In Search Of… Cole: Zó klinkt J. Cole op beats van The Neptunes

De Canadese DJ Critical Hype is terug met een nieuwe tape in zijn blend-serie. Nadat hij eerder onder meer Drake-vocalen vermengde met de soulvolle beats van 9th Wonder, Kendrick Lamar-acapella’s over klassieke Dr. Dre-producties monteerde en 2Chainz liet spitten over Wu-Tang-instrumentals, is het nu de beurt aan J. Cole, wiens tracks in de remix gaan op beats van The Neptunes. Het resultaat: In Search Of… COLE.

Ondanks dat Cole en Pharrell samen in de studio hebben gezeten, kregen fans nooit het resultaat van die sessie te horen. In Search Of… COLE biedt fans de kans om te horen hoe een samenwerking tussen de Dreamville-kapitein en de Star Trak-veteranen zou klinken. Spoiler: na het horen van deze dikke tape wij willen op z’n minst ooit eens horen hoe die collabo klinkt als ‘ie organisch tot stand komt!

Critical Hype kwam aan exclusieve acapella-tracks van Cole nadat hij contact kreeg met Dreamville-president Ibrahim Hamad. “Ik dacht dat het nice zou zijn om een nieuw perspectief te geven aan Cole’s stijl en flows, door zijn raps over andere producties te laten vloeien”, vertelt de Canadees over zijn motivatie om Cole te koppelen aan The Neptunes. “In het begin van zijn carrière stonden hij en Pharrell ooit eens samen op de foto terwijl ze in de studio waren. Ik weet nog altijd niet waarom we het resultaat nooit hebben gehoord, maar ik dacht dat het dope zou zijn om Cole te horen over classic Neptunes-beats.”

Want hoewel de titel doet vermoeden dat de DJ alleen instrumentals van N*E*R*D’s debuutalbum In Search Of heeft genomen, heeft hij verder gekeken dan dat. De tape bestaat maar liefst uit dertig tracks (!) en herbergt de beats die Pharrell en Chad maakten voor onder meer rappers als JAY-Z, Snoop Dogg en Clipse, maar ook die van popacts als Usher en Justin Timberlake. Het levert het bewijs dat J. Cole lekker klinkt op zowel ultieme bangers Grindin’ als op JT’s Senorita of Rock Your Body. Ook het stevigere werk van The Neptunes blijft niet achter: “Ze hebben hun typische sound, maar ook wat rockinvloeden. Ik heb geprobeerd er op z’n minst een paar niet typische hiphopbeats door te laten klinken. Dat is anders dan anders, want al mijn vorige tapes bestonden uit louter hiphop.”

Ook uit de volledige discografie van J. Cole wordt materiaal verknipt: recentere nummers als Revenge Of The Dreamers en KOD worden afgewisseld met raps uit zijn mixtape-dagen. Sommige van die verses worden op drie verschillende beats gelegd, wat zorgt voor een heerlijke vaart in de tape.

Af en toe klinkt de combinatie idioot goed en realistisch. Zo lijkt het alsof Cole ooit de Be Freestyle opnam op Jay-Z I Just Wanna Love U en is N*E*R*D’s eigen Provider de perfecte ondergrond voor een storytelling-track als Once An Addict. En wie dacht dat Nelly’s Hot In Herre-beat nog eens fatsoenlijk geblessed zou worden met raps? “One time for my L.A. sisters! One time for my L.A…..” Precies.

Stream de tape vol verrassingen hieronder:

Geplaatst door bowie op 23 april 2020