Vader, artiest, Marokkaan, Nederlander; het zijn een aantal van de verschillende kanten van de identiteit die langskomen op DJEZJA’s onlangs verschenen en veelzijdige album ‘Je Suis’. Hij wil ermee laten zien wie hij is, én jongeren informeren over hoe ze uit de lastige situaties kunnen komen die hij zelf ervaren heeft: “Zorg ervoor dat je je rechten kent en gebruik ze.”

“Het demotiveert mij niet als iemand discrimineert.”

DJEZJA’s Je Suis kwam op 11 september uit via TRIFECTA en kwam binnen op nummer twintig in de Nederlandse Album Top 100. In de nasleep ervan dropte hij afgelopen weekend een spacey videoclip met 3robi. Het werd dus tijd dat wij met DJEZJA gingen zitten om te praten over het persoonlijke project. “Als artiest maar ook als persoon zijnde merk ik vaak dat ik mezelf anders voel. Het ene moment ben ik een artiest, het andere moment ben ik een vader, soms zien mensen me als Marokkaan en soms als Hollander. Ik vertel aan de luisteraar wat mijn verschillende bezigheden, persoonlijkheden en eigenschappen zijn. Vandaar Je Suis, ik ben.”

Voordat DJEZJA zijn album uitbrengt, promoot hij het op Instagram. Zijn eerste post luidt: JE SUIS MOCRO, hij uit zijn trots voor Marokko. Twee dagen later maakt hij een bericht met de omschrijving JE SUIS HOLLANDAIS waarin hij ook zijn trotse gevoelens uit maar ditmaal voor Nederland. Bij de tekst is een video te zien waarin de Nederlands-Marokkaanse rapper duidelijk wordt gediscrimineerd door een Hollandse agent. “Helaas gebeurt dat vaak, ik heb dat in mijn jongere jaren al genoeg meegemaakt. Het bleef niet eens bij discriminatie door agenten, ook verschillende instanties en mijn mentoren op school keken anders naar me. Vroeger was ik daardoor vaak gefrustreerd maar je leert er wel mee om te gaan. Je leert hoe je erop moet reageren en je leert voor jezelf op te komen. Als artiest kan ik het omzetten tot iets positiefs. Ik wil graag mensen, vooral jongeren, aansporen om voor hun rechten op te komen. Het creëren van die bewustwording is erg belangrijk voor mij geworden. Ik ga er positief mee om de laatste jaren. Het demotiveert mij daarom totaal niet als iemand me discrimineert. Ik wil jongeren graag aansporen om die situaties op een nette en rustige manier op te lossen. Het heeft geen nut om boos te worden of te gaan schelden. Zorg ervoor dat je je rechten kent en gebruik ze.”

Je Suis Tony…?

Tijdens de laatste 101barz sessie van DJEZJA horen we een korte sample afkomstig uit de film Scarface. Op de album cover van Je Suis lijkt de rapper zelfs wat weg te hebben van de hoofdpersoon, Tony Montana. “Dat is eigenlijk niet eens opzettelijk. Rockywhereyoubeen is de producer van die beat en heeft die sample er gewoon in gestopt. Op het moment dat ik dat hoorde vond ik het wel meteen superdope. Ik heb heel veel liefde voor die film. Tony Montana is een… nou ja, geen voorbeeld, maar wel een karakter waar ik af en toe inspiratie uithaal. Hij was natuurlijk een politieke vluchteling die uiteindelijk naar de top wist te klimmen in de onderwereld. Hij behaalde succes op zijn eigen manier en hij was gewoon echt selfmade, dat gevoel heb ik soms ook bij mezelf. Ik ben in die zin ook een soort van Tony, ik kom van niks en ik bouw nu aan een imperium. Uiteindelijk doe je het allemaal zelf. Je moet trouwens wel even weten dat ik Scarface denk ik veertig à vijftig keer heb gezien. Toen ik die sample hoorde wilde ik bijna gaan meepraten” lacht hij.

“Muziek blijft voor sommigen gewoon business. Voor mij is het méér dan dat.”

Afwisseling

DJEZJA’s vaardigheden op een mic zijn eersteklas. Kijk maar eens naar die 101Barz-sessie waarin hij zelden naar adem hapt en moeiteloos twee beats de grond instampt. Toch leunt hij niet alleen op die technische rapskills, maar varieert hij ook met andersoortige vocalen. Op nieuwenummers als Guapa en In De Nacht laat hij zien dat hij naast zijn uitgebreide woordenschat ook over een paar prima stembanden beschikt. “Ik vind het gewoon leuk om muziek te maken. Ik heb geen persoonlijke favoriet als het gaat tussen rappen en zingen. Muziek is gewoon kunst, het is een gevoel, het is een vibe. Iedere dag voel ik me anders en maak ik andere muziek. Je gaat mij in de toekomst waarschijnlijk geen keuze zien maken tussen rap en zang. Kijk, er zijn artiesten die succes hebben met een bepaalde sound en dat vervolgens willen uitmelken. Ik snap dat wel, het blijft voor sommigen gewoon business. Voor mij is muziek méér dan dat. Ik vind het lastig om één sound aan te houden omdat ik verschillende geluiden wil maken en wil uitproberen.”

Sommige fans geven de voorkeur aan rap en dit blijft bij DJEZJA zelf niet onopgemerkt. Hij opent zijn album met een korte intro waarop hij niet te stoppen is. Hij eindigt de eerste track zelfs met een geruststelling aan de fans die hem liever horen rappen: “Maar ja, jullie willen die shit, dus hier. Jullie zijn niet ready voor dit, geloof me.” Vervolgens horen we de eerste warme klanken van Guapa, een exotische track die een complete tegenpool is van de koude straatintro. “Dat hebben we bewust gedaan”, lacht de artiest. “Ik wilde iedereen laten zien dat ik nog steeds kan rappen, mijn luisteraars moeten zich daar niet in vergissen. Ik dacht bij mezelf: ik heb het jullie nu gegeven, geniet nu maar weer even van wat melodie op Guapa. Vervolgens ga ik weer over naar de track Amerikaan waarin ik wél rap. Ik probeer het op die manier gewoon een beetje af te wisselen. Ik blijf dicht bij mezelf en ik doe gewoon wat ik leuk vind.”

Spacey & Wavey

DJEZJA is nog lang niet klaar met het promoten van zijn album. De videoclip van de die laatstgenoemde track Amerikaan is vers van de pers. 3robi en hijzelf begeven zich in een diepe space terwijl ze rappen over Amerikaanse jointjes. “Ik ken 3robi al een jaar of tien. Ik werk met veel artiesten samen maar 3robi is gewoon echt mijn mattie. Als wij samen in de studio zijn is voel ik me relaxed en er is altijd een goede vibe tussen ons. We kennen elkaar al heel lang dus dat loopt gewoon lekker samen. Met de jaren zijn onze stijlen ook wel een beetje naar elkaar toegegroeid. In het begin verschilde onze sound enorm van elkaar. Maar als wij tegenwoordig samen muziek maken is er gewoon een klik.”

“De clip is geschoten door Thom Indigon. Ik wilde heel graag dat hij een soort ‘spacey en wavey’ gevoel op beeld kon krijgen. Het is een clip die je meeneemt in onze high. De track Amerikaan gaat over Amerikaanse jonko’s, het beeld erbij moest dus gewoon spacey worden en dat heeft Indigon prachtig voor elkaar gekregen.”

Alle ogen op DJEZJA

De single Parkeer was een groot succes. De clip werd op Youtube zo’n 1 miljoen keer gestreamd en op Spotify staat de teller inmiddels op 4,5 miljoen. “Met Parkeer is het erg hard gegaan. Wat die tune zo bijzonder maakt? Er zit een verhaallijn in die op meerdere manieren op te vatten is. Het is meer dan een leuk nummertje. Het pakt mensen en luisteraars kunnen zich verplaatsen in het nummer en het betrekken op hun eigen leven. Sommige personen zien het als een verhaal over iemand die gevolgd wordt door de politie. Maar er zijn ook mensen die het zien als een verhaal over een persoon die zo goed mogelijk moet presteren omdat hij kritisch in de gaten wordt gehouden.”

“Die twee interpretaties zijn voor mij persoonlijk toepasselijk. Ik heb natuurlijk problemen gehad met politie en justitie. Ik had vaak het gevoel dat ik over mijn schouder moest kijken, dat heb ik ook echt geuit op die tune. Ten tweede voelt het voor mij ook alsof ik in de gaten wordt gehouden nu ik succesvol ben. Alle ogen zijn op mij gericht; mensen checken wat ik doe, hoe ik beweeg en hoe ik me gedraag. Het is niet altijd iets negatiefs maar ik moet gewoon oppassen met wat ik zeg omdat ik nu opeens een publiekelijk figuur ben. In het begin was dat echt wennen. Gelukkig kan ik er tegenwoordig goed mee omgaan.

DJEZJA’s Je Suis is inmiddels te vinden op alle grote streamingkanalen, en via de Spotify-stream hieronder.

Meer Interviews