Telmo Miel ontwijkt gebaande paden: “Ik wilde niet het meest voor de hand liggende pakken”

Dat street art leeft in Rotterdam is overduidelijk. Het is nog maar een paar weken geleden dat de Rewriters route in Crooswijk officieel gelanceerd werd, maar het team erachter kon meteen de dag erna al werken aan de eerste update ervan. Telmo Miel leverde in hetzelfde weekend namelijk een grootse nieuwe muur af die in de route te bewonderen is.

De naam Telmo Miel klinkt alsof het om een enkel persoon gaat, maar het zijn Telmo Pieper en Miel Krutzmann die samen dit internationaal geroemde kunstenaarsduo vormen. Hun stijlen zijn na vele jaren samenwerken zo met elkaar vervlochten, dat het vrijwel niet meer te zien is welk deel door wie geschilderd is. “Je hebt daar wel een getraind oog voor nodig”, beaamt Miel. “In de uitwerking is het moeilijk waarneembaar, misschien in de onderwerpkeuze. Met de swirls en de gelaagdheid is hij iets minimaler en iets concreter. En ben ik iets abstracter en ingewikkelder. Qua onderwerpen is Telmo wat nieuwsgieriger naar dingen die nog niet gedaan zijn, en ik ben misschien wat meer aan het zoeken in dingen die wel al gedaan zijn, maar hoe ik dat op een andere manier kan doen.” Hij denkt er even over na. “Misschien is dat een redelijke omschrijving.”

Tekst gaat verder onder de video!

Hun schetsen maken zij meestal gezamenlijk, waarna ze deze in twee stukken verdelen en elk met een deel ervan op hun muur aan de gang gaat. “Omdat we zo door elkaar heen werken hoef je nooit af te spreken van ‘Ok, jij gaat de jas maken en ik de broek”, legt Telmo uit. “Ik begin aan de jas, en hij aan de broek, maar als ik geen zin meer heb in de jas, dan zeg ik ‘zullen we effe wisselen?’ Dat is wel echt een pluspunt van een duo zijn.” Territoriumdrift in hun schilderingen is hen dan ook volkomen vreemd. “Ego is bij ons zover te zoeken. ik stoor me daar ook snel aan als mensen een groot ego hebben. Dat is nergens voor nodig, ik vind dat nogal overdreven.”

Bij hun nieuwste muur in Crooswijk ging het echter anders. “We hadden net twee klussen in dezelfde week”, vertelt Miel. Het Amerikaanse kunstfestival Blink Cincinatti 2017 klopte namelijk bij hen aan, terwijl CROOS PLAY ook op de planning belandde. “We zaten in een enorm drukke periode; we hadden de hele maand al projecten achter elkaar gedaan, geen weekend gehad. Het was kiezen of delen, en het werd delen”, zo blikt Miel terug. Telmo vloog naar Amerika, terwijl hij begon aan de muurschildering in de Rotterdamse Van Meekerenstraat, met het idee de laatste hand aan de muur te leggen op dag waarop de nieuwe Rewriters-route in Crooswijk officieel geopend zou worden.

“Dat leek me wel de kern van sport; de beste willen zijn. Vandaar al die figuren die hoger dan de anderen proberen te springen.”

Vanwege het CROOS PLAY sportevenement dat tegelijk plaatsvond op het Schuttersveld vlakbij de muur die hij schilderde, werd Miel gevraagd een sport af te beelden. “Ik wilde niet het meest voor de hand liggende sportding in Nederland pakken; je zou meteen aan voetbal denken. Maar ik wilde sowieso de twee muren in één compositie toepassen en toen ging ik kijken hoe ik een figuur daarop zou kunnen plaatsen waardoor je het als één benadert”, zo licht hij zijn onderwerkende toe. “Toen ben ik gestuit op heel veel springende mensen: polsstokhoogspringers, hordelopers, duikers, dat vond ik interessant. In een surrealistische vorm heb ik daar een soort competitieve plaat van gemaakt. Dat leek me wel de kern van sport; competitief willen zijn, de beste willen zijn. Daarom heb ik meerdere figuren geschilderd die hoger dan de anderen proberen te springen.”

Miel moest vervolgens flink bikkelen om de muur tijdens het evenement af te krijgen. “Het was een hele ruwe muur, wat ik van tevoren niet duidelijk voor me had. Tegenwoordig werken we vrijwel alleen maar met kwast. Omdat je toch elk gaatje wil vullen met je kwast, duurt het dan uiteindelijk gewoon twee, drie keer zo lang.”

De reden voor die techniek is dat het werken met spuitbussen hem na al die jaren is gaan tegenstaan. “Ik heb gewoon geen zin meer in walmen verf in mijn ogen en in mijn mond. Dat ik de hele tijd loop te duiken, omdat Telmo met een fat cap naast me aan het sprayen is. Stukje bij beetje hebben we een goede techniek gevonden om met acryl een grote muur te doen, zodat ik alleen handschoenen aan hoef. Geen bril of masker, of gedoe. Bussen gebruiken we vaak wel in de laatste fase, om dingetjes even wat smoother te laten overkomen.”

Hij moest dus even terug naar zijn roots om het werk op tijd af te krijgen. “Uiteindelijk ben ik er toch met bussen eroverheen gegaan, dan kom je er wel.” De muur ondertekende hij vervolgens met de naam van hun duo, net als zijn partner aan de andere kant van de Atlantische Oceaan deed. Na al dat harde werk werd het alsnog een finishlijn waar hij met trots op terugkijken kan: “Ik ben er nu heel blij mee.”

Meer street art? Like dan de Rewriters Facebookpagina en neem tot a.s. vrijdag een kijkje bij de expo in koffiebar CROOS aan de Exercitiestraat 2b in Rotterdam. Da’s op steenworp afstand van de muur van Telmo Miel, pik je die ook meteen effe mee, toch?

De hele nieuwe street art route door Crooswijk lopen? Download dan de Rewriters app!

Geplaatst door bowie op 20 november 2017