Hoe is ut? met Brainpower

Brainpower behoeft geen introductie. Of je nu een doorgewinterde hiphophead bent, een verstokte rocker of een puistige tiener, iedereen lijkt wel bekend met zijn werk. Brain heeft in de jaren dat hij bezig is met muziek maken vele gezichten getoond. De laatste jaren echter bleef het relatief stil rondom zijn persoon. HIJS was erg benieuwd waarom en ging het gesprek aan met de hiphopveteraan.
“Kijk, dat het voor de buitenwereld stil rondom mij lijkt, heeft misschien te maken met het feit dat ik niet een geijkt pad bewandel. Het grappige is namelijk, dat ik juist superdruk ben. Ik ben naast mijn releases, optredens en werkzaamheden hier in Nederland, ook veel in het buitenland geweest om te schrijven, muziek en clips op te nemen en op te treden. Daarnaast heb ik me ook bewust ingezet op liefdadigheidsvlak als ambassadeur voor Stichting FELIS in Curaçao. Ik heb de eer gehad de naam te mogen verzinnen en ben er veel geweest om dat project te steunen. Het is een naschoolse opvang voor kinderen, een ontmoetingsplek voor de buurt en een multifunctioneel centrum in Otrobanda, Willemstad. Momenteel draait dit prachtige project zonder subsidie en zonder geld aan de ouders van de kinderen te vragen. Daarnaast ben ik actief als ambassadeur van de Nationale Sportweek voor het NOC NSF."

 

Hoewel de passie voor muziek bij Brain nog steeds erg groot is, beseft hij in 2010 dat gas terugnemen op zijn tijd niet verkeerd is. Van een creatieve blokkade wil hij na die tijd echter niet spreken.
“Ik had in 2010 ruim 12 jaar vrijwel non-stop opgetreden, getourd, opgenomen en alles gedaan wat daar bij komt kijken. September dat jaar zat ik ‘s nachts alleen in een eettentje (Mel’s Diner op Sunset Blvd in LA om precies te zijn) en toen realiseerde ik me dat eigenlijk pas goed. Soms is het erg goed om wat rust, adem en ruimte voor jezelf te nemen en niet op hetzelfde tempo door te willen gaan met je passie. Dan heb je wel periodes dat je echt veel minder schrijft of minder in de studio zit dan normaal, maar een echte creatieve blokkade heb ik nooit gevoeld. Hoe ik me ook voel, muziek maken en schrijven is gewoon hoe ik me uit. En zodra ik uitrust komen de ideeën."

 

Een van de ideeën die de laatste jaren uit zijn brein ontsproten, was het werken aan zijn internationale debuut. De zaken omtrent dat album lopen voorspoedig, al is een releasedatum nog niet bekend.
“Ik heb tientallen tracklists geschreven voor het album, maar ben nu wel goed richting de final tracklist aan het gaan. Er zijn ruim 80 songs opgenomen en gemixt waarvan er nu een aantal al uit is als losse tracks."

Naast het Engelstalige album vertelt Brain ons dat er ook een Nederlandstalig album op de planning staat. Maar als eerste zal de Collabs EP verschijnen.

“In oktober wil ik die gaan droppen. Op die EP zijn samenwerkingen gebundeld, waaronder een aantal nieuwe nummers die ik in LA heb opgenomen: eentje met MC Eiht (Compton’s Most Wanted / Menace To Society) en eentje met WC (Westside Connection)."

 

 

In de VS kwam ook een droom in vervulling toen hij mocht optreden in het mekka van de hiphop, New York. “Dat was een erg mooie ervaring ja. Maart 2011 trad ik op in Sint Maarten in het voorprogramma van Wyclef met Orange Grove, een band met hun basis daar, en vrienden van mij. En via de zanger van Orange Grove is het optreden in New York tot stand gekomen. Het was in Long Island, de plek waar Rakim, Public Enemy en EPMD vandaan komen. Die soundstage was ook de plaats waar o.a. The Sugarhill Gang vroeger in de studio opnamen. Dat zijn leuke dingen en erg mooi om mee te maken. Ik ben en blijf een fan van muziek in het algemeen en hiphop in het bijzonder. Dus ik vraag overal waar ik ben allerlei dingen aan mensen, zo leer je steeds meer en meer. En hoe meer je leert, hoe meer je weet dat je nog veel meer moet leren."

 

Met een van de rappers van EPMD (PMD) dook onlangs een clip op. Brainpower verwacht dat het wel bij deze eenmalige samenwerking zal blijven. 
“PMD was op tour door Europa en via via kwam ik in contact met hem. Na onze eerste meeting maakten we een plan en sloten we een deal. Daarna deed ik mee in zijn show en namen we een song en een clip op. Het is een release geworden voor Record Store Day 2013. Op paars vinyl. Dat was erg tof om te doen, ben er ook erg blij mee, maar momenteel zal het bij deze track en clip blijven."

 

Als we daarna samen in de tijdmachine stappen en Brain confronteren met uitspraken uit een eerder interview met HIJS uit 2008, blijkt er toch wat veranderd te zijn. Destijds heerste er volgens hem veel jaloezie en kliekjesvorm binnen de hiphopscene. Hij ziet daar nowadays wel een positieve verandering in. “Ik wil vooropstellen dat ik daar nu echt helemaal niet mee bezig ben, maar ik zie in het algemeen dat het veel opener is dan een tijd geleden en dat is alleen maar mooi."
In dat interview vertelde hij ook dat je geen concessies doet en gewoon de dingen doet die je interessant vindt. De kritiek op de radiovriendelijke tracks die Brain maakt, omschreef hij toen als corny afgezaagde hokjesgeest mindstate. Vindt hij dat dat anders geformuleerd had moeten worden of staat hij daar nog steeds 100% achter?
“Sta ik nog steeds 100% achter, haha. Ach ja, dat is een uitspraak die je dan vijf jaar terug in een interview doet, dus dat is een momentopname. Uiteindelijk gaat het om ‘the body of work’ dat je als artiest achterlaat. De kunst is om jezelf te zijn en tegelijkertijd zo divers mogelijk (in de zin van alles uit jezelf halen wat er in zit). Dat is wat muziek maken voor mij is."
Is er in Nederland überhaupt niet gewoon te weinig waardering voor artiesten die groot worden en heb je het gevoel dat je kop er figuurlijk wordt afgehakt als je wat anders doet dan men verwacht?
“Kijk, je hebt in elk land te maken met hoe de cultuur daar is en wat voor plek muziek binnen die cultuur inneemt. En hoe mensen met bepaalde concepten als ‘succes’ et cetera omgaan. Nederland is natuurlijk een vrij nuchter en calvinistisch land. Dat heeft voordelen en nadelen. Maar dat geldt voor elk land in de wereld: er zijn voordelen en nadelen. Mijn focus is: groeien als mens en als artiest. Vroeger had ik misschien met ‘ja’ geantwoord, maar ervaring gebiedt mij te zeggen dat het genuanceerder ligt."

 

 

Over de kwaliteit van hiphop in ons calvinistische land is Brain behoorlijk te spreken. “Ik vind het echt heel mooi om te zien dat er zoveel diversiteit is. Als ik bijvoorbeeld The Opposites zo in 2013 zie, ben ik ook wel een beetje trots. Ik heb me tijdens de Even Stil tour in 2005 hard gemaakt om ze mee te nemen als voorprogramma. Nu spelen ze zelf al tijden de ene na de andere tour. That’s what it’s about. Verder vind ik Dicecream nog steeds een monster op de mic, Mr. Probz bijzonder goed en met Gikkels is er een sterke klik. En het zijn alle drie gedreven artiesten met een visie. T-Slash, Akwasi, Fresku en Excellent zijn echt zeer getalenteerde mc’s. Ook MocroManiac vind ik goed en een uniek geluid hebben. Ik draag ze allemaal een warm hart toe."

 

In samenwerking met Gikkels verscheen recent nog de track Zweepslagen
“Ik heb jaren geleden al eerder contact met Gikkels gehad en onlangs belde hij me op om de studio in te gaan. Ik heb eerst wat meer gevraagd over wat zijn visie is en zijn plan voor de komende tijd. En dat klonk goed. In de studio ging het ook erg goed en organisch. We hebben zeker een klik en daar zou in de toekomst misschien wel meer uit voort kunnen komen. Gikkels is een denker, oprecht, een harde werker en vooral ook een goede rapper, een mc."

 

Hoe lang verwacht hij eigenlijk nog door te gaan met hiphop? “Hiphop is voor mij niet iets waar ik wel of niet mee doorga. Het is een gevoel en het is een deel van mij. Een krachtig iets. Vrijheid. Liefde. En die twee corrigeren elkaar. Het is tijdloos."

Geplaatst door bowie op 3 juli 2013