Kubus & Rico: Trippen & freaken met beats

Dat Rico de laatste zou zijn die na het album BuitenWesten van Kubus in 2005 een soloplaat zou uitbrengen, is misschien niet zo verrassend. Hij is door de jaren heen niet bijster productief gebleken. Met de solotracks die uitkwamen maakte hij zijn volledige artiestennaam Phreako Rico echter wel waar. Tracks als Elektrostress, Wat Het Is en Kaputzenpulli vragen behoorlijk wat inlevingsvermogen van de luisteraar en laten je kennis maken met de ietwat schizofrene Ricardo McDougal. De combinatie met de misschien even geniale als gestoorde beatbakker Kubus heeft het album DMT opgeleverd; laten we het een aaneenschakeling van korte, vaak heftige muzikale momenten noemen.

“Ik moet me opnieuw bewijzen en concurreren met een nieuwe generatie rappers.”

De magische tijd van de BuitenWesten cd en bijbehorende tour staat in schril contrast met de wat kleinere zalen en geringe opkomst bij veel van de optredens. “Tot nu toe verkocht alleen de show in Groningen uit maar gelukkig merken we wel dat steeds meer mensen het album gaan snappen en daardoor een show komen checken”, opent Rico. “Hoe leger de zaal is hoe meer spanning ik voel maar wanneer je na afloop hoort van de mensen die er zijn dat het tof was is het ook goed. We komen uit een enorme luxepositie. Ik zie het ook meer als een cirkel die ik persoonlijk heb bewandeld. Van lege zalen in het begin, via die enorme hype rond Opgezwolle en BuitenWesten, terug naar het nulpunt waar we nu weer beginnen. Ik baal daar ook totaal niet van, ik moet me opnieuw bewijzen en concurreren met een hele nieuwe generatie mc’s.”
“Mijn hobby werd mijn beroep, misschien moet ik van mijn beroep weer mijn hobby maken.”
“Uiteindelijk maak je muziek waar je achter staat”, aldus Kubus. “We zijn ook in ons eentje begonnen dus al luistert er niemand meer naar mijn muziek zou ik daar niet van balen. Je moet het zo zien dat van mijn hobby mijn beroep is gemaakt en dat ik het niet erg zou vinden als het mijn hobby weer zou worden. Dan zit er ook totaal geen druk meer achter. Die druk zit er trouwens sowieso niet echt achter omdat wij weten dat de muziek die wij maken wat moeilijker te bevatten is voor het grote publiek.” Een uurtje voor de show is de zaal inderdaad nog leeg op een handjevol barhangers en personeel na. Backstage is de sfeer opvallend ontspannen terwijl de wodka rondgaat en Kubus en Rico sjekkies draaien. Hier is door de jaren heen weinig veranderd. “Het staat me nog goed bij dat ik bij de Melkweg uit het raam keek en één gigantische mensenmassa zag. Dát zijn die momenten dat je beseft dat al die mensen een kaartje hebben gekocht om jou te zien. Maar ook het publiek dat een kaartje voor de DMT-tour heeft gekocht, komt voor ons dus natuurlijk waarderen we dat net zo, misschien wel meer.” Rico reageert gevat over de magere opkomst in bijvoorbeeld Rotterdam: “We krijgen alleen maar positieve feedback van de aanwezigen. Het zijn er ook niet zoveel dus ik spreek ze bijna allemaal persoonlijk!”
“Muziek via internet is net als een crackpijp. Mensen roken het, ervaren een korte high en leggen het erna weer weg.”
Dan over het album, DMT. Of de titel nu aan de kortstondig maar heftig hallucinerende drug refereert of niet, het neemt je mee op reis en is een heftig maar goed doordacht concept. “In eerste instantie was er een plan voor een EP maar we hadden zo veel te gekke tracks liggen dat we hebben besloten een album samen te stellen. We wilden er ook geen internetdownload van maken. Tegenwoordig gaat de verspreiding van muziek via het internet heel snel. Het lijkt soms net op een crackpijp, mensen roken het, ervaren een korte high en leggen het erna weer weg.” Nu de relatie met drugs gelegd is, ontkomen de heren niet aan de vraag op welke manier het hun leven of muziek heeft beïnvloed. Kubus reageert: “Ik zie drugs, of in dit geval DMT, meer als meditatiemiddel. Het is een heel spiritueel iets. Diepgewortelde issues kan je, op verantwoorde manier, door middel van zo’n trip oplossen. Soms heb je zo’n ervaring nodig om jezelf tegen te komen. Het is niet zo dat ik drugsgebruik promoot, je moet ook zonder kunnen. Ik heb ooit eens een bijna-ongeluk meegemaakt. Onderweg naar huis, rommelend in mijn dashboardkastje, reed ik bijna het talud af, een sloot in. Dat is nou zo’n moment waarop je realiseert dat je leeft en hoe blij je mag zijn dat je leeft.” Rico vult aan: “Dit soort gesprekken hebben wij in de studio zo vaak gehad. Daarom is het ook een bijzonder stukje werk geworden. We zijn opnieuw gaan realiseren waar we staan, dat we ons gelukkig mogen prijzen en dat het veel slechter met ons af had kunnen lopen; ook dat gevoel is DMT voor ons.”
Het is trouwens een misvatting wanneer je denkt dat het gehele album voortkomt uit middelengebruik. “Sommige tracks ontstaan in de middag tijdens de koffie, andere na een avondje goed doorzakken,” aldus Rico. Kubus vervolgt: “Ik blow de laatste tijd niet zo veel meer als vroeger waardoor ik tegenwoordig na een lekker wietje vaak knettervaag achter mijn computer zit. De titeltrack is een goed voorbeeld van zo’n vage avond.” Het ‘freaken met beats’, waar de Zwollenaar ongetwijfeld het knippen & plakken van beats, samples en tonen mee bedoelt, in combinatie met het gooien van woorden en expres verkeerd rappen van teksten van Rico, hebben tot dit resultaat geleid. “De mooiste ideeën in de nacht waren trouwens niet altijd de beste wanneer ik ze de volgende dag terug luisterde,” nuanceert Kubus. “Niet alleen de afzonderlijke tracks maar ook het album als geheel zie ik als een muzikale trip. Daar waar ik met een rapper als Sticks meer gestructureerd en in fases werk, is dat met Rico compleet anders. De lyrics van Sticks ‘staan al op zichzelf’. Rico en ik laten ons veel meer beïnvloeden door elkaar. Ik ben muziek gaan maken geïnspireerd op Rico’s lines en hij gaf op zijn beurt aanwijzingen hoe hij bepaalde instrumentals wilde horen.”
“Ik probeer mijn muziek te laten spreken waar Rico zijn raps soms als instrument gebruikt.”
“Ik merk ook dat doordat we voor het eerst gezamenlijk op het podium staan door een periode van gewenning moeten. Rico en ik moeten aan elkaar wennen maar ook ons publiek heeft tijd nodig. De afgelopen maanden merken we wel dat er iets meer structuur in de shows komt en dat het publiek ook in steeds grotere getale op komt dagen. Dat betekent dat steeds meer mensen ons en het album gaan snappen. Het grote verschil tussen vroeger en nu op het podium staan, zit hem in het feit dat je geen backup hebt. Vroeger, de magische tijd van BuitenWesten, stonden we natuurlijk altijd met de hele click op stage. Nu hebben we vooral in het begin spanning gevoeld en was het af en toe nog onwennig. We hebben er ook voor gekozen de tafel waar Kubus achter staat vooraan op het podium te zetten om te benadrukken dat we het samen doen.”
“Ik ben heel even de keiharde ‘telefoonrappert’ geweest.”
Op de vraag of Rico nog steeds met ouderwetse schriftjes werkt waar hij zijn teksten in vastlegt, antwoordt hij: “Nou, ik ben heel even de keiharde ‘telefoonrappert’ geweest. Je telefoon heb je natuurlijk altijd bij je dus er komen momenten voor dat ik daar teksten in opsla.” Kubus onderbreekt lachend: “Dan kwamen we thuis en schreef hij de teksten direct over in zijn schrift!” Rico vervolgt: “Nee, ik ben weer helemaal terug bij pen en papier. Het grote probleem met werken vanaf je telefoon is dat wanneer je iets wist, het ook meteen verdwenen is. Wanneer je met een pen een streep door een zin of woord zet, kan je het altijd nog teruglezen. Het werkt voor mij ook gewoon fijner om te schuiven, verwijzen of teksten toe te voegen.”
“KRS gaat oude tijden doen herleven.”
De geruchten rond het KRS1-project, een plaat met Kubus, Rico en Sticks, blijken grotendeels waar. Het album, waarbij de focus van Sticks zal worden gecombineerd met het harde en losse van Kubus en Rico, gaat oude tijden doen herleven. Toch zal volgens Kubus het concept van BuitenWesten niet herhaald worden: “We zullen nooit het oude succesnummer willen herhalen maar natuurlijk zou je bij een nieuwe gezamenlijke tour zowel de oude als de nieuwe luisteraars trekken. Een leuke clash van generaties wordt het zeker. De eerste tracks liggen al klaar.”
Wie denkt dat de DMT-tour er bijna op zit heeft het mis. Aangezien Kubus nog een aantal tracks heeft die in het verlengde van het album passen, komt er nog een extraatje aan. “We gaan sowieso nog met één of meerdere clips komen, van DMT is zelfs al een trailer. Buiten dat wil ik nog een handjevol tracks van Rico en mij via het internet aanbieden. Verder komt het festivalseizoen er weer aan en staan we met z’n tweeën in ieder geval op Paaspop.”
Kubus & Rico staan geprogrammeerd voor Paaspop-zondag 8 april in Schijndel. Sticks & A.R.T. treden een dag eerder op dus de kans op een KRS1-gig lijkt uitgesloten. Tot die tijd treden Kubus & Rico op 2 maart op in Apeldoorn en Amsterdam. Op 30 maart is hun voorlopig laatste show in Leeuwarden.
Geplaatst door bowie op 28 februari 2012