HIJS Festival Highlights: Outlook Festival

Outlook Festival noemt zichzelf het grootste ‘bass music and soundsystem culture festival’ van Europa. Met ‘bass music’ bedoelt de organisatie geen commerciële muziek, maar ‘underground dancefloor music’, of dat nou house, techno, dubstep, reggae, dub, hiphop, garage of grime is. Het festival wordt gehouden in een oud fort, Fort Punta Christo, gelegen aan de haven van Pula, Kroatië, aan de Adriatische kust. In en rondom het fort worden diverse area’s (11 om precies te zijn) gecreëerd die namen als The Harbour Stage, The Dockside en The Dungeon dragen. Vanaf een haven in de buurt vertrekken rond de vijftig partyboten naar het festival, waarop DJ’s en liveacts de bezoekers vermaken. Zo is er een boombap boot en diverse boten waarop elektronische muziek wordt gedraaid. Nieuw dit jaar is dat er een openingsconcert plaatsvindt van The Wailers, op woensdag 28 augustus, die een speciale Best of Exodus set gaan spelen, naast ander klassiek materiaal. Er zullen special guests aanwezig zijn. Het speciale concert vindt plaats in het Amphitheater in de buurt van het fort.

 

Onder anderen Phi Life Cypher, Pharoahe Monch, Forreign Beggars, Roots Manuva, Souls of Mischief, The Beatnuts stonden al eens on stage op het Outlook Festival.

 

 

Thierry Laurensse (26) heeft het festival vorig jaar bezocht. Hij is muziekliefhebber en festivalganger in hart en nieren. Hij hoorde van vrienden van het bestaan van Outlook. “Samen met twee vrienden en mijn vriendin ben ik met de auto naar Pula gereden. Daar hebben we zo’n 14 uur voor nodig gehad. We hebben alle vier ons rijbewijs, dus we hebben constant door kunnen rijden. Gelukkig geen gezeik bij grensovergangen en lekker gas kunnen geven in de nacht. De terugreis was wat zwaarder met vijf dagen feesten achter de rug.”
De sfeer op Outlook is relaxed, volgens hem. “Gemoedelijk, ontspannen, lekker weer, mooie mensen en goede muziek, daarmee beschrijf ik het festival denk ik wel goed. Je hebt eigenlijk drie gebieden: de camping, het strand en het festivalterrein. Het terrein gaat pas ’s avonds om 20.00 uur open, dus je kunt de hele dag lekker chillen op de camping en het strand, waar diverse soundsystems staan. Heerlijk aan het water met reggaemuziek door de soundsystems. Lekker eten en uitbrakken van de avond ervoor, ideaal.”
Ook overnachten ging goed, we zaten met ons tentje op de camping. Toen we aankwamen, moesten we wel een plekje zoeken in de schaduw om de tent op te zetten, want in de zon was het goed heet. Plekken in de schaduw zijn schaars, maar we hebben er gelukkig toch eentje kunnen vinden.”

 

 

Het festival is iets goedkoper dan de Nederlandse festivals”, stelt Laurensse. “Je moet wel alle tickets los kopen, wat maakt dat de kosten oplopen: een festivalticket, een campingticket en tickets voor de boat parties. Al met al is het me qua kosten nog wel meegevallen.”
De line-up is een van de betere line-ups die hij heeft gezien qua bass muziek. “Het bestaat voornamelijk uit drum ‘n bass, dubstep, reggae en dub. Van die genres staat wat mij betreft echt de top op Outlook. Hiphop was er vorig jaar iets minder, maar de namen die er stonden waren wel de moeite waard: Souls of Mischief en The Beatnuts. Dit jaar staan Mos Def, Talib Kweli, Pharaohe Monch en The Pharcyde er, dus dat maakt alles goed!”
Naast de indeling van de podia, die goed verspreid over het terrein staan, roemt Laurensse ook het geluid. “Het geluid is echt fenomenaal. Volgens mij gaat daar het gehele budget naartoe en niks naar aankleding van de podia. Verder is de locatie echt top. Het fort zorgt voor een toffe sfeer. Er zijn in en rondom het fort allerlei stages, bijvoorbeeld in de gracht, in een oude ballroom, de ’dungeon’ en op de binnenplaats. Al die verschillende area’s zijn op creatieve wijze verlicht en maken het fort nog mysterieuzer.”

 

Je smaak moet wel breder liggen dan alleen hiphop. Het festival is bass georiënteerd en hiphop is daar slechts een onderdeel van. Outlook staat ook bekend om de brede programmering, wat ik persoonlijk erg tof vind. Het draait om muziek en sfeer en dat doen ze echt heel goed. Naast de (ongeorganiseerde) drankspellen die op de camping gespeeld werden en de luchtkussens op het water heb ik weinig extra’s gezien. Wel ontbreekt het af en toe aan gestructureerde organisatie. Rondom de boat parties bijvoorbeeld. De tijden van sommige boten waren gewijzigd, maar dat was alleen terug te lezen in een programmaboekje waar je voor moest betalen. Hierdoor hebben sommige mensen hun boot gemist waarvoor ze wel hebben betaald. Dat had beter gecommuniceerd moeten worden. Wij stonden daardoor met hooguit zestig man op een boot met gruwelijk dikke muziek, een voordeel dus.”
Wat was voor hem het hoogtepunt van het festival? “Ik vond Distance echt een dikke set draaien. Hij stond bij ‘The Harbour’, het plaatje was compleet: een toffe lichtshow, goed geluid, een publiek dat helemaal uit zijn dak ging en de zee op de achtergrond. En we hebben ook op een boot gestaan bij KOAN Sound, dat werd pas echt bruut toen hij onverwachts een aantal hiphopklassiekers draaide.
Ik heb echt een toffe tijd op Outlook gehad en ik ga dit jaar sowieso weer.”

 

 

Algemene info:

 

Naam: Outlook Festival
Waar: Fort Punta Christo, Pula, Kroatië
Data 2013: 29 augustus t/m 2 september (28 augustus pre-concert met The Wailers)
Line-up 2013: (tot nu toe)
Yasiin Bey (Mos Def) + Talib Kweli + The Pharcyde + Pharoahe Monch + Joey Bada$$ + Jay Electronica
Voor een overzicht van alle artiesten check je deze link.

Prijzen: € 165,- (festivalticket), € 10,- (campingticket per nacht), € 19,- (boat parties) € 16,- (pre-concert)

Meer info: Outlook Festival

 

Voor het HIJS Festivaloverzicht 2013 klik je hier.

Geplaatst door bowie op 4 juni 2013