Kubus, Rico & Sticks stonden met de ‘IZM’ Tour in de Effenaar

Rico, Sticks en Kubus deden weer een rondje langs de grote popzalen van Nederland en na onder meer Paradiso, Paard en Annabel was afgelopen weekend Brabant aan de beurt. Na de HMH en Ziggo Dome zagen we het trio in Eindhoven dus weer eens in kleinere setting en ze wisten zelf prima hoe ze dat in moesten vullen.

Namelijk met een gloednieuwe show, die gelukkig draaide om het nieuwe materiaal van IZM. Nadat Yung Nnelg niet onverdienstelijk een klein deel van het publiek (meer mensen vonden het nodig om te gaan roken, te praten of een biertje te drinken aan de bar) had warm gespeeld waren daar de mannen uit Zwolle om de show te openen met Sneakers Fris, dezelfde intro als op de plaat. De zware bassen zetten de toon voor de rest van het eerste uur; harde, lompe en soms zelfs on the spot gecreëerde beats met daarop de nieuwste vocale spitsvondigheden van Rico (het Wim Kieft-leventje viel me vies tegen, schuine streep door de O alsof de Phreak Zweeds is) en Sticks (als je wilt skiën ga je de piste op, da’s logisch / dat was een hele diepe lijn over sneew, bijna filosofisch).

Verrassend genoeg kwam het hele nieuwe album voorbij, inclusief de bijdragen van Freez en dat betekende ook zijn verse op Wat Nog Meer?, een van de hardste coupletten van 2017. Kubus mocht ook nog een aantal keer freaken met zijn eurorack en modular synths, wat zorgde voor een adempauze voor de rappers en een dansbaar techno-intermezzo voor het publiek. Die techno-invloeden in Kubus z’n beats zullen ook het vertrekpunt zijn voor de enorm duistere lichtshow die eigenlijk de hele 105 minuten durende set aanhield.

Toch was niet iedereen in de zaal net zo tevreden als ondergetekende met wat ze voorgeschoteld kregen en was er niet het losgaande publiek zoals in de HMH, op Lowlands of in de Ziggo Dome. Hier en daar werd er zelfs al na een half uurtje om Hoedenplank geroepen, wat uw scribent van dienst al helemaal niet kan begrijpen; waarom zou je smeken om tracks die je de afgelopen twaalf jaar in elk poppodium en op zowat alle festivals van Nederland hebt kunnen horen? Toch komen ook die mopperaars aan hun trekken en was er een blokje met oude tracks als Verre Oosten, De Freak De Flow en Gerrit te horen, maar zelfs toen gingen zowel het publiek als de mc’s niet all out.

Dat er, zelfs anno 2017, nog mensen zijn die teveel blijven hangen in het oude is zonde voor de artiesten; zij hebben immers gewerkt aan een nieuwe, frisse sound met bijbehorende show. Daar kun je als liefhebber alleen maar waardering voor hebben. Wij zijn in elk geval blij dat het nieuwe materiaal in een zaal nóg toffer klinkt dan wanneer je het thuis aanslingert. Misschien moeten de tracks nog tijd krijgen om te rijpen bij het grote publiek. We zullen zien of ze volgend jaar wél losgaan op de IZM-joints en een klein beetje respect hebben voor een support act.

Lees ook: Achter de schermen van ‘IZM’ met Kubus, Rico & Sticks

Geplaatst door bowie op 21 november 2017