Kolkende Melkweg kan 30 minuten genieten van Young Thug

Thugga kwam, zag, overwon een half uurtje en verklootte daarna volledig z’n show. Desalniettemin was het woensdag een gedenkwaardig en energiek hiphopavondje.

150827_YoungThug_Melkweg_JoelFrijhoff_11

Toen Appelsap een paar maanden geleden Thugger Thugger tevergeefs probeerde te boeken voor het festival, leek het er even op dat ’ie dit jaar niet naar Nederland zou komen. Gelukkig kwam het er alsnog van – thanks Appelsap, Melkweg & Encore – en stond de 23-jarige rapper woensdag in de Melkweg, die op het laatste moment nog uitverkocht raakte.

150827_YoungThug_Melkweg_JoelFrijhoff_6

Voordat het echter zo ver is, mag Yung Nnelg de avond openen. De twintigjarige rapper uit Amsterdam gaf onlangs nog op Appelsap een energieke show met zijn collectief SMIB en weet ook nu te overtuigen. De eerste paar tracks solo en later met zijn maatjes GRGY, Bokoesam, Jandro en Ray Fuego van SMIB/Veldentaal, waar hij ook deel van uitmaakt.

Hoogtepunt is afsluiter Chamos, waar het publiek bij de eerste tonen alvast ruimte maakt om bij de drop de eerste van de vele pits te veroorzaken. En of het publiek nog niet hyped genoeg is, gooit DJ Waxfiend er tijdens het intermezzo nog een schepje bovenop met bangers als Work, Shabba, Don’t Like, m.A.A.d. City en All Day.

150827_YoungThug_Melkweg_JoelFrijhoff_14

Nadat Young Thug’s knoppendrukker (een dj mag je het niet noemen) en waardeloze hypeman het publiek nog een kwartier verder opzweept, is de excentrieke Atlanta-rapper daar. En vanaf openingstrack 2 Cups Stuffed is het mayhem. In sneltreinvaart komen de tracks voorbij die iedereen wil horen: Hookah, Stoner, Halftime, About The Money en hoogtepunt Danny Glover.

De Melkweg kolkt, het is bloedheet en Young Thug heeft er gelukkig ook zin in. Hij rent heen en weer op het podium en rapt actief mee op z’n tracks. Over z’n eigen vocals dus ja. Maar in de chaos van de eerste tracks heb je het amper door en zolang Thugga z’n best doet is het ook niet storend. De zaal vindt het allemaal ook prima. Tot ver achterin gaat het continu los.150827_YoungThug_Melkweg_JoelFrijhoff_17

150827_YoungThug_Melkweg_JoelFrijhoff_15

Na pakweg een half uur blijkt Young Thug echter een wat minder lange spanningsboog dan het publiek te hebben. Hij rapt minder mee, laat te lange pauzes vallen tussen nummers en lijkt iets te hebben van ‘Fuck this shit’. Met Lifestyle wordt nog wel even leven in de show geblazen, maar het publiek heeft inmiddels ook wel door dat ’t niet veel meer gaat worden.

Mensen gaan naar de wc, hier en daar vallen een paar ’boe’s’ en sommigen pakken zelfs al hun jas om naar huis te gaan. With That is met stip op één het dieptepunt. Thugger’s bijdrage is minimaal en hij loopt zelfs even naar achteren op het podium. De matige uitvoering van dé track van deze zomer, I Know There’s Gonna Be (Good Times), verdient een nette tweede plaats.

150827_YoungThug_Melkweg_JoelFrijhoff_7

En zo kabbelt de show voort om na een uur uit als een nachtkaars uit te gaan. Een bedankje van Thugga voor het publiek was op z’n plaats geweest, maar zelfs dat kan er niet meer vanaf. Het contrast tussen de eerste en tweede helft van de show kon haast niet groter zijn. Gelukkig kwamen in het begin de tofste tracks voorbij, maar als betalende bezoeker had ik toch wel effe een 50% refund gevraagd. Desalniettemin overheerst toch vooral het gevoel dat je vanavond getuige was van een explosief hiphopfeestje.

Fixtures:
Hoogtepunt: Danny Glover
Dieptepunt: With That
Bier: € 2,70
WC: gratis
Garderobe: € 1,50
Geluid: uitstekend
Bezoekers: 1.500 (uitverkocht)
Damage: € 25,- + alle shitty fees
Cijfer: 7.5

Geplaatst door bowie op 28 augustus 2015