Ill Insanity – Ground Xero

Rob Swift, Total Eclipse (beide bekend van de X-Ecutioners) en Precision komen met een heus DJ-album onder de groepsnaam Ill Insanity. Uitgaande van de vorige X-Ecutioner-werken, heb ik mijn verwachtingen en die zijn niet gering.
Wat mij opvalt bij de eerste ronde die deze schijf in mijn CD speler maakt, is dat de echte turntablismtracks hier ontbreken. Ik hoor alleen maar beats met cuts. Het kan natuurlijk zijn dat dit live met allerlei foefjes en effect apparaten ter plekke in elkaar gezet wordt, de foto in het boekje doet anders vermoeden. Daarop zijn een paar laptops, draaitafels en mixers te zien. Als vinylpurist moet ik daar toch een traantje om wegpinken.

De CD telt 14 nummers inclusief intro en outro met stukjes uit Eclipse zijn Halftime Radio-show. Rob Swift en Total Eclipse zijn hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de productie, welke meestal bestaat uit een kale beat of een beat met een sample die het hele nummer doorloopt. Het album biedt verschillende groepstracks maar ook een aantal solo joints van Rob Swift en Total Eclipse. Het lastige van een DJ ten opzichte van een MC is dat je niet altijd even goed kan horen wie er aan de beurt is op een track.

Er wordt gefeatured op het album door niemand minder dan old time homie van de X-Excutioners Grandmaster Roc Raida en de enige echte Q-Bert himself doet ook nog een scratchende duit in het zakje. Hiervan had ik persoonlijk meer verwacht dan wat er uiteindelijk op de plaat is gekomen. Het blijft een album met beats en cuts, die op hun beurt dan wel heel strak uitgevoerd zijn, maar toch niet mijn DJ-hart sneller laten kloppen.

Eerlijk gezegd moet ik bekennen dat de tracks vaak nogal langdradig zijn en er niet echt een arrangement is gemaakt wat blijft boeien zoals bijvoorbeeld op het goed uitgebalanceerde Built From Scratch album van de X-Ecutioners.
Als ik een favoriete track zou moeten kiezen is het wel Soul Train Line (PSA) van Total Eclipse. Deze track is lekker rauw en de verschillende cuts volgen elkaar snel op waardoor hij lekker wegluistert.

Naast al het pure DJ-geweld staat er één track op de hele CD waarop een MC ook aan bod komt. Het gaat hier om het nummer Decorated Vets met de mij onbekende Dashah in de mic-booth. Dit is een degelijke track, maar toch ook weer niet het maximaal haalbare met deze groep DJ-veteranen.

Mijn conclusie is dat dit album leuk is voor echte turntablism-liefhebbers, maar dat zelfs die hier niet heel erg warm van zullen worden. De doorsnee hiphop-liefhebber zal zich waarschijnlijk afvragen waarom er bijna alleen instrumentals op dit album staan…

Tracklist.
01. Halftime Intro feat. Eclipse
02. The Prelude
03. P. Bounce feat. Excess
04. 5 Fingers of Death feat. Q-bert
05. Non Verbal Communication feat. Dave McMurry
06. Break Ill
07. Scratch Live feat. Roc Raida
08. Insane Style
09. Ill Insanity
10. Sound Science
11. Soul Train Line (PSA)
12. We Don’t Stop
13. Decorated Vets feat. Dashan
14. Halftime Outro feat. Eclipse

Meer info

Geplaatst door bowie op 26 mei 2008