Kemo The Blaxican – Simple Plan

Menigeen kent Kemo "The Blaxican" wel van Delinquent Habits. De zowel Spaans- als Engelstalige MC, die onlangs nog deel uitmaakte van deze crew, heeft besloten om solo te gaan. Waarschijnlijk heeft hij het wel gezien bij Delinquent Habits en is het tijd voor een nieuw avontuur. Ook hier in Nederland kunnen we Delinquent Habits voorlopig wel even vergeten na de overdosis aan optredens die ze hier de afgelopen jaren hebben gegeven, met alle respect. Met ‘Simple Plan’ heeft hij dus een nieuwe missie, het waarmaken van zijn status als Latino MC.

Maar dan niet alleen in het Spaans, maar ook in het Engels. In deze talen rapt hij op het 24 tracks tellende album. Met de zomer in het vooruitzicht bracht hij dit album een aantal weken geleden uit, geen slechte keuze. Al helemaal niet als je nummer 2 luistert; "La Receta" bevat die ingrediënten die je in verleiding brengen het recept van een ‘tequila sunrise’ erbij te pakken. Verder luisterend is dit echter helemaal geen cd met alleen maar nummers à la "Tres Delinquentes".

Kemo rapt op dit album meer over serieuze onderwerpen die betrekking hebben op het echte leven dan dat hij fictieve dingen verzint. Zo pakt hij met de intro "Bad Money" en "Kind of Stories" de gang van zaken op straat aan en dan voornamelijk de jeugd adviserend niet de drugswereld in te gaan. Met "Last Days" maakt hij nog eens duidelijk hoe het kan gaan met het leven als MC, omhoog en omlaag, maar dat hij altijd zal blijven vechten om te blijven groeien.

Er staan ook een aantal gastoptredens op dit album die uitkomen op zijn eigen nieuwe label Dead Silence Records. Mostro, Sicko en Jehuniko zijn er hier een aantal van welke niet bijzonder genoeg naar voren komen om hier meer aandacht aan te besteden. Opvallende verschijning is wel de zangeres Monica Quello Ortiz die met haar aparte stem elk nummer iets extra‘s geeft.

Hoewel de Spaanstalige nummers voor velen onder ons niet echt te begrijpen zijn, klinken deze gek genoeg altijd wel lekkerder in het gehoor. Misschien met opzet om het beeld van Latino’s positief te maken of te houden en de serieuze kost in het Engels aangezien hij de boodschap duidelijk wil overbrengen in het Amerika waarin hij leeft. Het valt ook op dat Kemo zo goed als alle producties zelf heeft verzorgd, zeker niet slecht; flink afwisselend, maar wel een beetje standaard op een aantal uitzonderingen ("La Receta", "Una Copa Más" en "Nobody Likes" bijvoorbeeld) daar gelaten. Al met al een redelijke debuut: niet te moeilijk gedaan maar zeker wel met de nodige inzet en creativiteit. Een simpel plan dus.

Tracklist:
01. No Es Complicado
02. La Receta
03. Una Copa Más
04. Simple Plan feat. Jehuniko, Mostro & Monica Quello Ortiz
05. Leccsion 13
06. Somos Trese
07. Bad Money
08. Kind Of Stories
09. Ruido feat. Sicko
10. I Drink She Smokes
11. Note The Crowd
12. Silence Is Dead
13. A Thousand Prayers
14. Reflejo
15. What About Nails?
16. Johny feat. Grisel Ramirez
17. Veterans
18. Quiero Volar
19. La Flor feat. Monica Quello Ortiz
20. Last Days
21. Still The One
22. Underground Muscle feat. Jehuniko, Monomaniac, Mostro & Sicko
23. Nobody Likes feat. Monica Quello Ortiz
24. Garbagecan Records

Meer info: http://www.kemotheblaxican.com

Geplaatst door bowie op 25 juli 2004