De term ‘CULT’ is onlosmakelijk verbonden met Fat Windjacks. Het is niet alleen de titel van het debuutalbum van de groep bestaande uit James, Nosa, Tenshun en Soulution, maar ook de naam van het platform dat ze gebruiken om hun releases op uit te brengen. Na de plaat, een vinylversie ervan, diverse singles en een cap wordt vandaag de volgende stap gezet. Producer Soulution ontwikkelde zich de afgelopen tijd in het diepste geheim als journalist en het resultaat is een fysiek hiphopmagazine. CULT Magazine is vanaf vandaag te bestellen en uiteraard spraken wij de maker erover.

Soulution is oprichter van CULT Recordings en nu dus ook een heus hiphopmagazine. Dat idee ontstond in de kiosk, vertelt hij. “Rosa Ana stond in Kek-Mama, en dus wilde ik dat blad halen om het interview te lezen. Toen besloot ik om ook weer ouderwets een hiphopblad te halen, maar er lag gewoon helemaal niks meer. Geen The Source of whatever. Toen dacht ik waarom ga ik het niet gewoon zelf doen?”

De producer had een tijdje ervoor ook al de pen opgepakt om portretten te tekenen (zie hier op zijn Instagram-account) van hiphopartiesten. Die illustraties kon hij nu mooi gebruiken om bij zijn zelfgeschreven artikelen te publiceren. Hij heeft interviews afgelegd met sneakerliefhebbers, de eigenaar van een platenzaak en met hiphopvrienden als Rosa Ana en de Fat Windjacks-homies, maar het is niet alleen in-house. “Zo had Taco, de eigenaar van Waxwell Records, dope verhalen over Pete Rock en The Alchemist die bij hem komen shoppen als ze in Amsterdam zijn. Alles wat we dope vinden komt erin terug; ook HIJS en $KEER&BOO$ bijvoorbeeld.”

Hij gaat verder: “Er komt dit jaar heel veel aan, music wise. In Nederland is er echt weer een opleving van de hiphop die wij als Fat Windjacks dope vinden. Een soort tweede golden era, noemt $KEER&BOO$ het ook. Dus er is genoeg om over te schrijven. Maar we kijken niet alleen vooruit, we blikken ook terug. Het is best tof om dingen terug te lezen of om oudere muziek te gaan checken door dit soort artikelen.”

“Het creëren van dit magazine hielp me om mijn hoofd leeg te maken.”

Het idee is ontstaan uit pure liefhebberij, en dat is ook precies de insteek van het magazine: “Ik voelde de drang en enthousiasme om in te springen. Ik zie mezelf als fan, op de eerste plaats. Hoe tof is het om te schrijven over wat ik zelf meemaak en dat te delen met andere liefhebbers? Dat is het hele idee en dat gevoel delen we binnen de hele CULT-movement. Het was gewoon tijd hiervoor. Én het helpt me om mijn hoofd leeg te maken.”

Er staan verschillende items in die terug moeten keren in de vervolgedities. In de namen ervan knipoogt hij naar artiesten die de fundering hebben gelegd: ‘Diggin’ In The Crates’, ‘Respect The Architect’ en ‘It Was Written’ bijvoorbeeld. Soulution: “Het is te koop via onze eigen online shop. Ik heb er bewust voor gekozen om het Nederlandstalig te houden, dus met Nederlandse creatievelingen te spreken. Maar ik wil me ook op België richten. Zo kan iedereen in ons taalgebied lezen over wat hen en ons boeit; vinyl, sneakers, shops, lyrics, kunst en vooral de cult.”

Bestel CULT Magazine vanaf vandaag 12:00 via deze link en krijg antwoord op de volgende vragen: Waar leerde Tenshun Turrie en Jiggy kennen? Hoeveel albums heeft ‘Babymack’ op zijn naam staan?

Meer Interviews, Nieuws