Killian & Sharif – De Geschiedenis Herhaalt Zich

Dagelijks ontvangen we via de mail en oldskool post talloze releases van opkomende rappers. We beloven de artiesten plechtig dat we alles checken, en dit doen we ook echt, maar om alles rustig te beluisteren is soms geen feest. Eens in de zoveel tijd worden we echter aangenaam verrast. Het onaangekondigde debuut van Killian & Sharif is een van die verrassingen.

Dat Bosschenaren kunnen bossen bewezen Kleine Jay & Cartes al en net nu dit duo uit elkaar gegaan is staat er een nieuw talent op. Van Jay en Cartes zullen we vast nog het nodige horen natuurlijk. Maar toch is het goed om te zien dat nieuw talent uit een plaats als Den Bosch, waar niet veel ‘bekende’ rappers vandaan komen, van zich laat horen.

Wellicht dat je Killian nog kent uit de tijd (rond 2002/2003) dat hij onder de naam Zinahdjin indruk maakte op hiphopfora waaronder die van ons, Hiphopnet en TheBlazz (ooit hét centrum van online battles). In diezelfde periode vormde hij met producer Djekkie en rapper Timbahawk de groep Reptex, waarmee hij in 2004 op een editie van Onopvallend Vet staat. Hierna wordt het echter vrij stil. Vrij plots verschijnt de rapper in 2008 op het debuutalbum van Manu: De Vloek Op De Overvloed. In het storytelling nummer Handelswaar kruipt Killian in de huid van een mensensmokkelaar. Daarnaast werkte Kil al samen met stadsgenoten Kleine Jay & Cartes en krijgt hij support van Souled Out Music (Cartes, Kleine Jay, Radjie & Alecto).

Op De Geschiedenis Herhaalt Zich doet de rapper met Molukse roots het op vocaal vlak, afgezien van drie gezongen gastbijdrages, helemaal alleen. De sfeervolle, bombastische producties van Sharif, die de gehele plaat produceerde, matchen perfect met Killian’s autobiografische, persoonlijke, recht-voor-z’n-raap teksten. De volgende lines uit de laatste track Wat Er Echt Toe Doet vatten de kern van De Geschiedenis Herhaalt Zich goed samen: “Geen Rap ’N Borie rapper, en ben je met die intentie begonnen kun je het beste stoppen met rappen, want ik maak tracks met een bittere smaak, over shit die me raakt, shit die ik heb meegemaakt, en mijn shit is met bijna woede beladen, een echte man durft over gevoelens te praten.”

Het debuut van Killian is bepaald niet vrolijk. Gitzwarte, indrukwekkende teksten over gebroken relaties, racisme en andere persoonlijke struggles zijn meer regel dan uitzondering. Zo verhaalt de MC in Doe Me Best over zijn Molukse achtergrond: “Ja, mijn familie heeft Nederland met de boot bereikt, maar niet iedere Molukker gijzelt een school of trein. Maak je niet druk, ik ben geen thug die z’n coke versnijdt, onder mijn shirt zit geen gun maar persoonlijkheid.” In Het Kader Van gaat over Kil’s moeizame relatie: “Toen ik je serieus nam, vertelde je me kort daarop dat je geen keuze had. Je zette mij als grof vuil aan de kant, dus zoals verwacht ging je toen weer uit met die gap. Wat moet ik met je? Dus zeg me wat ik moet met je! Ik moest me pik wel voor een ander uit m’n broek trekken.” De beat/drumloze productie van Sharif met dreigende cello-sample en achtergrondzang van Joia creëren een perfecte sfeer voor het droevige nummer.

Waar Fresku, ook een so called ‘emo-rapper’, op zijn debuut met tracks als Kutkop en Lamballen even de druk van de ketel haalt, blijft Killian op je inbeuken. De wijze waarop is echter zo indrukwekkend dat het voor nu geen probleem is. Voor een volgende, langere plaat zou meer variatie echter welkom zijn.

De Geschiedenis Herhaalt Zich is nu uit en hier te downloaden

Tracklist:

01. Geen Leugens
02. In Alle Eerlijkheid
03. Daar Voor Je (met Joia)
04. Scheve Ogen (met John Willemen)
05. Doe Me Best
06. In Het Kader Van (met Joia)
07. Vertel Me
08. Bedankt
09. Wat Er Echt Toe Doet

Geplaatst door bowie op 27 oktober 2010