I Love Hiphop: al jaren een begrip

Het langstlopende hiphopfestival in Nederland heeft zijn oorsprong in Den Haag en vindt morgen voor alweer de zestiende keer plaats. Veel mensen zal het misschien ontgaan zijn door de indrukwekkende line up van WOO HAH!, dat vandaag haar tweede editie kent en dat is jammer. I Love Hiphop, of Hague Hiphop zoals het van 2000 t/m 2008 heette, is een festival met een rijke geschiedenis die als het ware als een karavaan bijna ieder jaar verhuist naar een andere plek in Den Haag. Het festival kent een bescheiden budget maar weet ondanks dat ieder jaar met een meer dan behoorlijke line-up voor de dag te komen. Terwijl iedereen zich vandaag opmaakt voor een hittegolf op WOO HAH! neem ik jullie aan de hand van anekdotes en archiefbeelden mee langs het festival dat morgen een nieuwe editie kent die zeker het bezoeken meer dan waard is.

ilovehiphopnieuw2015

In 2000 maakt Nederland kennis met een nieuw festival dat onder de naam Hague Hiphop opereert. Een logisch gevolg van de opkomst van hiphop in Den Haag, de stad kent in die periode diverse opkomende rappers, producers en DJ’s. Het festival richt zich, zoals de naam doet vermoeden, in eerste instantie op Haags talent. In de stromende regen op het Spuiplein maken de bezoekers kennis met de grote rapcrew Supreme Court die voortkwam uit Headliners (o.a. Reggy Lines), Lingwistikz (o.a. Ciph Barker), 3e Kamer (tegenwoordig bekend als Kern Koppen), The Group, Magical Madness (o.a. Lepricon, R.I.P.) en dj’s/producers DBS en Nutrician. Naast de diverse optredens vond er ook een Graffiti Jam plaats die uit de hand liep omdat rivaliserende crews elkaar tegenkwamen. Paraplu’s werden gebruikt om elkaar te lijf te gaan, een bizar gezicht. Ondanks het slechte weer werd de eerste editie goed bezocht.
Voor de vervolgeditie van 2001 werd er uitgeweken naar de Hofplaats (mijn favoriete locatie in hartje centrum) waar Extince de headliner was naast veel lokaal talent. Tijdens zijn show vloog er een fles richting het podium en daarop volgde een logische reactie: “Als je problemen met mij hebt moet je maar het podium opkomen!” schreeuwde Extince in de richting waar de fles vandaan kwam. De flessengooier bleek een beruchte graffitischrijver te zijn dus die liep direct naar het podium. Een groepje beveiligers hield hem uiteindelijk tegen waardoor de situatie niet escaleerde. De Hofplaats bleef ook in 2002 en 2003 het decor voor Hague Hiphop met o.a. Nicotine feat. Gotcha, LXO van Rudeboy, E-Life en VSOP op het programma.

hague_hiphop_20033

De Gemeente Den Haag vond de hiphopdoelgroep te gevaarlijk en wilde het festival niet meer op steenworp afstand van het Binnenhof hebben. Hierdoor verhuisde Hague Hiphop in 2004 naar Koekamp (de voorkant van Den Haag CS), waar de organisatie één dag van te voren te horen kreeg dat OC zijn show moest afzeggen. OC was namelijk opgepakt wegens wapenbezit. Zonder echte hoofdact viel deze editie vooral op door sterke shows van D.A.C. en C-mon & Kypski. Een nieuwe verhuizing van het festival werd ingezet want 2005 was het jaar dat Hague Hiphop terecht kwam op de parkeerplaats van het oude Zuiderpark stadion, de thuishaven van ADO Den Haag. Tevens was dit de eerste editie waar entree werd geheven. Ondanks buitenlandse namen als Insight, Spinz en Peshi was dit een tegenvallende editie. Dit kwam vooral door het geluid, dat zo hard stond dat het publiek letterlijk van het terrein werd geblazen. Het volume was zó hard dat je halverwege het terrein moest staan om geen gehoorbeschadiging op te lopen.

hague_hiphop_festival_20013

De parkeerplaats van het Zuiderpark was al een vreemde locatie maar het kan nog altijd gekker. Na een lange zoektocht naar een geschikte locatie werd er in 2006 uitgeweken naar de visafslag van Scheveningen, ja je leest het goed. De aanwezige geur was bijna ondraaglijk maar het had ook wel iets komisch. Een hiphopfestival met als locatie een visafslag is natuurlijk hilarisch. De meest opvallende show op de editie van dat jaar kwam op naam van Afu-Ra. Hij stond in die tijd bekend als een energieke rapper die goede liveshows gaf. Hij nam plaats op een kruk en kwam daar niet meer vanaf. Het had meer weg van een singer-songwriter dan een hiphopshow. Het jaar erop bleef het festival in Scheveningen maar dan wel een paar kilometer verwijderd van die verschrikkelijke visafslag. De Karavaan was een relaxte beachclub met een binnen en buiten podium met shows van o.a. Keynote Speakerz, GMB, Illicit en Tonedeff & PackFM. Vorige edities hadden ook al een breakdance programmering maar dit jaar werden er internationale crews uitgenodigd waardoor er interessante battles ontstonden. Twee shows bleven hangen die dag, Keynote Speakerz die voor slechts 30 man een geweldige show gaven op het buitenpodium en Tonedeff & PackFM die de beachclub op z’n kop zetten.

hiphophague 200666

In 2008 bleef het festival in Scheveningen maar werd er wel uitgeweken naar een andere strandtent. Het festival werd uitgebreid met North Sea Jam en Sparkplug zodat er een heel hiphopweekend ontstond. Namen op de flyer waren o.a. Sticks & Rico, Kleine Jay, Concrete en Coup De Villz. Achteraf bleek dit de laatste editie te zijn van Hague Hiphop want in 2009 veranderde het festival de naam in I Love Hiphop. Een samenvoeging van Hague Hiphop, Jammin On Beat (breakdance competitie) en Bomb The Planet (graffiti jam). Op het bedrijventerrein van De Binckhorst stonden namen als Jiggy Djé, Delinquent Habits en een Wilde Westen tent die tijdens de show van Regga bijna ontplofte omdat er niemand meer in de tent kon. De locatie beviel dusdanig goed dat ook de edities van 2010 (met o.a. AG, Sadat X, DuvelDuvel, Joe Kickass, Kingsize, Dret & Krulle en Dion Masé) en 2011 daar plaatsvonden. In 2011 had I Love Hiphop de man van het moment als headliner, Saigon. Wij deden een interview met hem waarin hij het volgende zei: “Als je met mij fokt, kun je het krijgen. Ik zoek zelf geen problemen.” Tijdens zijn show riep een dronken bezoeker iets over New York en Saigon interpreteerde dit als een belediging. Hij liet zijn mic vallen en was klaar om van het podium te springen om verhaal te halen. De beveiliging was er snel bij en voerde de bezoeker uiteindelijk af zodat Saigon zijn show kon hervatten.

Hague_hiphop 20043

In 2012 verhuisde I Love Hiphop naar het Zuiderpark waar een dag later Parkpop zou plaatsvinden. Door deze keuze konden er veel spullen van Parkpop worden gebruikt wat financieel aantrekkelijk was. Parkpop eiste wel een ‘rustige programmering’ zodat er geen incidenten zouden plaatsvinden. Afgezien van de eerder beschreven incidentjes waren er nooit grote problemen dus de eis was vrij opvallend. Het programma bestond uit namen als Kleine Viezerik, Typhoon, Jimmy G, GMB, D.Lipps en Dichter X Boah. Eerstgenoemde was erg populair al was dat niet te zien aan de publieke belangstelling tijdens de show. Na de show daarentegen wilde iedereen met hem op de foto.

huphop hague 200777

De constructie met Parkpop was geen groot succes en het budget ging omlaag dus een buitenfestival zat er niet meer in. In 2013 vindt het evenement plaats in het Paard van Troje en wordt er voor de eerste keer de ‘I Love HipHop-week’ gelanceerd. Een week lang kon je in Den Haag genieten van diverse workshops, films, optredens en masterclasses. De week werd afgesloten met I Love Hiphop festival: o.a. Bizarre Ride II The Pharcyde, Donald D, Safi & Spreej, Propo ’88 & Blabbermouf waren er live te zien. Het jaar erop waren er shows van o.a. Great Minds, Roy Kable en Kubus. Het Russische scratchfenomeen Chinmachine was ook van de partij en hij wilde de hele hiphopweek meemaken en dus ook op het festival een demo geven. Van tevoren verwachtte de organisatie een scratchnerd van het hoogste niveau die ook een beetje mensenschuw was. Het tegenovergestelde bleek waar te zijn toen hij opgehaald werd en gelijk alles wilde doen en gebruiken wat je ouders je verboden hebben. Tijdens het festival was het dan ook hoognodig om een persoonlijke begeleider aan te wijzen, zodat hij in ieder geval nog een normale show kon geven. Daarna was het beest los.

ilhh2014_15

Morgen (5 juli) staat de 2015 editie van I Love HipHop op het programma. Bijna op dezelfde plek waar Hague Hiphop in 2000 begon, alleen dan niet op het Spuiplein maar in Theater aan het Spui. In de line-up staan onder meer Slum Village, Maffew Ragazino, Cho, SFB, Mongoose en Mula & Louis B en jíj kunt ook komen spitten! BoomDox organiseert een cypher tijdens I Love Hiphop en iedereen die wil kan de mic pakken en rappen op de beats van MUMA en de winnaar van Let The Rhythm Hit ’Em. De cypher zal worden gehost door Master Surreal. Niet echt van de cyphers, maar van de battles? Dan doe je gewoon mee aan de mc battle die ook op het festival plaatsvindt, kun je nog € 150,- mee winnen ook!

Tickets voor een hele dag I Love Hiphop kosten € 7,50. Wil je alleen het middagprogramma (met o.a. de BoomDox Cypher en de mc battles) bijwonen kost je dat € 5,-. De website van I Love Hiphop check je via deze link.

Geplaatst door bowie op 4 juli 2015