Joey Bada$$ heeft de Melkweg in zijn zak

De 19-jarige sensatie, die in januari op zijn verjaardag het veelbelovende debuutalbum B4.DA.$$ dropt, is bezig met de B4DAMONEY tour. In een uitverkochte Melkweg wordt een gretig publiek op zijn wenken bediend.

JoeyBadassMelkwe07

Het kost DJ Statik Selektah nauwelijks moeite om het publiek warm te krijgen. Met Biggie door de speakers is iedereen er snel klaar voor en dringen laatkomers nog even ongegeneerd naar voren. Joey hoeft maar twee stappen op het podium te zetten en er ontstaat al een orkaan van geluid. Mr. Bada$$ heeft vanavond de Melkweg in zijn zak.

JoeyBadassMelkweg01

Vanaf het eerste moment geeft de underground rapper vol gas. Zijn stem die met de jaren ruiger lijkt te worden, klinkt wat schor, maar met zijn energieke opvoering wordt dat hem vergeven. Bekende tracks als Waves, FromdaThomb$, 95 Til Infinity en Unorthodox passeren de revue en slaan goed aan. Joey doet het vanavond niet alleen; rapper Kirk Knight schuift even later ook aan.

JoeyBadassMelkweg03

Het lijkt alsof Joey al jaren op het podium staat. Niet alleen weet hij het publiek voortdurend op te hypen, Bada$$ bewijst ook de fijne kneepjes van het vak te beheersen. Terugkerende kreten als Pro-Era-Era-Era en Can I get a yeahhh? zorgen voor interactie, een believe-in-yourself toespraak verhoogt het feel good gehalte en de voortzetting van Hard Knock op de beatbox van Kirk Knight brengt variatie.

JoeyBadassMelkweg02

Uiteraard blijft ook B4.DA.$$ materiaal niet uit. Naast de opvoering van de al uitgebrachte singles Big Dusty en Christ Conscious, levert hij een primeur met de track Number 99. Dit vergt enige wisselwerking: “When I say ‘What’s my name? What’s my name?’ Y’all say ‘Badmon!” Na een kleine oefening in timing knalt een rauwe productie de zaal in en wordt ook hiermee het publiek tot gekheid gedreven.

JoeyBadassMelkwe06

De show kent geen moment van verslapping. De energie wordt zelfs steeds een tandje opgevoerd en explodeert tijdens het hoogtepunt: Survival Tactics. Deze ode aan Capital STEEZ moet de grootste moshpit van Amsterdam opleveren. “Open that shit the fuck up!”, aldus Joey. Met het inklappen van de beat staat er op de kolkende massa geen rem meer en kan ook de rapper uit Brooklyn de verleiding niet weerstaan om bovenop deze golf te springen.

JoeyBadassMelkwe05

Ondanks dat het iets langer had mogen duren, weet de jonge Bada$$ een uiterst ‘volwassen’ show af te leveren die constant blijft boeien. Het is overtuigend, geloofwaardig en boordevol energie. Zonder overbodige bling bling, maar met hiphop in pure vormen laat deze sensatie dat 90s gevoel herleven. Het is interessant dat hij met een 90s sound een groot én jong publiek weet te bereiken in een tijd dat dirtysouth/trill/trap/elektronisch georiënteerde hiphop populair is.

JoeyBadassMelkwe04

Joey kan zich in zijn handen wrijven, want na deze show zal iedereen zich nog meer verheugen op zijn veelbelovende release. Het is aftellen geblazen.

 

Geplaatst door bowie op 2 december 2014