Nieuwe muziek van JAY-Z, Fresku, Cor en vele anderen in onze playlist

En toen was het november. De klok is verzet, de dagen worden donkerder, en de hiphoptunes die verschijnen maken diezelfde transitie door. Deze week hebben we dan ook een hele hoop rauwe, donkere en grimmige tracks voor je. En dat terwijl het eigenlijk alle twintig lichtpuntjes zijn. We pakken er drie voor je uit om te bespreken, en de rest moet je zelf checken.

JAY-Z, Jadakiss, Conway The Machine & BackRoad Gee – King Kong Riddim

Hov, Kiss en The Machine op dezelfde track? Dit is er eentje die je niet wilt missen. Door hun hele lange carrières, hebben Jada en Jigga niet altijd op dezelfde pagina gezeten. Beef tussen de crews maar eveneens legendarische gezamenlijke possecuts, het is allemaal onderdeel van hun verhaal. Nu The LOX onder de ROC Nation-paraplu opereert, besluiten ze weer samen op een track te springen, en Conway The Machine en BlackRoad Gee verstevigen het geheel. Je wilt drie true mc’s horen? You got served.

Fresku – Intuïtie

“Gooi me in de wildernis en laat me kijken of ik het kan surviven.” Zo omschrijft Fresku in de Woordenschat-podcast in een paar woorden zijn vertrek bij zijn vorige label. En óf hij het kan overleven. Hij hees een eigen vlag, Baranka Music, en dook een nieuw albumproces in. Toen hij wat later terughoorde wat uiteindelijk omgedoopt zou worden tot In De Lucht Pt. 1, was de conclusie dat hij nog iets mistte. Dat besef mondde uiteindelijk uit in de sleuteltrack, de track die het album voor zijn gevoel bij elkaar houdt. Een prachtige track die zowel qua voordracht als inhoud de grenzen weer verlegt. Maar om de sleuteltrack te beseffen, zou je eigenlijk het hele album moeten checken, dus doe dat vooral ook.

Cor – Lost (Intro)

Alle in de gevangenis opgekropte energie en woede gooide Cor er eenmaal buiten in no time uit. Met wilde trapbeats en een even roekeloze rapstijl maakte hij indruk. Nu is de rust in zijn hoofd teruggekeerd: “Mama, kijk eens in mijn ogen, ik ben terug van waar ik was”, klinkt het op de kalme chipmunk-gospel die Reverse voor hem heeft geflipt. Cor klinkt vastberaden, kalmer en volwassen. Als zijn moeder door een journalist wordt gevraagd of ze ooit het gevoel heeft gehad dat ze iets fout hebt gedaan, onderbreekt Cor hem respectvol: “Mijn moeder heeft nooit iets fout gedaan”, is de conclusie, en hem altijd normen, waarden en respect aangeleerd. Nu doet hij iets terug door van de intro en eigenlijk dus de hele plaat een mooi respectvol eerbetoon te maken. Cor is een eigen hoofdstuk aan het schrijven in het boek der Nederlandse hiphop. Dit keer rapt hij op de soulvolle beats van Reverse, en je kunt het binnenkort ook nog live gaan checken ook.

Geplaatst door bowie op 1 november 2021