Uit Tilburg komt tegenwoordig enorm veel aanstormend hiphoptalent. Met namen als Wakeem, Gil & Megas en Joël Domingos zijn er heel veel jongens die steeds meer opklimmen in de scene. Zo ook de rasechte Tilburger Dutty. Hij heeft nog geen plaat uitgebracht, maar stond al wel op bijvoorbeeld WOO HAH!. Dat festival werd tot afgelopen editie gevierd in de Spoorzone, een steeds meer bruisende plek waar veel creatievelingen elkaar ontmoeten. Dutty is er ook vaak te vinden. Hier vertelt hij, terwijl we zijn aankomende EP Plaats Delict beluisteren, over zijn connectie met Tilburg en dan met name Tilburg-West. En dan heeft ‘ie vandaag ook nog de nieuwe video van Mr. Miyagi voor je.

“Ik wil allerlei verschillende dingen proberen. R&B bijvoorbeeld staat heel hoog op het lijstje, eventueel nog reggae.”

“Tilburg is thuis man”, vertelt hij stralend. “Ik woon hier al een tijdje en ik heb hier alles gezien en gedaan. Tilburg is liefde en ik ken hier veel mensen. Die mensen hebben mijn rug en het is wederzijds. Dat voelt gewoon goed, weet je. Hiphop leeft hier ook gewoon. Al de jongens waarmee ik omga, we zijn gewoon diep in de hiphop en ik ben ermee opgegroeid. Dat heb ik ook van mijn broers meegekregen. Dingen zoals Atlanta trap, en dan bedoel ik de echte shit zoals Gucci en Young Jeezy, maar ook dingen als grime die je meer terug hoort in mijn muziek. Dat heb ik allemaal meegekregen van mijn broers en de mensen in Tilburg. Dat heeft ook mijn sound als artiest gevormd.”
Toch wil Dutty niet altijd bij hiphop en zijn huidige sound blijven. “Als artiest moet je gewoon veel experimenteren. Ik wil allerlei verschillende dingen proberen. R&B bijvoorbeeld staat heel hoog op het lijstje, eventueel nog reggae en ik wil ook op mijn UK tings blijven. Kortom; nog zoveel mogelijk kijken en proberen.”

Waar veel artiesten beginnen met muziek maken, hun sound vinden en pas daarna gaan optreden, was dit bij Dutty eigenlijk omgekeerd. Zo is hij net als veel van zijn collega-rappers uit Tilburg begonnen bij het To the Max talententraject. Dit deed hij voor dat hij überhaupt echt nummers had gemaakt. Dutty ontmoette de initiatiefnemer van dit project, Max, op een rare manier: “Ik zag Max een keer lopen in de supermarkt waar ik werkte. Toen zei ik dat hij op Faberyayo lijkt. Hij lijkt eigenlijk helemaal niet op hem, maar goed hij toonde wel love en later kwam ik er via internet achter dat hij een soort van talentenjacht had. Ik meldde me aan, deed mijn shit en de eerste keer vergat ik zelfs mijn tekst, maar ik stond er wel en deed het gewoon. Daarna waren er meer edities van Talent Meets Talent en die waren echt lit. Die ervaringen hebben mij dan ook gewoon over een paar obstakels heen geholpen. Niet alleen met muziek, maar ook gewoon in life. Ik heb altijd al schijt gehad, maar door muziek en optreden is dat gewoon tien keer erger geworden”, blikt Dutty terug.
Later mocht hij terugkomen om als support te spelen van Boef en de Gelogeerde Aap, tijdens Talent On Stage, een soort ‘best of’. “Dat was mijn eerste echte optreden. Met veel mensen, shirt uittrekken, schreeuwen, zweten, al die dingen. Door die shows connecte ik sneller met mensen en toen vormden we ook Hidden Village, met Wakeem en Gil & Megas. Daarmee pakten we veel meer optredens en erkenning in Tilburg en omstreken.”

Het zijn ook die optredens die zijn muziek hebben gevormd: “Ik maak muziek op vibes. Ik moet me dus op een bepaalde manier voelen als ik muziek wil maken. Eerst optreden met de paar pokoes die ik al had, heeft dan ook echt geholpen. Door heel veel live te doen kon ik zien hoe het is om in te spelen op een publiek en niemand die naar mijn optredens kwam kende de pokoes, maar ze voelden wel de vibe. Dat vond ik altijd wel heel vet om te zien. Op die manier leerde ik dus ook makkelijker een vibe te creëren.”

Die vibe wil Dutty dus nu op zijn eerste echte project gaan laten zien, Plaats Delict. “De EP heeft niet per sé een thema. Het zijn eigenlijk gewoon streetbangers, op één na. De titel kwam van een van de nummers en die vond ik gewoon hard klinken. Als je in de game bent moet je gewoon murderen, je moet eten.”
Die titeltrack, Plaats Delict, geeft Dutty naar eigen zeggen de vibe van The Godfather mee. “Toen ik de beat voor het eerst hoorde dacht ik aan een mix van Halloween en The Godfather. Daarom wou ik het ook een familietintje geven. Die eerste zin slaat daar dan ook op: Als mijn niggas en mijn fam hebben gegeten pull ik in die waggie, scary Halloween. Pas als mijn mensen hebben gegeten dan pas ga ik aan mezelf denken. Deze pokoe staat dan ook heel dicht bij mijn hart. Mensen waren ook gelijk enthousiast en dat is denk ik ook waarom het de titeltrack is. We gaan samen ervoor en maken er een plaats delict van. We murderen het gewoon.”

Achter de single Mr, Miyagi, waarvan de clip vandaag verschijnt (klik hierboven op play!), schuilt een interessant verhaal. “Ik ging naar de studio met ATLouis, die overigens alle beats op de EP heeft gemaakt, en ik stond op dat moment in de regen. Ik ging met de bus maar ik moest dus even wachten in de regen. Toen ik binnen kwam hoorde ik deze beat en ik dacht shit man. Wat ik net heb meegemaakt, dat moet ik gewoon opschrijven. Dus ik kwam meteen met de line: Abstracte flow niet als de meesten, niggas als ik zullen niet verschuilen als het regent… Daarvan is het afgeleid. Maar het is eigenlijk een metafoor voor dat als het slecht gaat, je je niet moet verschuilen voor je problemen. Je moet gewoon proberen te dealen met je problemen of je situatie op dat moment.”
Dutty zijn persoonlijke favoriet van Plaats Delict, de EP die op 2 november verschijnt, is er een die je niet zo snel van hem zou verwachten: “Time For You is mijn favoriet. Het gaat niet echt over iemand. Heel eerlijk en geen eigendunk ofzo, maar ik ben gewoon goed in chickpokoes maken. Los daarvan ben ik gewoon goed in pokoes maken, maar deze kwam er heel natuurlijk uit. Heel veel mensen dachten na het horen van dit nummer dat ik een chick had ofzo, maar nee man. Zoals Wakeem altijd zegt: ‘Voor niggas ben ik rough en for wifey ben ik soft’, maar het is niet voor iemand specifiek. Bij deze wel een announcement; als je een meisje bent en jezelf mooi vindt, dan moet je je aangesproken voelen. Dan is dit nummer voor jou.”

“Bezig blijven en hard werken, dat is het plan.”

Op Plaats Delict staan nog zeven andere nummers. Voor het eerst dropt Dutty in een keer zo’n grote hoeveelheid muziek tegelijk. “Ja man, het werd tijd om de wereld echt kennis te laten maken met Dutty. Natuurlijk zullen er wel wat mensen zijn die me kennen van WOO HAH! of het optreden wat ik met Wakeem heb gedaan in België, maar ik wil nu ook met mijn muziek spreken. Hierna wil ik hard gaan werken aan mijn volgende tape. Ik hoor elke dag nieuwe beats en voor mijn volgende tape, Duttyvelli, wil ik echt mijn tijd nemen. Wat sowieso gaat droppen is een Valentijnsdag-tape. Die kan je sowieso verwachten volgend jaar”, vertelt Dutty lachend. “Maar voor de rest is het zoveel mogelijk muziek maken en netwerken. Bezig blijven en hard werken, dat is het plan.”

Meer Interviews