Klashnekoff – Focus Mode

Klashnekoff is een MC waar waarschijnlijk 99% nog nooit van gehoord heeft. In zijn thuisland Engeland is hij echter een gewaardeerde bekende. Zijn debuut-album The sagas of Klashnekoff heeft niks dan goede recensies gekregen, maar momenteel is hij label-loos en doet hij alles zelf: “This year, we self cater.” _Focus Mode _is de opwarmer voor zijn tweede plaat dat de geweldige titel _Lionheart: Tussle Of The Beast _mee gaat krijgen.

Direct in de intro is het duidelijk waar Klashnekoff (volledige naam Ricochet Klashnekoff) vandaan komt. Het typische Londonse dialect is overigens goed te volgen en klinkt heerlijk rauw en verfrissend. Zelfs als hij over monsterplaten als Nas zijn _Get Down _en Raekwon’s Criminology én Glaciers Of Ice rapt, geniet je van K-Lash zijn venijnigheid en verlang je niet dat het origineel direct wordt ingezet. De Jamrock Takeover is een remake die minder geslaagd is. Met die fantastische chorus van Damian Marley is meer te doen. Op No Games bewijst hij opnieuw dat hij niet misplaatst klinkt op een meesterlijke productie (The Game’s Church For Thugs van Just Blaze) en smijt hij er op het eind ook nog een aardige tongendraaier uit. Let It Go (Remix) is een prima etalage voor de sterke flows van Klashnekoff. Net als bijvoorbeeld Jay-Z laat hij zich opvallend veel door de melodie leiden. Alles is weloverwogen, want er is geen woord teveel of teweinig in een zin aanwezig. Hierdoor klinkt het geheel zeer natuurlijk.

K-Lash zal niet de eerste zijn die zich “The umero numero number one niggero” noemt, maar ik begin hem aardig te geloven. De man kan alles. Wanneer de kruitdampen zijn opgetrokken klinkt hij gevoelig zonder nep te worden. Dit is een gave die maar aan weinig MC’s geschonken is en als het iemand lukt dan klinkt het gelijk indrukwekkend. De man die eerst nog dreigde hoofden van rompen te trekken geeft zichzelf zonder moeite bloot op _Black Rose (Revisited) _en _Son of Niya _(met reggae-ster Sizzla). Op You gaat hij net iets te ver, maar met een bijschrift als (International Lover Remix) had ik kunnen weten dat ik deze track had moeten skippen. Met Fuck The Long Talk komt de AK-47 die Klashnekoff eigenlijk is weer boven drijven en schiet de Black Russian met een afgezaagde loop.

Focus Mode is een mixtape die afwijkt van de meeste mixtapes. Het geluid is namelijk bijna helemaal in balans, de DJ blinkt niet uit in schreeuwen of een enorme drang naar rewinds én is toch aanwezig. Ten slotte staan er naast de losse coupletten ook een behoorlijk aantal volledige nummers op. De gebruikte instrumentals zijn stuk voor stuk passend en worden nergens onrecht aangedaan. K-Lash Nek-Off weet je moeiteloos in de sfeer van een Mobb Deep plaat uit hun Infamous dagen te brengen en kan je tevens laten nadenken over het aardse bestaan. Jah Bless Klashnekoff en zegen een nieuwe fan met een zekere uitgifte datum van Lions Heart.

Meer info: http://www.djskully.com

Tracklist:
01. Intro
02. Focus Mode
03. Ya Wrong (Special)
04. McWaffle Presents…
05. Mr. K-Lash
06. Jamrock Takeover
07. Get Down
08. Zero 2005
09. No Games
10. Black Rose (Revisited)
11. Son of Niya (Dub Special)
12. Channel K
13. Jankrowville 2005
14. Smack Down
15. Revolution
16. Raw Tings
17. No Escape (Refix)
18. Back In The Game
19. Let It Go (Remix)
20. You (International Lover Remix)
21. Fuck The Long Talk
22. Jah Bless (High Grade Session)
23. Son of Niya (Dub Special) featuring Sizzla
24. Nightbreed/Outro

Geplaatst door bowie op 6 november 2006