Jigga Who? Kunstenaar Arne Hiddingh wil een eigen hiphop-expo in Brooklyn

JAY Z ontmoeten is niet voor heel veel van zijn fans weggelegd. De gewone mens komt vaak niet verder dan vlak voor de barrier die het publiek scheidt van de wereldberoemde rapper. Voor één Nederlander komt het moment dat hij Hov de hand schudt en wellicht een cadeau overhandigt steeds dichterbij; kunstenaar Arne Hiddingh is van plan om dit jaar te exposeren in Brooklyn, met portretten die hij schilderde van Jigga en de rest van de ROC Nation-family. Tijd voor een nadere kennismaking dus.

De Instagram-pagina van de 33-jarige kunstenaar is een soort walhalla voor JAY Z- en kunstliefhebbers en viel ons dan ook al snel op. Hov die on stage staat met een microfoon in zijn hand geklemd, Hov die het podium deelt met Damian Marley, Hov die zij aan zij staat met vrouwlief Beyoncé; Arne Hiddingh weet Jigga’s mooi ouder wordende gelaat telkens weer prima te vangen op het doek. Toch is het niet waarmee hij het schilderen begon. Eerder overhandigde hij al doeken aan klinkende voetbalnamen als Marco van Basten, Iker Casillas en Clarence Seedorf, en wie helemaal terug scrollt naar het begin van zijn Instagram ziet dat hij is begonnen met urban-landschappen te vereeuwigen met verf. Wij babbelden even met hem over hoe hij op het idee komt om een heuse hiphop-expo te doen in Jigga’s hometown.

Brooklyn, dus. Waar komt het idee vandaan?
“Nou, ik had dit plan eigenlijk al vanaf mijn zestiende, maar het gaat nog veel verder terug. Als klein kind was ik elke dag aan het tekenen, en vooral het tekenen van mensen vond ik intrigerend. Toen ik in aanraking kwam met hiphop, kreeg ik meteen het idee en het gevoel om dat samen te laten komen. Toen ik van tekenen langzaam overging naar schilderen, besloot ik om mijn droom na te jagen. Door Instagram kwam ik erachter dat het in elk geval mogelijk zou zijn om naar New York te gaan en daar een expositie te geven. Toen ik dat besloten had, wist ik dat ik me helemaal op hiphop wilde gaan richten.”

Hoe kwam je daarachter?
“Door te gaan lobbyen en mensen te vinden met connecties in de hiphopscene aldaar. Ik heb nu contact met mensen uit die buurt, gewoon via Instagram ook. Die zitten in de hiphop- en graffitiscene en kennen mensen met gallerieën.”

Hoe begon je met schilderen?
“Zes jaar geleden verhuisde ik van Drenthe naar Utrecht in verband met mijn baan als docent. Mijn relatie ging uit en ik kende daar helemaal niemand, dus besloot ik mijn oude hobby weer op te pakken, maar nu met een penseel in plaats van met pen of potlood. Ik haalde gewoon doeken bij de Xenos en ging aan de slag, maar later kreeg ik spijt.”

Waarvan?
“Ik creëerde al snel mijn eigen technieken en ging me verdiepen in doeken. Toen besloot ik om linnen doeken te gaan kopen en merkte ik al snel dat mijn schilderijen zo véél beter tot hun recht kwamen.”

“In plaats van een mooie foto, krijg je op deze manier een uniek schilderij aan de muur.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?
“Als hyperrealisme. De meeste schilderijen die ik maak, zijn gemaakt door een foto na te schilderen. Een goede foto is daarvoor wel essentieel, dan krijg je het meest realistische resultaat. In plaats van een mooie foto, krijg je op deze manier een uniek schilderij aan de muur.”

En die fascinatie voor JAY Z, waar komt die vandaan?
“In 2004 ging ik voor de eerste keer met een vriend van me naar een concert van hem, dat was ten tijde van The Blueprint 2. Ik stond helemaal vooraan en op een gegeven moment kwam er een cameraploeg van MTV langs. Ze interviewden mensen, en doordat wij ongeveer de enige twee blanken waren die vooraan stonden, stelden ze mij natuurlijk een vraag. ‘Wat is je favoriete nummer van Jay-Z?’ I Just Wanna Love U, zei ik, en toen begon ik een stukje te rappen, ook nog. Dat was trouwens superslecht. Een paar maanden later werd ik door meerdere mensen aangesproken, bleek dat ik op TV was, hahaha.”

“Ik wil mijn overleden vriend eigenlijk nog een soort van dienst bewijzen, door te laten zien dat het me gelukt is.”

Wanneer besloot je om een expo op touw te zetten met hem in de hoofdrol?
“Ik ben altijd al fan geweest van hem, in totaal ben ik acht keer bij een concert geweest van Hov. Tijdens de Watch The Throne Tour vertelde ik een maat, met wie ik toen vaak naar concerten ging, dat ik Jigga ooit zou gaan ontmoeten en dat het me zou gaan lukken om hem een schilderij te overhandigen. Die vriend is helaas twee jaar geleden omgekomen bij een auto-ongeluk.”

Damn, gecondoleerd. Maar je wilt het hoe dan ook waarmaken?
“Ja. Het klinkt misschien raar, maar ik wil hem eigenlijk nog een soort van dienst bewijzen, door te laten zien dat het me gelukt is.”

“De ontmoeting met Talib Kweli was het meest bijzonder.”

Dat is een mooi streven, man. Maar JAY Z zou niet de eerste rapper zijn die je een schilderij overhandigt. Wat vond je de tofste ontmoeting?
“De ontmoeting met Talib Kweli! Zijn reactie op mijn schilderij van hem vond ik echt heel dope. Ook omdat de overhandiging werd gefilmd door mijn vriendin. Dat filmpje kun je trouwens ook op Insta vinden. Net als een video van de bijzondere ontmoeting met Rapsody en 9th Wonder van vorige week, aan wie ik ook schilderijen heb overhandigd.”

Heb je al zicht op in hoeverre de expo doorgaat en wanneer?
“Dat is voor nu nog moeilijk in te schatten. Ik wil in elk geval achttien dagen naar New York met mijn vriendin. Dan komt er waarschijnlijk nog een goede vriend mee, met een koffer vol schilderijen. Ze willen trouwens dat ik breder inzet, dus dat ik een expositie geef met méér dan alleen JAY Z. Daarom wil ik me de komende maanden ook meer gaan richten op andere artiesten; Jadakiss, Fabolous, het lijkt me echt dope om dat soort mannen te ontmoeten en dat lijkt in elk geval waarheid te worden, want ook de contacten met die managements zijn warm. Ik heb al eens een persoonlijke rondleiding gehad in de 40/40 Club in Brooklyn. Dat was tijdens Thanksgiving, ze waren eigenlijk dicht. Maar ze vonden het daar zo bijzonder dat ik zo geobsedeerd was door Hov, dat we werden uitgenodigd. Ik hoop daar dit jaar nog terug te keren voor de expositie. De mensen waarmee ik contact heb zijn gelukkig bereid om onze schema’s op elkaar af te stemmen, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat gebeuren.”

Volg Arne op weg naar Brooklyn via Instagram.

Geplaatst door bowie op 6 maart 2018