J.A.E.: De Aanpak van de Hofmeester

Onder de vleugels van het Hof kwamen in 2010 vijf debuutalbums uit, werden meerdere Overdosis-party’s gehouden en profileerde J.A.E. zich als bruggenbouwer. Vanuit ‘the Hoffice’ (een kantoor op een bedrijventerrein in Utrecht) een aanzien van 2010 en een blik vooruit.

Een rapper op kantoor, het klinkt wat paradoxaal. “Sinds september zit ik in the Hoffice. Voorheen ontving ik interviewers en bookers op mijn studentenkamer, dat kwam niet professioneel meer over”, aldus J.A.E. 2010 was een druk jaar. Zijn label annex hiphopontwikkelingsbureau Hof van Jaeden is tot bloei gekomen. “Zoals we in 2010 hebben gewerkt, zo wilde ik het van het begin af aan al aanpakken. Het is een hiphopontwikkelingsbureau maar we moesten zelf nog ontwikkelen. In 2009 hadden we de release van Jimmy G en zo heb ik geleerd hoe het is een album voor een ander uit te brengen. In 2010 hebben we vijf albums gereleased, inclusief videoclips en releaseparties.”

Vijf acts debuteerden in 2010 onder de vlag van Hof van Jaeden: Verdomd, ML, Ongezond, Steach & Dobleye en J.A.E. zelf. In 2009 werd ‘Project Overdosis’, de overkoepelende term van de releases, aangekondigd middels de track Overdosis. De doorgewinterde fan is opgevallen dat Avi en Stabiel zijn afgehaakt. “Stabiel had een andere prioriteit die niet bij muziek lag. Het maken van muziek vinden ze dope maar er waren andere dingen die meer aandacht vroegen. Het zou niet eerlijk zijn tegenover de anderen als ze dan nog steeds onderdeel zouden zijn van het Overdosis project”, verklaart J.A.E. “Het traject van Overdosis paste niet meer in de visie van Avi. We hebben de handen geschud en gezegd: ‘dope dat we tot nu toe hebben samengewerkt maar het is tijd dat de wegen scheiden.’” No hard feelings at all. J.A.E. benadrukt in het verlengde daarvan dat het Hof een hechte groep is, wat mede komt door de afkomst: de Hoflieden van 2010 waren louter Utrechters. “Ik zag in Utrecht acts waarvan de namen tof waren, de muziek tof was, maar mensen buiten ons hoorden de tracks niet. Dat vond ik klote. Dit is vette muziek, dit is een gezicht voor Utrecht! Ik heb alle acts van tevoren persoonlijk benaderd: ik ben bezig met Hof van Jaeden, een hiphopontwikkelingsbureau, dit is ons idee, we hebben een team klaarstaan. Het enige dat jullie moeten doen is muziek maken. Ze waren allemaal down.”

Albums richting Florida

De vriendschap tussen de Hoflieden heeft een bijzondere werksfeer gecreëerd. “Hof van Jaeden is geen standaard label. Ik zit met de artiesten en zeg: ‘We kunnen het op twee manieren doen. Of ik investeer in het drukken van jouw album en dan krijg ik het meeste, óf jij investeert zelf en je vangt je geld.’ Alle artiesten van 2010 hebben gekozen om zelf te investeren.” In 2010 heeft die werkwijze goed uitgepakt. “Mensen vinden de muziek die we maken tof. Iemand uit Florida bestelt al onze albums. Mensen reageren erop zoals ik wil dat ze erop reageren: ze zien ons als partij die mooie kunst maakt”, aldus J.A.E. Een moment van bewustwording kan hij zich goed voor de geest halen. “31 oktober: we stonden bij Definitie van Dopeheid en ’s avonds in het voorprogramma van MF Doom. Toen we van 013 naar Tivoli reden dacht ik: aan het begin van mijn carrière droomde ik hiervan. Gewoon shows doen, familie zijn in principe. Twee grote shows ook nog: de grootste zaal van Nederland, 013, en daarna naar onze hometown om voor een grote artiest op te treden.”


J.A.E. met de hele Overdosis crew op Definitie van Dopeheid

De aanwinsten van 2011

“2010 was een goed jaar, we zijn vaak in beeld geweest. Het doel van 2011 is meer uitbreiden, dat meer mensen het kennen. Ik heb nog niet het gevoel dat heel hiphop-Nederland ons kent”, zegt J.A.E. vastberaden. De eerste stappen zijn gezet: er zijn twee nieuwe acts (Het VerZet en Pper) getekend. “Bij de boys van Het VerZet is het zo: hun product is af en dat moeten we gaan uitbrengen. Een releaseparty regelen, zorgen voor artwork en optredens regelen.” De ontmoeting met Het VerZet kan J.A.E. tot in detail navertellen. “Ik dacht: deze boys leven hiphop. Het is voor hen geen rage, ze leven het to the fullest. Toen heb ik contact gehouden, ga vaker naar Heerlen om te chillen en muziek met elkaar te maken”, vertelt J.A.E. enthousiast.

Pper is op een andere manier aangehaakt. Zijn samenwerking met Hoflid ML resulteerde in de aansluiting. “Ik heb hem benaderd: je maakt zulke toffe shit, je kan echt potten breken in de scene. Hij vindt wat wij in 2010 hebben gedaan tof dus hij wil graag van de partij zijn. Pper heeft niet de drang om direct een album uit te brengen, hij doet het als er vraag naar is. Voor hem is het af en toe tracks en videoclips uitbrengen en shows meepakken.” Ook binnen de crew van vorig jaar heeft er verandering plaatsgevonden. De vijf acts zijn samengesmolten tot één: Overdosis. “In 2011 willen we touren als Overdosis. Er is voor iedere act ruimte voor eigen werk. Wat betreft de acts: ik ben fan van ze, het zou een lifetime-ding kunnen zijn.”


Pper op Hof van Jaeden vs SamenSterk

Bruggenbouwer

Met het samenvoegen van de Almelose Pper, het Heerlense Het VerZet en de Utrechtse Overdosis kan gesteld worden dat J.A.E. een bruggenbouwer is. Hij onderhoudt goede contacten door het hele land. “Dat vind ik tof. Ik ga twee uur naar boven naar Groningen om muziek te maken met The Apocope, een andere keer ga ik twee uur naar beneden om in Heerlen muziek te maken met boys van Het VerZet. Soms ben ik in Almelo, soms ben ik in Nijmegen. Dat is de vrijheid die ik voor mezelf heb gecreëerd, dat vind ik heerlijk”, aldus J.A.E. Her en der klinken geluiden over een zachtaardig hiphopklimaat waarin iedereen goed met elkaar omgaat. Initiatieven als Premier Changed My Life juicht J.A.E. alleen maar toe. “Het draagt bij aan de hiphopcultuur. Het is goed om te laten zien dat we als rappers met z’n allen op één pagina in de geschiedenisboeken kunnen staan.” Een beetje wrijving kan echter ook geen kwaad. “Je moet niet beefen om te beefen, er moet wel echt wat zijn. Beef mag, het hoort bij hiphop. Wel lyrical beef, dat is nog bevorderlijk voor de muziek ook.” Voorlopig legt J.A.E. liever positieve contacten met andere acts, in 2011 ook buiten Utrecht. “Ik wil niet in steden denken. Bij Overdosis zijn het toevallig Utrechtse acts. Als ML in Amsterdam zou wonen, had ik hem er ook bij betrokken. We zijn Utrechters, daar zijn we trots op, maar het Hof is niet alleen voor Utrechters. Ik denk dat het daarom goed is dat we acts van buiten Utrecht hebben, zodat mensen uit Almelo het Hof ook gaan diggen. Iets van hen zit nu ook bij het Hof, hetzelfde geldt voor het Zuiden.”


Het VerZet

MF Doom als aangeschoten oom op een feestje

De plannen zijn groots voor 2011. Door het nieuwe samenwerkingsverband met een jonge booker gaan er vele stages gerockt worden, al is J.A.E. nog aan het brainstormen hoe. “We hebben in 2010 gezien dat we hard zijn maar we doen hetzelfde als iedereen. We hebben een dj, komen op met mics, soms zijn er visuals: dat is precies wat de act voor ons doet en de act na ons zal doen. Als we dit jaar gaan optreden, moeten we iets anders hebben dan de rest. Dat is ons doel met Overdosis: iets brengen wat nog niet gedaan is, zowel muzikaal als live.” Die verandering is alleen al nodig om het publiek tevreden te houden. “Nederlandse hiphop is booming, het aanbod is groot. Er zijn zo’n zes festivals per jaar. Dan heb je nog de losse shows door het jaar heen. Als je naar de shows kijkt is het praktisch hetzelfde. Ik denk niet dat mensen nog echt weggeblazen worden. Het publiek is niet zeurderig, maar verzadigd”, aldus de visie van J.A.E. De kritische geluiden jegens Amerikaanse artiesten die Nederland aandoen deelt J.A.E. wel. “Ik vind het terecht dat mensen Amerikaanse mc’s afkraken als ze niet leveren. Ik heb veel Amerikaanse shows gezien en van de tien hebben misschien drie me overtuigd.” Bij de releaseparty van de DJ Premier Changed My Life mixtape heeft J.A.E. naar Royce da 5’9 gekeken. “Ik dacht: king, wat doe je? Op plaat is hij een beest, het plaatje dat ik van hem had is afgebroken door zijn live-performance.” De klachten over de liveshow van MF Doom, waarvoor het Hof een voorprogramma verzorgde, deelt J.A.E. echter niet. “Mensen kraakten hem af omdat hij niet verstaanbaar was. Ik zag dat die man lol had, verstaanbaarheid heeft ook met geluid in de zaal te maken. Ik keek naar hem zoals je kijkt naar een oom op een feestje die een beetje dronken is en lol aan het maken is.” Op dezelfde stage staan als ‘een hiphoplegende’ is J.A.E. goed bevallen. Zijn wishlist aan voorprogramma’s heeft hij na een paar tellen nadenken klaar. “Busta Rhymes… jaaa! The Roots en, ook al heb ik hem al vaak gezien, KRS-One. Dat zijn drie shows die ik sowieso nog een keer wil checken. Voor hen het voorprogramma rocken, dat zou ik wel willen.” In april verzorgt Overdosis het voorprogramma van Raekwon in 013 te Tilburg en op het Alkmaarse podium Victorie. Die past ongetwijfeld ook op het lijstje.

Striklie Boembap Pt. II

Naast het streven naar live-innovatie heeft J.A.E. als creatieveling ook andere plannen. Een opvolger van Striklie Boembap, het digitale schijfje uit 2008, staat gepland voor dit jaar. “Striklie Boembap 2 komt door de people. Ze horen mij het liefst op boembap shit. Ze vonden Koning Der Armen sick qua lyrics en het feit dat ik nieuwe dingen doe. Toch missen ze me op die boembap shit. Ik miste het zelf ook.” Tel boembap en Utrecht bij elkaar op en je komt uit bij StropStrikkers, de crew waar J.A.E. als Jae’mel jaren deel van uitmaakte. Vinger op de zere plek, dat iedereen nog steeds teruggrijpt naar het verleden? “Ik wil het niet constant over het verleden hebben. Het is een groot deel van mijn leven, het is hoe mensen met mij in aanraking zijn gekomen. Plus, we hebben echt iets neergezet. We hadden een statement en we hebben voor hiphop iets gedaan. Ik snap dus wel dat mensen in interviews vragen naar die periode.” Toch is het vanaf nu J.A.E., Je Afrikaanse Excellentie, Hofmeester, kortom: Hof van Jaeden wat de klok slaat. “Laatst las ik in een interview met Steach & Dobleye een stukje over mij. De interviewer schreef J.A.E. met daarachter StropStrikkers tussen haakjes. Dat moet men niet meer doen. Ik ben nu met het Hof bezig.”

Foto 1 en 2 door Joel Frijhoff, 3 door Jamie Hoogland, 4 door Lotte van den Acker

Geplaatst door bowie op 10 maart 2011