Marko Srdic (producernaam Despotez) won de eerste #HIJSBEATS2 instore workshop in Rotterdam. Zijn beat werd door Killing Skills aangewezen als de beste die ze die dag hoorden en daarom spreken wij vandaag met de producer.

despotezfotohijsbeats2

“Ik vond de workshop heel leuk. Het was meer een refreshener voor mijn eigen kennis, aangezien ik dezelfde opleiding heb als de mannen van Killing Skills. Ik kon in elk geval alles goed volgen,” vertelt de 28-jarige producer, die inmiddels al dertien jaar beats maakt. “Toen ik vijftien was kreeg ik van een vriend Magix Music Maker ’98, dat vond ik toen heel dope. Een beetje voorgeprogrammeerde samples op elkaar afstemmen en trots zijn dat ik iets gemaakt had… Daarna kwam eJay en tegen mijn zestiende kreeg ik Fruity Loops 5 of 6. Toen ging het pas echt los.”

“Alle producties van Scott Storch spreken me enorm aan, hij is voor mij een van de hardste producers aller tijden. Candy Shop, Poppin’ Them Thangs, Still D.R.E., Lean Back, noem ze allemaal maar op. Ik haal heel veel inspiratie daaruit. Of je nou wél of niet van hiphop houdt, je moet erop losgaan. Ik ben zijn beats gaan analyseren en toen kwam ik erachter dat het echt iets eigens moet hebben, dus ik probeer ook altijd iets van mezelf in mijn producties te stoppen, naast dat ik veel inspiratie haal uit zijn beats.”

“Een beat maken is leuk, maar een gehele mix maken inclusief vocalen is weer wat anders.”

De beat waarmee hij Killing Skills overtuigde is van een track die hij met rappers opnam, naar eigen zeggen geïnspireerd op werk van DJ Mustard en NicNac. “Ik heb er bewust voor gekozen om een hele productie te laten horen, met vocalen erop dus. Zo kon ik echt mijn producer-kennis aantonen. Een beat maken is leuk, maar een gehele mix maken inclusief vocalen is weer wat anders.”

Despotez heeft zin om komende zomer met alle winnende producers en rappers de studio in te gaan: “Ik hou echt van samenwerken. Ik heb het filmpje van de vorige opnamedag bekeken en het viel me op dat er veel old school-beats bijzaten, als dat dit jaar zo blijft weet ik niet of het een voor- of een nadeel is dat ik moderne beats maak. Het maakt mij niet uit wat voor rapper erop gaat rappen, ik vind het belangrijk dat de sfeer goed is en dat de dag lekker productief verloopt. Het niveau is niet het belangrijkste, zo lang de rapper maar meedenkt met mij en vice versa, zodat we samen een dope track neer kunnen zetten. Ik kijk ernaar uit!”

Er zijn nog een paar plekken voor de komende #HIJSBEATS2 instore workshop in Eindhoven (a.s. zaterdag)! Schrijf je hier in. Online meedoen doe je hier. De winnaars van beide contests mogen net als Despotez komende zomer meeproduceren aan het compilatie-album en pakken een Ableton Live 9 pakket!

Meer Interviews