J Dilla – Dillanthology 2

Wat meteen opvalt aan de tracklist, is dat er een aantal tracks opstaan die sowieso al door Dilla zijn geproduceerd. Zo zijn De La Soul’s Stakes Is High en Fall In Love van Slum Village vertegenwoordigd op dit tweede deel van Dillanthology. Het zou voor velen heiligschennis zijn om remixes beter te vinden dan de originele klassiekers, maar dergelijke vooroordelen kunnen overboord gegooid worden. De drums bij de remix van Fall In Love zijn minder duidelijk aanwezig dan bij het oorspronkelijke nummer. Dat in combinatie met een nieuwe melodie, maakt de remix meer laidback dan het origineel. Beter is het niet te noemen, maar het is zeker een nieuwe luisterervaring. Ook de remix van Stakes Is High geeft de track een totaal andere vibe. De blaasinstrumenten, de toevoeging van verses van Mos Def en Truth Anola en de vernieuwde beat zorgen ervoor dat de remix veel frisser klinkt en het niveau van het origineel zelfs evenaart.

Het verschil bij remixes voor nummers als Y? (Be Like That) van The Pharcyde en As Serious As Your Life van Four Tet is te horen, maar het is helaas minimaal. Toch hangt er bij bijna elk nummer op Dillanthology 2 een erg soulvolle en relaxte sfeer vergeleken met de originele nummers. De remix van Sitting On Chrome van Masta Ace, waar Q-Tip en Ali Shaheed Muhammed van A Tribe Called Quest ook aan meewerkten, klinkt bijvoorbeeld erg rustgevend. Ook klinkt Busta Rhymes die ‘Woo Ha’ schreeuwt nu opeens iets minder energiek. Keuzes voor R&B/Soul tracks als Eve van Spacek en N’Dea Davenport met Bullshittin’ bewijzen maar weer hoe creatief James Dewitt Yancey was – ook met zijn remixes.

Dillanthology 2 is een collectie van soulvolle remixes, met een aantal uitschieters en hier en daar een tegenvaller. Een aanrader als je een sterke selectie van tracks eens vanuit een soulvoller perspectief wilt beluisteren, maar ook niet meer dan dat. Klassiekers als The Light van Common zul je op dit compilatiealbum niet vinden, maar het is een ideaal plaatje om terug te verlangen naar de tijd dat J Dilla ons verblijdde met zijn muzikale talent en creativiteit.

Tracklist:
01. De La Soul, Mos Def & Truth Enola – Stakes Is High (Remix)
02. The Pharcyde – Y? (Be Like That) (Jay Dee Remix)
03. Masta Ace – Sitting On Chrome (Ummah Remix)
04. Slum Village – Fall In Love (Remix)
05. Four Tet – As Serious As Your Life (Jay Dee Remix)
06. Busta Rhymes – Whoo Ha (Jay Dee Remix)
07. Artifacts – The Ultimate (Jay Dee Remix)
08. Mood – Secrets Of The Sand (Remix)
09. Spacek – Eve (Jay Dee Mix)
10. DJ Cam – Love Junkie (Jay Dee Remix)
11. Brother Jack McDuff – Oblighetto (J Dilla Remix)
12. Lucy Pearl – Without You (Jay Dee Remix)
13. N’Dea Davenport – Bullshittin (Remix)

Meer info: http://www.myspace.com/jdilla

Geplaatst door bowie op 7 oktober 2009