James kijkt vooruit en geniet hoorbaar van de zonnestralen op ‘De Tweede’

James en Soulution zijn na hun plaat Eerstelingen opnieuw samen de studio ingedoken voor het vervolg. De rapper en producer, die ook beiden onderdeel zijn van Fat Windjacks, besloten afgelopen weekend De Tweede te droppen.

In het openingsnummer Destiny bieden een langgerekte en originele snare en een naar de achtergrond gedrukt akkoordenschema ruimte voor James om voor de laatste keer terug te blikken op zijn bewogen verleden, dat in het teken stond van een ruige zoektocht naar het snelle geld. Drugsgebruik- en handel en gevangenissen waren eerder regel dan uitzondering toen hij jong was, zo blijkt uit de tekst. Een paar minuten later vertelt hij dat hij sinds zijn bekering niet meer achterom kijkt in Lak.

Zoals James het betaamt, speelt het geloof een grote rol. Zo noemt hij zijn kind God’s belofte (Mini Mij) en vergelijkt hij zichzelf met de verloren zoon (Gratis).
Regelmatig richt James zich rechtstreeks tot de Heer. Dat gegeven, in combinatie de liefde voor zijn naasten en de hoop op een goede toekomst zorgen voor een uiterst persoonlijk album.

Zo komt de luisteraar erachter dat hij twee keer een ernstige aanrijding heeft overleefd, dat hij een zoon is verloren en dat hij God dankbaar is voor zijn plan voor hem. Hij ‘douwt’ letterlijk zijn hele ‘Hebbe en Houwe’ in zijn nieuwste project. De Almelose rapper blikt niet alleen terug door een zin uit zijn verse op Fakkelteit (2007) uit te bouwen tot nieuwe song (“Alle waardevolle dingen in het leven die zijn gratis”), maar weet vaak te raken met prachtige volzinnen: “Als kind zag ik dat zandkastelen niet bestand tegen flows zijn, dat is de reden dat mijn focus niet op money of de shows zijn.”

De ondergrond bestaat uit fijne soulvolle beats, die dezelfde hoop uitstralen als de tekstuele inhoud van het album. Ze zijn lichter en luchtiger dan hun eerdere gezamenlijke werk (op bijvoorbeeld FWJ) en ondersteunen daarmee de hoopvolle en dankbare boodschap van de mc. Achter de wolken schijnt de zon, en James kan nu hoorbaar genieten van de stralen.

De eerste lentedagen ook jezelf onderdompelen in positivisme? Stream De Tweede hieronder.

Geplaatst door bowie op 7 april 2020