In de rubriek Hoe is ut? neemt HIJS een kijkje bij rappers waarvan al een tijdlang niets meer is vernomen. Zijn ze nog actief binnen de scene of hebben ze een sabbatical for life ingelast? Deze episode een gesprek met Jay Colin. Over de onvrede tijdens zijn hoogtijdagen, dancehits en De Grote Prijs.

De goedlachse Jay Colin ontvangt mij met open armen in zijn woning te Amsterdam Zuidoost. Dit is de rapper die ik vroeger regelmatig voorbij zag komen op wijlen muziekzender The Box en zodoende een van de eerste hiphopartiesten met wiens muziek ik kennis maakte. In 2007 bracht hij zijn album Truth & Soul uit met onder meer gastbijdrages van Berget Lewis en Boris (voormalig winnaar van Idols). “Maar ik ben het zelf niet helemaal eens met dit album. Ondanks het commerciële succes staan er teveel nummers op waar ik erg weinig mee heb. Op mijn eerdere mixtape (Supafly, 2005) werkte ik onder meer samen met Slum Village en Krondon. Ik had op het album ook graag gezien dat de balans tussen rauwe en soulvolle nummers beter was geweest.”
Met heel veel tevredenheid kijkt Jay Colin dus niet terug op dit album; dat gegeven weerhoudt de artiest er echter niet van om met veel passie in zijn stem te praten over deze tijd. Ook zijn eerdere werk als producer bij Beatkidz – onder meer verantwoordelijk voor enkele hits van Ali B – komt nog even ter sprake. “Ik was nog actief bij Beatkidz in de tijd dat ze de eerste grote hits scoorden. Daarna ben ik na een onenigheid met een van de collega’s uit dit collectief gestapt. Tegenwoordig zie ik nog een aantal leden en op een enkeling na kan ik goed met ze overweg.”
Hoewel het met de carrière van Jay Colin in deze tijd prima gaat, ontbreekt voor de artiest vaak het plezier. Natuurlijk zijn er de mooie samenwerkingen met internationale artiesten, maar als ook zijn platenlabel (CNR Music) niet fijn meewerkt bij het uitbrengen van nieuw materiaal – en de wensen van de artiest niet worden bewerkstelligd – lijkt de rapper in de anonimiteit te verdwijnen.

 

Niks is minder waar. Hoewel hiphopminnend Nederland weinig van Jay Colin verneemt, scoort hij enkele hits in het buitenland. “Ik kreeg een telefoontje of ik aan een dancenummer in Spanje wilde meewerken. Hier heb ik ja op gezegd. Vervolgens heb ik daar een track opgenomen, die ik zelf helemaal niet zo goed vond, en tot mijn verbazing bleek dit nummer daar in de dancescene heel goed opgepikt te worden.”
De sneeuwbal wordt groter en groter en Jay Colin krijgt vaker opdrachten om zijn vocalen over een housebeat te leggen. Zo scoort hij enkele hits in Denemarken en heeft hij regelmatig gigs samen met dj’s in het buitenland. “Als ik een opdracht krijg en ik sta erachter, dan neem ik deze aan. Soms maak ik ook de overweging om mee te werken als ik er een mooi geldbedrag voor krijg. Want een vetpot is het sowieso niet en ook ik heb gewoon mijn inkomsten nodig.”

 

Naast zijn dancecarrière probeert Jay Colin ook weer voet aan de grond te krijgen binnen de Nederlandse hiphopwereld. Zo besluit hij zichzelf dit jaar in te schrijven voor De Grote Prijs, waar hij helaas slechts de kwartfinale haalt, en heeft hij weer een aantal mooie plannen klaarliggen voor nieuw hiphopmateriaal. “Met De Grote Prijs wilde ik weer mensen overtuigen die mij nog niet kennen. Ik vond het heerlijk om tijdens mijn kwartfinale in Nijmegen te spelen, een locatie waar ik nog niemand ken, zodat nieuwe mensen kennis kunnen maken met mijn muziek. En ik kreeg veel positieve reacties na afloop, dus mijn opzet is in dat opzicht geslaagd. Nu wil ik graag mijn liveshows verder perfectioneren en liggen er al enkele mooie ideeën klaar om met een liveband op de planken te gaan staan. Ik ben in ieder geval nog lang niet hiphopmoe; zolang ik nog plezier heb met het maken van mijn muziek en creatief kan blijven, zal ik me bezighouden met hiphop.”

Meer Interviews