Kingsize heeft alles al gegeven, wat wil je nou nog meer?

De favoriete rapper van je favoriete rapper. Het is een term die de afgelopen twee decennia vaker voorbij is gekomen, maar anno 2024 is die titel hoe dan ook toebedeeld aan Kingsize. De Wilde Westen-representende MC is bezig met een enorme winning streak en we zijn dan ook blij om te zien dat hij van verschillende kanten in de scene de bloemen krijgt. Of het nou Hef is of Tim Beumers; allemaal salueren ze Kingsize, die afgelopen week zijn nieuwe single Foute Vrienden uitbracht. Met die track belandt hij in onze Spotify Spotlight!

Foute Vrienden is als een open wond; het doet even zeer, maar geneest. En ooit kijk je naar je huid en ben je vergeten dat die wond er heeft gezeten. Het is onderdeel van een groter proces; eentje waarbij Kingsize afscheid moet nemen van mensen die al lang afscheid hebben genomen van hem. Het is een van de gekste fenomenen die je als mens kan overkomen; mensen die switchen op je zodra een bepaalde ontwikkeling zich voordoet. Of het nou succes of de bijkomende doekoe is óf juist andersom; als er niks meer is, hoeveel wederzijdse liefde is er dan nog voor je broeders?

Kingsize nieuwste single is een reflectie op wat hij om zich heen heeft zien gebeuren toen er grote veranderingen plaatsvonden. Over wanneer er geld in het spel kwam: “Het maakte jou een andere vent / Ik heb je anders gekend / Het zegt een hoop over de man die je bent.” Zijn woorden krijgen nog meer gewicht door de ingetogen productie; een eentonig akkoordenschema legt de nadruk op de tekst. De track is geproduceerd door Starvin Marv, die praktisch alle releases van Kingsize produceerde de laatste jaren. Hij lijkt precies te weten wat een mc als hij nodig heeft.

Uiteindelijk weet Kingsize dat scotten van de foute vrienden hem veel meer oplevert. Dan kan hij de focus leggen waar die het hardst nodig is: “De hele grap is; al je keuzes waren pap-gemotiveerd / ben nu pap voor kleine meid, het heeft haar pap gemotiveerd.”

Kingsize staat 20 juli op Het Moment in Tilburg, naast o.a. Winne, Fresku en Lusho.

Stream de hele selectie van twintig tunes nu hieronder:

Geplaatst door bowie op 11 maart 2024