NUL TEEN ART maakt jongeren bewust: “Er zit een toekomst in kunst!”

Er gebeurt ontzettend veel met talentontwikkeling in de kunstwereld, maar allemaal vanaf achttien, vindt Fabienne Hendriks. Voor de doelgroep tussen de veertien en zeventien jaar oud, werd nauwelijks een podium geboden binnen de kunstscene. Daarom is er nu een speciaal platform om de passie van de jongeren voor beeldende kunst uit te lichten: NUL TEEN ART.

“Het gaat niet om het verkopen, maar ik wil jongeren wel laten zien wat er allemaal mogelijk is.”

“Ik ben al heel lang freelance kunsteducator, waardoor ik veel verschillende plekken ken. Daar zie ik veel gebeuren met talentontwikkeling, maar allemaal vanaf achttien. Je ziet niet vaak dat iemand van veertien of vijftien met zoiets meedoet. Dat komt omdat het een hele moeilijke doelgroep is, maar ik vind het juist de leukste doelgroep.”

Zonder oordeel

Fabienne Hendriks geeft als freelancer les op het voorgezet onderwijs. Ze ziet de potentie bij de jongeren, maar vindt dat er te weinig gebeurt voor die leeftijdsgroep. “Op school kan ik ze ook niet heel veel meer dan een cijfer geven. Dan zie je bij sommige leerlingen dat ze ongelofelijk veel moeite in een opdracht steken. Omdat ze het écht leuk vinden, maar als dan het moment van het cijfer er aankomt gaat die magie er weer van af. Dat is voor hen het eindpunt, en dan is het klaar. Ik wil juist graag dat ze naar me toe kunnen komen en dat we inhoudelijke gesprekken kunnen voeren over wat er gemaakt wordt, zonder dat er gelijk een oordeel aan vastzit.

Vanuit die frustraties begonnen die ideeën voor een nieuw platform bij Fabienne binnen te stromen. “Ik wil met NUL TEEN ART tentoonstellingen samenstellen met de kunst van de jongeren, waarbij geïnteresseerden het werk ook écht kunnen kopen. Zodat ik ze kan laten ervaren dat je er wat mee kunt. Er zit een letterlijke waarde aan. En het gaat niet om het verkopen, maar ik wil wel laten zien wat er mogelijk is.”
Want op school leer je wel over de kleurencirkel, maar niet hoe je met kunst ook daadwerkelijk geld verdient. En dat zit Fabienne dwars. “Ik wil ze ervan bewust maken dat er een toekomst in zit voor hen.”

“Veel creatievelingen worden zenuwachtig van het woord ‘podium’.”

Het is de kracht en de zwakte van de organisatie om deze doelgroep te willen aanpakken. “Niet veel mensen willen het aangaan met deze leeftijdsgroep, dat is onze kracht. Maar dat komt omdat het zo’n ingewikkelde leeftijdsgroep is. Dat maakt het ook onze zwakte. Hoe overtuig je de verlegen types? De types die denken dat ze het niet kunnen? De types die zich geïntimideerd voelen door de kwaliteit van de anderen? We willen hen op een podium plaatsen, maar er zijn ook veel creatievelingen die zenuwachtig worden van het woord ‘podium’, omdat ze liever niet in de schijnwerpers staan. Met ons platform gaan we heel zorgvuldig om met de verschillende typen pubers, omdat we weten dat elke jonge maker behoefte heeft aan iets anders. Hetgeen waar ze wél overheen moeten stappen is het presenteren van hun werk, want dat staat centraal bij NUL TEEN ART.”

Laagdrempeligheid is de sleutel

“Maar de kunstwereld is automatisch een plek waar je geaccepteerd wordt”, stelt ze. “Iedereen luistert naar elkaars verhalen. Dat is ook de ruimte die ik wil creëren bij NUL TEEN ART. Een beetje laagdrempelig,L met een huiskamersfeer. De plek waarvan de jongeren in Rotterdam weten: ‘Als ik iets met mijn kunst wil, dan kan ik daarheen’.” De kunstwerken in dit artikel zijn van Julie Keur, Julius Taal, Pim Louf en Kitty Seesing.

Voor nu is NUL TEEN ART enkel nog een website. Vorig jaar heeft de komst van het coronavirus roet in het eten gegooid. “In april 2020 zouden we samen met Willem de Kooning Academie een tentoonstelling opzetten. Dat zou eigenlijk de geboorte van de organisatie zijn geweest.”

“Wij zetten de kunst en de passie centraal. Ongeacht leeftijd, afkomst of thuissituatie.”

De laagdrempeligheid van het concept lijkt de sleutel, en moet jonge makers over de streep trekken. “Het idee achter NUL TEEN ART is dat alle jongeren gratis deelnemen, en er zelfs wat voor terugkrijgen. Wij willen bij NUL TEEN ART namelijk dat de jongeren zo min mogelijk verplichtingen hebben. En dat trots zijn op een beeldend werk dat ze hebben gemaakt. Als zij dat aan een publiek willen laten zien, tekenen ze daarvoor een overeenkomst. Na het ondertekenen geeft de kunstenaar NUL TEEN ART het recht om het kunstwerk een podium te geven. Zoals een tentoonstelling tot het printen op een t-shirt of ansichtkaart. Zodra de kunstenaar 18 jaar is, wordt de overeenkomst ontbonden en kan de kunstenaar zelf onderzoeken hoe hij of zij omgaat met de passie voor beeldende kunst.”

NUL TEEN ART is er nog lang niet, volgens Hendriks. “We hebben hele mooie plannen voor de toekomst. Maar ik wil gewoon boven alles dat NUL TEEN ART gaat laten zien dat er een hele inspirerende generatie aankomt. We bieden een podium aan de kunstenaars van de toekomst. Omdat we de kunst en passie centraal zetten, ongeacht leeftijd, afkomst of thuissituatie.”

Geïnteresseerd? Check of het NUL TEEN ART-project iets voor jou is! Alle informatie is te vinden op de website!

Geplaatst door bowie op 9 juni 2021