Kort hiphopnieuws april

Nederlands hiphopfilmfestival uniek in Europa

Nederland, of eigenlijk Rotterdam, heeft een primeur op filmgebied. Black Soil, dat in het laatste weekeinde van november plaatsheeft, wordt het eerste hiphopfilmfestival van Europa.

Het filmfestival staat geheel in het teken van de muziekstroming met zowel nationale als internationale gasten en films. De eerste editie kent als thema ‘videoclips en imago’.

In de bioscopen Cinerama en Lantaren/Venster in Rotterdam worden op 29 en 30 november meer dan twintig films vertoond die zijn gerelateerd aan hiphop. Volgens de initiatiefnemers van het festival, Philip Powel en Sasha Dees, biedt hiphop voldoende draagvlak om de muziekstroming van een eigen filmfestival te voorzien. Hiphop is vandaag de dag één van de invloedrijkste stromingen uit de entertainmentindustrie, wat zijn weerslag vindt onder jongeren en het hedendaagse straatbeeld. Hiphopfilms zijn een genre apart, meent de organisatie.

De filmindustrie begon ooit met relatief onbekende producties als ‘Beat Street’ en ‘Wild Styles’, maar kenmerkt zich inmiddels door kaskrakers als ‘8 Mile’ met Eminem en ‘The Barbershop’ met Ice Cube. Er komen steeds meer films uit die gaan over hiphop of die daaraan zijn gerelateerd, maar er is geen filmfestival voor, licht Sasha Dees toe. Dat was voor ons aanleiding om te onderzoeken of een specifiek filmfestival mogelijk was. De doelgroep is groot genoeg om een festival te organiseren met zo’n specifiek karakter. Rotterdam is ook echt een hiphop-stad, vandaar dat het grotendeels hier plaats vindt. Het is een uniek project, in ieder geval in Nederland, maar naar mijn weten zelfs in Europa.
Naast Lantaren/Venster en Cinerama openen ook het Amsterdamse de Balie en het Rotterdamse Off-Corso de deuren voor Black Soil. Naast speelfilms zullen ook documentaires, animaties en korte films worden vertoond. Tussen de twintig en vijfentwintig in totaal aldus Dees. Zowel bekende, als minder bekende producties. Voornamelijk uit Amerika, maar ook uit Frankrijk, Duitsland en Nigeria.;
Daarnaast biedt Black Soil workshops, paneldiscussies, optredens en feesten, waar regisseurs, artiesten en critici elkaar zullen ontmoeten. Jaarlijks wordt gezocht naar een ander thema.
(Bron: Haagsche Courant)

[lijn]

Stem op DAC, Braaf of DJ Krylon voor Parkpop

Via de site http://www.allxs.nl/poll.php kun je uit 1 van de 40 voormalig LiveXS’ Local Heroes kiezen waarvan jij vindt dat ze op Parkpop moeten spelen. De zes bands met de meeste stemmen spelen op dit grootste festival van Europa dat op 29 juni in het Haagse Zuiderpark wordt gehouden. Als je een hiphophead bent en dat ben je, stem je op DAC, Braaf! of DJ Krylon. De verzamelaar Down Into Hiphop staat er wel bij, maar telt niet mee. De sluitingsdatum is vrijdag 9 mei. Let op: sommige stemmen lijken in eerste instantie niet te worden meegeteld, maar dit gebeurt later alsnog als het goed is.

[lijn]

Biggie & Tupac op film

Waar Nick Broomfield verschijnt, worden geheid complottheorieën ontvouwen en belangrijke onthullingen gedaan. De regisseur van controversiële documentaires als Heide Fleiss: Hollywood Madam (1995) en Kurt And Courtney (1998) gaat in zijn nieuwste film Biggie & Tupac op zoek naar de waarheid achter de moorden op rapsterren Tupac Shakur en Biggie Smalls aka Notorious B.I.G., zes maanden na elkaar in 1996-1997. Voor geen van de moorden is ooit een dader berecht.

Uitgangspunt van Broomfields zoektocht vormt het verhaal van voormalig agent Russell Poole, die onderzoek deed naar de moord op Biggie Smalls, maar door zijn superieuren van de zaak werd gehaald zodra hij verbanden constateerde tussen het misdrijf en platenbaas Suge Knight, corrupte agenten binnen de LAPD en de eerdere moord op Tupac.

Met niet te stuiten enthousiasme bezoekt Broomfield gervaarlijk uitziende bodyguards, veroordeelde ex-agenten en uiteindelijk zelfs Suge Knight. Broomfield zelf sleept diverse cruciale getuigenissen binnen waarbij de in februari 2003 vrijgekomen Suge Knight toch wel als hoofdverdachte aangemerkt kan worden. Hiphopinjesmoel.nl zag de film alvast en kan niets anders concluderen dan dat Biggie & Tupac een dappere en indrukwekkende onderzoeksdocumentaire is, ondersteund door goed gekozen archiefmateriaal en een opzwepende soundtrack.

Op 5 juni is de premiere in Melkweg Cinema te Amsterdam. Andere speeldata zijn:

12-6 Melkweg Cinema, Amsterdam
19-6 Melkweg Cinema, Amsterdam
26-6 Haags Filmhuis, Den Haag
3-7 Lux, Nijmegen
10-7 Filmtheater, Hilversum
17-7 Filmtheater De Fabriek, Zaandam
24-7 Chasse Cinema, Breda
31-7 Venster, Rotterdam
7-8 Filmtheater De Keizer, Deventer
14-8 Filmtheater De Lieve Vrouw, Amersfoort
21-8 Kriterion, Amsterdam
28-8 Filmtheater Gigant, Apeldoorn
4-9 Filmhuis Helmond, Helmond
11-9 Concordia Cinema, Enschede
18-9 Filmtheater Jeroen, Den Bosch
25-9 Filmhuis Arnhem, Arnhem
2-10 Filmtheater ‘t Schuttershof, Middelburg
9-10 Filmfoyer, Tilburg
16-10 Lumiere, Maastricht
23-10 Filmschuur, Haarlem
30-10 Images, Groningen
6-11 Filmtheater ’t Hoogt, Utrecht

[lijn]

Block Jam

Block Jam staat er om bekend jong en oud talent de mogelijkheid te bieden hun dingetje te doen op het terrein. Graffiti is hiervan het grootste onderdeel. Dit jaar probeert Block Jam zo’n 100 artiesten uit binnen en buitenland een plaats te geven. Daarvoor kunnen schrijvers zich aanmelden via de site of via graffiti@blockjam.nl.

Block Jam / Zulu Nation Holland
http://www.blockjam.nl/

[lijn]

Nog meer Castro nieuws

Het lang verwachte album van Castro (rapper/producer) genaamd Schockgolf is eindelijk klaar.
Met maar liefst 20 bijdrages van andere artiesten zal dit 15 tracks tellend smeedstuk de hongerige luisteraar van een parel voorzien.
Enkele namen die meegewerkt hebben zijn: Terilekst, Jiggy Djé en Mr. Fonc (DAC), Outspoken Members, Souli Jazzy, Snelle Jelle en Krewcial. Het geheel is gemixed door DJ Tradd.
De distributie van dit album wordt gedaan door Lowlands Distribution.

De clip van de single Muziek is te downloaden op de vernieuwde site van Castro (zoals eerder al te lezen).
28 april zal Castro aanwezig zijn bij de uitzending van The Hop (Studio Brussel) en de dag erna zal de persvoorstelling van het album plaats vinden. Dat gebeurt bij De Vieze Gasten, in het hart van de Brugse Poort te Gent.

Het vinyl van Shockgolf is pas beschikbaar binnen enkele maanden.

*Castro
www.castro.be
info@castro.be

Lowlands Distribution
E-mail info@lowlands.be

[lijn]

Castro clip

De nieuwe clip van Castro is al reeds te bekijken op:

http://www.castro.be/videolaunch.htm

of

http://home.tiscali.be/castro/sound/Castro%20clip.wmv

[lijn]

Special guests Eminem bekend

Eminem die 17 en 18 juni de Amsterdam ArenA onveilig gaat maken gaat een aantal special guests meenemen. Damn! Wat dacht je van Cypress Hill, Obie Trice, Xzibit en D12. De geruchten gaan ook nog dat 50 Cent de familie compleet gaat maken. Anyway er zijn nog steeds kaarten verkrijgbaar.

[lijn]

After-Burn Sampler is uit

De previewmix van de After-Burn Sampler"is te downloaden op:
http://www.after-burn.tk
Check Af-Sampler in het menu.

De After-Burn Sampler is klaar, 16 veelal nieuwe tracks van MC’s,
beatcreaters en crews uit zuid-oost Nederland.

Tracklist:
01. ATBD & DJ Globe-I – After-Burn Intro
02. Ketama & Meneer Ruys – Klokslag 4 Freestyle
03. Los Tres Delincuentes – WWIII
04. EDC – Zuidelijk Verbond
05. Vino ft. Lexicon – De Vliegende Hollander
06. OZL-Crew – 1 Stap Verder
07. Robbie Surround – Wat Ik Vertel
08. 2 Doope – Dooping Controle
09. Rauf – Geladen
10. Pikkatrillaz – Ouch Al Hadste ‘t Geere
11. O.A.R.M. – Geen Gezeik
12. MCE.D – E.D.H.D.
13. Pikkatrillaz – Hell Of A Fight
14. MCE.D – Jacht Op De Prairiehond
15. Hip-Hopstandelingen – 4 Azen
16. Kameraad Christov – Outro

[lijn]

STEAM gaat niet door op 11 en 12 april

De optredende Amerikaanse artiesten (Jay-Z, DJ Grandmaster Flash en Erykah Badu) hebben aangegeven onder de huidige omstandigheden niet te willen reizen naar Nederland voor de optredens op 11 en 12 april a.s. Dat betekent dat de concerten op deze data niet door zullen gaan.

Op dit moment wordt bekeken of het mogelijk is om deze concerten te verplaatsen naar een latere datum. Reeds gekochte kaarten blijven geldig voor eventuele nieuwe shows.

[lijn]

Supply And Demand

Straight A’s Entertainment presenteert de eerste, in eigen beheer uitgebrachte CD genaamd "Supply and Demand". Op deze CD staan 15 werken van B-boy Mayhem, Elgee da Enforcer, d’Skunnig, Trase, DJ Irie, Pee Don en DJ Sniper. Deze cd geeft in ieder geval een goed beeld van welke artiesten zich hebben aangesloten bij Straight A’s Entertainment. De cd is trouwens via onderstaande website te bestellen.

Meer info: http://www.str8ace.com

[lijn]

North West Metroplis-Expressions EP

Er is een nieuwe plaat uit, genaamd expressions ep van het collectief North West Metroplis, dat bestaat uit Cee Major, Kain Slim en Pete Philly met produkties van Perquisite, Omar en Ane. Dit is de eerste ep uitgebracht door het collectief, maar naar verwacht wordt er eind volgend jaar een vervolg op deze plaat uitgebracht, samen met een cd van deze twee ep’s. De plaat is uitgebracht op het Unexpected records label, vooral in het buitenland bekend om zijn uitgaven van instrumentale jazz/hiphop.

Dit is de derde plaat van het label, de vierde is de nieuwe maxi single van The Proov.

Meer info: http://www.unexpected-records.com

Geplaatst door bowie op 28 april 2003