‘KAYTRAMINÉ’ leek een zomerse windvlaag te worden, maar blijkt slechts een briesje

De reis naar KAYTRAMINÉ, het titelloze debuutalbum van het duo bestaande uit rapper Aminé en producer Kaytranada, begon al in 2014. Aminé bracht toen een remix uit van Kaytranada’s At All via SoundCloud. De vocalist was toen een redelijk onbekend figuur, maar toen Kaytra lucht kreeg van wat Aminé met zijn track had gedaan, begon hij hem gratis beats op te sturen voor toekomstige projecten. Drie van die producties van de Haitiaans-Canadese beatsmid waren te horen op Aminé’s mixtape Calling Brio uit 2015.

Fast forward naar 2021: in een donkere periode van lockdowns en eigen creatieve processen – het was het jaar waarin zowel TWOPOINTFIVE als Intimidated verschenen – vonden de twee muzikanten de tijd om samen een huisje te huren in Malibu en hun chemie weer eens zijn werk te laten doen. Kaytranada schijnt al zijn beats overdag te hebben gemaakt, waarna Aminé ’s nachts de teksten schreef en de vocalen opnam.

En dat lijkt precies hoorbaar. Want wie – net als wij – hoopte dat dit album een uitgebreide variant zou zijn van de zomerbries die eerste single 4EVA zou worden, komt bedrogen uit. Kaytranada gaat namelijk alle kanten op; dansbaar (letstalkaboutit met Freddie Gibbs) maar ook donker en trappy (Westside). Hij spendeerde maanden aan het diggen van de samples. We horen snippets uit Bollywood-films maar ook uit het werk van de legendarische jazzpianist Bob James.

Op opener Who He Iz klinkt het iconische ritme uit Busta Rhymes’ Put Your Hands Where My Eyes Could See, verknipt met het gelach uit The Message van Grandmaster Flash & The Furious Five. Het algeheel staat garant voor een dansbare mix die je gewend van Kaytranada. Stuiterend, funky en energiek. Jammer genoeg matcht Aminé lang niet altijd met die energie. Sterker nog, de wisselende shift – Kaytra ’s nachts en Aminé overdag – lijkt de snel opgebouwde verwachtingen meteen de kop in te drukken. De luie, repetitieve aanpak van de vocalist zorgt ervoor dat KAYTRAMINÉ alsnog een vergeetbaar album wordt. Snoop en Big Sean zorgen voor de welkome afwisseling, de bijdrage van Amaarae is er eentje om niet over naar huis te schrijven.

Gebrek aan vocale variatie

Kijk naar die hoes! Zomerse vibes, levendige kleuren en een glimlach alom, waardoor het plezier letterlijk van de verpakkig af straalt. Dat klinkt jammer genoeg maar sporadisch door in de 33 minuten die het album duurt. Er zijn weinig interessante vocale ideeën, er klinkt een eentonige flow, de timing is vaak lui en er is een gebrek aan variatie in de onderwerpen. Na een paar tunes wéten we wel hoe goed Aminé zichzelf in bed vindt.

Dat betekent niet dat er geen hele fijne tracks op KAYTRAMINÉ staan. 4EVA blijft het zomeranthem van 2023, de Freddie Gibbs-collabo is raak, de luchtige swing in EYE is gemáákt voor een Snoop-featuring en de r&b van Rebuke smaakt heerlijk. KAYTRAMINÉ leek het meest voor de hand liggende collabo-album ooit. Dat het niet raakt waar het met 4EVA leek te beloven is een zonde. Aminé wordt daardoor de zoveelste rapper die wordt gedragen door Kaytranada’s vakmanschap.

Stream:

Geplaatst door bowie op 22 mei 2023