mixen met jazz, neo-soul en hypnotiserende synths. Shunaji brengt al zelfstandig muziek uit sinds 2018, toen haar debuut-EP Midnight Movie verscheen. Haar laatste EP, Cosmic Blues (2020), haalde de Spotify-playlists Fresh Finds en Fresh Finds: The Wave.

In een interview met EQUATE vertelde ze dat ze eeuwig op zoek is naar een betere versie van zichzelf als persoon en als artiest. Ze kanaliseert haar ervaringen en daagt zichzelf uit om muzikale grenzen te verleggen. Hoe dat klinkt hoor je volgend weekend vanachter je telefoon of laptop.

NELCON (NL)

Zaterdag 22 januari, 21:45 – 22:00, kanaal ESNS 03

De 19-jarige Nelcon is het nieuwe talent van de Utrechtse hiphopscene. De vindingrijke rapper bracht in mei zijn eerste EP Nelconic uit via Burning Fik, het eigenzinnige label van Faberyayo en Abel. Nelcon steekt de draak met Amsterdam, maar reisde wel naar de hoofdstad af om op te nemen met Bas Bron en Faberyayo.

Of het nou een oldschool vibe heeft of invloeden uit de Chicago drill van een decennium geleden; Nelcon zet het naar zijn hand. Aan die hand neemt hij je mee door Keiland, de Voor- en Twijnstraat en langs de sneeuw in de flats van Overvecht. Wij zagen hem afgelopen jaar op ADE Beats en daar vloog zijn hongerige kwartiertje zó snel voorbij dat we daar wel iets meer van zouden willen zien.

DENISE CHAILA (IER)

Donderdag 20 januari, 22:10 – 22:25, kanaal ESNS 01

In haar doorbraaksingle Copper Bullet geeft Denise Chaila een beknopte beschrijving van de bruisende hiphopscene in Ierland. Het gevoel van een natie in één perfecte zin kunnen overbrengen, getuigt van de diepgang én de kunde van de Ierse mc. Sinds de release van debuut-EP Dual Citizenship begin 2019, groeide Denise snel uit tot een van de meest gevraagde mc’s in binnen- en buitenland. In oktober 2020 zag haar mixtape Go Bravely het licht, een intentieverklaring in een serie van elf sonische polaroids.

Ze opereert op het snijvlak van hiphop, r&b, trap, dancehall en afrobeats, maar weet altijd een gezonde dosis bravoure de studio in te nemen. Met een geboorteplaats als Limerick zit het rijmen meteen in het bloed, natuurlijk. Tegen NME sprak ze vol lof en zelfvertrouwen over de scene waarin ze beweegt. “What’s special about the Irish hip-hop scene is that we own who we are.”

Geplaatst door bowie op 18 januari 2022