Homegrown: Dope Dutch HipHopTalent

“Dit album maakt deel uit van het Unsigned Project. Elk album op het Unsigned-label besteedt aandacht aan een per release wisselende muziekstijl. In het hele land wordt zorgvuldig het meest veelbelovende nieuwe talent binnen het genre gescout. Deze artiesten wordt de gelegenheid geboden twee nummers op te nemen onder professionele omstandigheden. Het resultaat is een compilatiealbum dat een indruk geeft van een nieuwe generatie artiesten in het betreffende genre. Elk Unsigned album wordt ondersteund door een tournee van de artiesten door het land. Op Homegrown staan acts die bewijzen dat Nederlandse hiphop een eigen stijl heeft, of dat nu in de Nederlandse of de Engelse taal. Het is het vierde album in de Unsigned serie. Eerder verschenen No Sweat “” Dutch R&B Flava, het singer/songwriter album Characters en het ethnic dance album Origin. Het unsigned Project is een initiatief van het Nationaal Pop Instituut."
Of het allemaal veelbelovend talent is daar valt over te twisten, ik denk eerder dat het artiesten zijn die op het moment hard werken en hun best doen en daarom wat meer in de schijnwerpers staan. Ik zou in ieder geval niet iedereen op de cd als talent bestempelen Toen ik de cd voor de eerste keer hoorde vond ik hem wel koel. Maar bij een aantal keer terug luisteren werd de cd minder verrassend. Technisch gezien zit de cd natuurlijk goed in elkaar.Maar qua originaliteit mis ik toch het een en ander, vaak zijn het oude recepten die uit de kast worden getrokken.. Toch staan er dingen op die de moeite waard zijn en is een compilatie cd handig om in huis te hebben als je niet zo bekend bent in de scene en kennis wil maken met dingen die je niet kent.
Ik begin met Raymzter die met KAAPWERK zichzelf introduceert op deze cd zoals hij zich op de scene heeft geintroduceerd “pak mics waar ik kan / regeer als de Taliban / laat elk podium achter als dorpen in Afghanistan”¦ kwam uit het niets / nu zie je me overal.” Dit is lyrisch een krachtig nummer op een onheilspellende beat waarin hij de vloer aanveegt met “die cats met hun wacke tracks.” ALTIJD TE LAAT is een wat lichter nummer waarin Raymzter vertelt over hoe hij in het leven staat en blijk geeft dat tijd relatief is. “Raymzter / Is altijd laat / Veels te vaak / Met regelmaat.” Raymzter volgt zijn eigen ritme en als je geduldig bent zal hij je zeker verrassen.
Sonny D een van de oprichters van de Committee Gunmen heeft met DINGO SHIT een catchy refrein, hoewel mij ontgaat wat dingo shit verband houdt met de rest van het verhaal, najah als het maar leuk klinkt in dit bragg n boast nummer. In the QUEST is het iets serieuzer en wordt er verteld over het leven en muziek van deze heer.
Op nummertje 6 en 7 van dit cdtje vinden we dan de Kemphanen een formatie uit Eindhoven bestaande uit rappers REKER en RIAGG MC en DJ Deadly. Met een apart soort humor blikken ze in WEET JE NOG? terug naar de goede oude tijd en geven ze hun mening in SUPERSTERREN over artiesten met sterallures. Riagg Mc sluit zijn regels altijd af op een zingerige manier af waaraan ik maar niet kan wennen.
Kemphanen is weer zoiets je houdt ervan of je moet er niks van weten, live krijgen ze wel de voetjes los van het publiek en ze mogen zeker geloofd worden voor het feit dat ze een eigen stijl verkiezen.
Opgezwolle laat met NETWERK en HERSENSPINSELS horen dat ze binnen Nederland een strakke sound hebben. Naadloos wisselen Sticky Steez en Phreako Rico telkens weer af op de beats van Delic die pompend de rappers versterken. Naast het afwisselen en de beats heeft Opgezwolle nog een sterk punt. Ze leggen scherpe maatschappij kritische opmerkingen in een regel vast zodat de nummers niet zwaar op je maag liggen. De bijdrage vanuit Zwolle kunnen gerust worden gerekend tot de sterkere op deze cd, toch vind ik de nummers op hun debuut cd Spuugdingen op de Mic veel sterker klinken.
Pete Philly, ook bekend van zijn optredens samen met Nicotine, opent ENDURANCE zingend, hier hou ik dus helemaal niet van. Er is maar weinig hiphop dat ik zingend dope vind. Gelukkig duurt het zingen maar even en rapt hij verder op een soulvolle beat die geproduceerd is door Llewy is Sel de voorman van Relax. Het volgende nummer UPS & DOWNS klinkt veel funkier en doet me ook heel sterk aan een nummer van Relax denken, ik kan me alleen niet voor de geest halen welke. De Haarlemse broeiberg van soulvollere hiphop is natuurlijk wel uniek binnen Nederland en is koel om het live te checken toch zou ik liever n Amerikaans soulful album kopen zonder doorschijnend Nederlands accent.
SpaceKees en Terilekst, twee solo rappers die als duo vaak optreden en beweren geen crew te zijn. Toch betrap ik Turrie in zijn tekst op “een GROEP die hier waar maakt / het waarmaakt / je snaar raakt / paraat staat / voor dit hier/ het is hiphop/ het zit hier/.” In ROND DE TAFEL is Kas uitgenodigd als gastrapper, om mee te battlen. Want in dit nummer battlen alle drie de rappers elkaar, een leuk standpunt voor n nummer. Voorlopig zullen we het moeten doen met downloads en deze nummers van t duo dat geen duo is. Ik kijk uit naar n album van t liefst Kees en Turrie samen.
Tuig Commissie met INVASIE levert een nummer af dat ik liever van de cd kras. Onoriginele tuig raps in de Nederlandse taal, vooral de rapper Cryptisch is superirritant, hij probeert zoveel mogelijk te zeggen en zegt ook dingen die nergens op slaan en hij doet t zo snel dat het ook nog slecht te verstaan is “.. mummificeer de meeste mcs als mummificatie’s / isoleer ze als isolaties / penetreer lyrische penetraties / dramatisch emancipaties laten alles stagneren als stagnaties/.” De daarop volgende nummer van Helderheid (op het hoesje is naam en titel verkeerd om gezet) en Excellent, zijn iets minder irritant maar blijven ook hangen in het tuigleven en houden mijn aandacht dus allerminst vast.
Far I vormt samen met mc’s Unorthodox en Civallised Savage de groep Brothers in Arms. Zijn stem is erg slepend en doet me denken richting Aesop Rock (en daar houden de vergelijkingen dan op) de beats zijn slepend en niet erg levendig waardoor ik moeite heb om op de lyrics te letten die even slepend geflowd worden.
D-Men is een formatie uit Amsterdam, die met Amsterdamse humor op relaxede beats flowen. Het spreekt me niet zo aan. Ik denk wel dat hun bij het mainstream publiek goed zullen vallen.
Het geheel wordt kundig geopend en afgesloten door C-Mon en Kypski met samples van oa Brainpower en Extince. Verse scratches en mixes op n zomerachtige beat waardoor je het geheel weer zonnig in ziet.

Eindoordeel:
Qua originaliteit vind ik het tegenvallen, voornamelijk het Engelstalige gedeelte.
Toch is dit een aardige cd om enigszins inzicht te krijgen in de namen van de Nederlandse scene. Ander voordeel is dat de cd aardig gevuld is, maar liefst 21 nummers waarin iedereen hopelijk iets vindt dat hem bevalt. Bij sommige namen vraag ik me af wat ze op deze cd zoeken en tegelijkertijd mis ik weer een aantal namen. De dopeste bijdragen vindt ik die van C-Mon & Kypski, Raymzter, Opgezwolle, Space Kees, Terilekst en Kas.
Misschien kom ik superkritisch over, maar ik heb in deze cd review onder andere het doel van dit initiatief meegenomen. En deze slaat de plank mis, zelfs de betere acts leveren een minder nummer af naar hun kunnen. Ik denk dat dit een leuk aanvullende cd is voor insiders maar dat outsiders hier niet echt kapot van zullen zijn. Een erg goed initiatief dat helaas bij het afronden minder kritisch geweest is.

Tracklist: (voor het gemak heb ik de taal aangegeven zodat ik dit niet continu in de review zelf moet herhalen)
01. C-MON & KYPSKI: INTRO (instrumentaal)
02. RAYMZTER: KAAPWERK (nederlandstalig)
03. RAYMZTER: ALTIJD TE LAAT (LANGVERWACHT MAAR TOCH GEKOMEN)
04. SONNY D (ft. Ganza): DINGO SHIT (engelstalig)
05. SONNY D: THE QUEST
06. KEMPHANEN: WEET JE NOG? (nederlandstalig)
07. KEMPHANEN: SUPERSTERREN
08. OPGEZWOLLE: NETWERK (nederlandstalig)
09. OPGEZWOLLE: HERSENSPINSELS
10. PETE PHILLY: ENDURANCE (engelstalig)
11. PETE PHILLY: UPS & DOWNS
12. SPACE KEES & TERILEKST: DE OVERSTROMING (nederlandstalig)
13. SPACE KEES & TERILEKST (ft. Kas): ROND DE TAFEL
14. TUIG COMMISSIE: INVAGSIE (nederlandstalig)
15. HELDERHEID: REALITEIT
16. EXCELLENT: E.X.
17. FAR I: GIVE IT UP (engelstalig)
18. FAR I: RHYME TO DIE
19. D-MEN: SNOR (nederlandstalig)
20. D-MEN FLINTERDUNNE FLENSJES
21. C-MON & KYPSKI: OUTRO

Meer info: www.popinstituut.nl

Geplaatst door bowie op 1 juli 2002