Krewcial – 25/8

Het is al een tijdje stil geweest rond Krewcial. Velen kennen hem van zijn debuutalbum Live Guy With Glasses, maar nog meer mensen kennen hem van de drie seizoenen van De Hop die hij samen met Lefto maakte op Studio Brussel. Ondertussen mocht hij zijn plaat opnemen voor het befaamde BBE Records (Barely Breaking Even).
Zijn debuut werd goed ontvangen, maar tegen de nieuwe plaat was die maar vrij saai: geen enkel nummer sprong er echt bovenuit, maar ook geen enkel was superslecht. Het klonk ook allemaal wat eentonig… De omgekeerde wereld van 25/8 dus!

De fans hebben lang moeten wachten op de tweede plaat. In April was er in Gent en Amsterdam een sneak preview concert. Ik verwachtte dat de plaat binnen een maand uit zou komen… Verkeerd gedacht! Uiteindelijk kwam hij pas midden oktober uit. Maar het was gelukkig het wachten waard: 18 juweeltjes waarvan er enkele collabo’s zijn met onder andere Kazi, Oh No en Murs. Niet slecht voor een Belg! Nuja, zo “Belgisch” klinkt het nu ook niet… Krewcial gebruikt de Engelse taal en in zijn nummers vind je ook vaak de Amerikaanse invloeden terug die sterk aanleunen bij die collabo’s.
Krewcial laat graag merken dat hij veel mensen kent: op de intro hoor je Chuck D: “This kid is Krewcial… Belgium is defenitely a hiphop capital”, en daarna geeft Too Tall nog een shout-out naar “a close friend of mine”. Die intro geeft je meteen een chill en jazzy gevoel dat je heel de plaat zult blijven voelen. Vrijwel onmiddellijk hoor je ook een van zijn beste one-liners: “That can’t be true, that’s like Stevie Wonder having a déjà-vue.”
Heel de plaat blijft dit rustige gevoel behouden. Soms is het wat meer up-tempo en oldschool zoals “Live From RJ’s Basement”, waar Krewcial snel flowt terwijl RJ (Roy Jones) het publiek opzweept. “Stupid” heeft live ook een veel sneller tempo, maar op de cd is het spijtig genoeg wat rustiger en komt de piano minder goed tot haar recht. Het einde van dat nummer is echt “stupid” want plots hijgt een geil wijf door je speakers en doet ze je buren geloven dat je de beste in bed (of op de keukentafel) bent. Een keertje is wel grappig, maar zoiets past gewoon niet op deze cd en verpest heel de sfeer van het nummer. Aangezien het enkel op het einde van het nummer is heb ik dat er gewoon afgeknipt. Vrij radicale oplossing, maar zo blijft het nummer toch nog een beetje goed. Het geeft me in ieder geval toch maar een reden om Krewcial nog is live te gaan checken zodat ik de veel betere versie kan opnemen…
Ok, dat moest er gewoon even uit! Eigenlijk is dat ook het enige slechte puntje van de cd.
Murs geeft je op “Everyday” meteen een zalig gevoel om rustig achterover in je lievelingszetel te gaan liggen. Het grote probleem dat ik meestal heb met minder bekende MC’s die een collabo doen met bekendere is dat die hen verdringen op het nummer. Krewcial daarentegen staat zeker zijn mannetje tussen de Amerikaanse zwaargewichten, wat op het minst een prestatie is…

Een van mijn lievelingstracks is “The After”. Hierop komt Krewcial zelf niet, maar een heerlijk sensuele stem doet je helemaal ontspannen. Zelfs na een aantal uren op repeat verveelt deze track me nog niet! Niet meteen je alledaagse hiphoptrack, maar te mooi om niet te vermelden.
Hierna komt een emotionele track van Krewcial: “Same Tears”. Met deze track probeert hij het verlies van zijn opa te verwerken, diezelfde opa heeft hem opgevoed. Geen wonder dat hij nog elke dag aan hem terugdenkt.
Om het rijtje sublieme nummers af te maken is er nog de nieuwe single: “U.R.U.” samen met Phonte en Tanya Shaw. Om niet in herhaling te vallen zou ik best niet zeggen hoe super dit nummer wel niet is… maar toch doe ik het! Dit is DE track om de temperatuur te doen oplaaien als je met je vriend(in) alleen bent.

Het zal ondertussen waarschijnlijk wel duidelijk zijn dat ik dit album heel goed vind. Misschien is dit wel een van de beste dat dit jaar uitgekomen is. Geen enkele track verveelt en ondanks het (toch wel grote) schoonheidsfoutje op “Stupid” is er geen enkel nummer dat vraagt om geskipt te worden. Het is dan ook geen wonder dat BBE voor krewcial heeft gekozen.
Ik ben nog steeds onder de indruk…
En als je dacht dat het hierna weer een tijd lang stil wordt rond Krewcial: ondertussen heeft hij samen met Lefto een instrumentaal remixalbum uit bij BlueNote…

Tracklist:
01. The Krewc
02. Krewc Control
03. 25/8
04. Live From RJ’s Basement
05. Sky To Land (Featuring Inkslove)
06. Statement (Featuring Shyrock & Ugene)
07. Reminisce
08. ISP
09. Oxygen
10. Stupid
11. Krewcial
12. On Point (Featuring Kazi & Oh No)
13. Everyday (Featuring Murs)
14. Try Harder (Featuring Tanya Shaw)
15. Hedonism (Featuring Cee Major)
16. The After
17. Same Tears
18. U.R.U. (Featuring Phonte Of Little Brother & Tanya Shaw)

Meer info:
http://www.krewcial.com/

Geplaatst door bowie op 22 november 2004