Kattekwaad

DJ Carnage en rapper Decoy werken al sinds 1989 samen. Begin jaren ‘90 richtten zij Legal Offence op. Door de jaren heen hebben zij in verschillende formaties onder deze naam geopereerd. Het podiumdebuut vond plaats in 1992 tijdens het Bevrijdingsfestival in Zwolle. In de jaren daarop werden rappers Basic en Sixar ingelijfd. In deze formatie werden tussen ’95 en 2000 twee tapes (Chronicles of Chaos en Mindfields) en een CD (Eastbound) uitgebracht. Daarnaast bracht DJ Carnage in 1999 de mixtape Worldwide Total Carnage uit.

Begin 2002 besloten DJ Carnage en Decoy na een jamsessie onder de naam Kattekwaad Nederlandstalige hiphop te gaan maken. En nu in 2003 is de Kattekwaad cd feit, 13 tracks tellende aangevuld met 6 skats.

Daar zijn we dan begint met ruimte voor een funky introbeat die na een minuut omslaat in een andere beat waarop Carnage opent met scratches en Decoy Kattekwaad rappend introduceert.
Van het eerste tot het laatste nummer vult Decoy zijn raps goed aan met metaforen die betrekking hebben op de crewnaam Kattekwaad en het kattenleven. Maar ook de titels en de skits, nu dus skats genoemd, zijn door het katten thema beinvloedt. De skats zijn instrumentalen die relaxt en onopvallend tussen de andere tracks door zweven, iets wat ik op langere duur meer waardeer dan gesproken skits die nogal zapgevoelig worden.
De tracks op het album zijn voornamelijk speelse braggin’ and boasting tracks die niet hard aankomen gezien het vooral grappig bedoelt is. De beats schetsen een erg funky en zomerse vrolijkheid maar neigen wel de battle lyrics van Decoy af te zwakken.
De elementen van hiphop en de hiphopcultuur vormen een grote basis in dit album.
Ten eerste zijn de vele scratches al erg opvallend, Carnage laat goed van zich horen en dat zal zeker live extra positief zijn. De track Elementen waar Decoy laat weten dat hij voor het rappen koos omdat dit het element was waar hij in excelleerde. Ook is er een track opgedragen aan Bumrush The Store The Store).
Toen draait om het opgroeien met hiphop, Stickaz op zijn beurt gaat over de liefde voor stickeren en stickers en zo kun je nog veel meer vinden op dit album dat aansluit of raakvlakken heeft met hiphop en de cultuur.
Decoy flowt het hele album vrijwel gelijk iets wat toch het luisteren onaantrekkelijker maakt in combinatie met de hier en daar verschijnende geforceerde refreinen. De productie is erg strak maar evenals de flow te eenzijdig op langer duur, maar wel ideaal als je in een zomerse bui bent.
Kattekwaad is een goed debuut dat als menig debuut nog wat aan variatie mist, maar als je van een vrolijke noot in je hiphopcollectie houdt mag je deze niet missen. Kortom geen poespas maar Kattekwaad.

Tracklist:
01. Daar zijn we dan
02. Blaastest
03. Skat
04. Elementen
05. The Store
06. Skat
07. In het Nederlands…
08. Cuttekwaad
09. Skat
10. Factor tien
11. Springstof
12. Skat
13. Stickaz
14. Toen
15. Skat
16. K.A.T.T.E.K.W.A.A.D.
17. De plaat kraakt
18. Skat
19. Poessiekat

Info: http://www.kattekwaad.com

Geplaatst door bowie op 1 maart 2003