Jay Colin – Truth & Soul

De biografie van de Amsterdamse rapper/zanger Jay Colin is een glansrijk perspraatje waarin namen van grote sterren de revue passeren. Van Busta Rhymes, Slum Village en KRS tot voorprogramma’s, samenwerkingen en handjes schudden: Jay Colin heeft het allemaal ondervonden. Naar eigen zeggen klinkt zijn muziek on-Nederlands en zijn de muzikale ambities grensoverschrijdend. Nu zijn eerste plaat uit is gekomen kan hij zich niet meer verschuilen achter ons-kent-ons reclame en een aantal veelbelovende mixtapes. Op zijn debuutalbum ‘Truth & Soul’ zal hij zijn individuele pluspunten moeten laten zien. En daar is op deze veertien tracks tellende plaat ook genoeg ruimte voor met slechts vier gast optredens – Idols winnaar Boris, Berget Lewis, George McCrae en ex-Postmen Rollarocka.

De vormgeving van het album ziet er met zijn grafische design en professionele foto’s veelbelovend uit. Een mooi visitekaartje van Jay Colin, die het album af laat trappen en sluiten door een spoken word van Esperanza Denswil: “No longer chosen to be dumb, numb, blind or deaf/ Spark a thought before you choose to be right or left/ I want the truth/ I am your soul”.
Jay Colin komt niet van de straat en heeft er ook niet leren rappen; dat gebeurde in de kerk, waar hij als koorknecht zijn carrière begon. Hij profileert zich dan ook niet als gevreesde straatheld en blijft lekker zichzelf door over uiteenlopende, alledaagse onderwerpen te rappen. Inhoud als wijsheid en vertrouwen op het laid-back Truth & Soul, verliefdheid op het vrolijke Mighty Fine en strelende Next To You, familiebanden op Soul en gedrevenheid op het stugge My Shine maken dit een toegankelijk album voor de algemene muziekliefhebber.
Jay Colin komt volwassen over met een vlotte flow en rijmstijl van moderne, hippe wordplay. Destiny, met op het refrein Berget Lewis, is een opzwepend nummer waarop een goedgebekte Colin zijn mening uit over wannabe gangsters, hosselaars en pooiers. “Nowadays lil’ boys all gangsta with it/ You just afraid to be yourself/ You a gangsta chicken/ I be how I wanna be regardless/ I ain’t talking about no guns/ Or how I got shot/ Son I’ve never been a pimp/ Still I’m hot on the block.” Dit is een song die goed aansluit op het lachwekkende imago wat sommige Nederlandse rappers proberen neer te zetten in een land waar iedereen van een minimum inkomen verzekerd is, een kwart van de populatie in een vrijstaand huis woont en vrouwen legaal achter het raam verkocht worden. Naast Berget Lewis vormen ook Boris en Rollarocka een goed team met Jay Colin en leveren een waardige bijdrage op respectievelijk Monkey Off My Back en Baby.

De overall vibe van het album is funky, hip hop en soulvol. Dutchflower neemt de hele productie voor zijn rekening en ondanks het feit dat hij een duidelijke signature sound heeft, weet de producer een redelijk afwisselende sound te creëren. Soms slaat men de plank echter finaal mis, zoals met Wobbles. Uit de tekst valt af te leiden dat dit een dance track moet zijn, maar de terugkomende cuts en edits van DJ TLM zullen de dansvloer met moeite in beweging zetten. Een trompet is een leuke toevoeging op het diepe Your World Today, maar het vervelende zelfgezongen refrein en marching drums leiden tot irritatie.

Truth & Soul begint veelbelovend. De mindere tracks staan op de tweede helft van het album. Een geforceerde beat, zoals die van Forbidden Love, of afgezaagd refrein zorgen hier en daar voor wat minpunten. Een perfect album is dit niet, maar een foutloos debuut leveren is dan ook een zware kluif wat vrijwel niemand lukt. Truth & Soul is desondanks een goede binnenkomer voor Jay Colin, die zichzelf wat mij betreft voor Nederlandse begrippen dubbel en dwars bewezen heeft.

Tracklist:
01.Truth & Soul
02.Truth & Soul
03.Destiny, ft. Berget Lewis
04.Mighty Fine
05.Next To You, ft. George Mccrae
06.My Shine
07.Monkey Off My Back, ft. Boris
08.Wobbles
09.Your World Today
10.Soul
11.Baby, ft. Rollarocka
12.Forbidden Love
13.Like That
14.He Is…

Meer info: Jay Colin

Geplaatst door bowie op 9 december 2007