HIJS Beatbattle: winnaar Twislabeats

Toen ik een jaar of acht was, maakte ik met een vriend al Michael Jackson mixtapes op de cassetterecorder. Later kreeg ik telkens meer interesse in hiphop en ben ik ook teksten gaan schrijven.” Aan het woord is Robin Borgmann (24) uit Deventer, beter bekend als Twislabeats. Op het moment studeert hij aan de Herman Brood Academie en ook buiten zijn school om is hij bezig met het maken van beats. Hoe is hij daar dan ooit mee begonnen? “Op een gegeven moment was ik gewoon nieuwsgierig naar hoe de beats gemaakt werden van tracks die ik luisterde. Van een vriend kreeg ik Fruity Loops. Ik ben begonnen met beats maken toen ik 18 jaar oud was, dat deed ik op een oude pc en ik was eigenlijk alleen bezig met sampling.”

 

Soms maak ik muziek terwijl ik helemaal niets aan mijn hoofd heb en soms juist wanneer ik veel aan mijn hoofd heb. Soms is dat op school, soms in de trein, bij vrienden of thuis. Ik werk met Ableton 8 en verder een 25keys keyboard en een Akai MPD24. En meestal werk ik met een Technics koptelefoon. Soms gebruik ik samples voor de drums en de andere keer neem ik zelf percussie op, en af en toe gebruik ik synthesizers, dat verschilt echt per beat.” 
Tot zover zijn werkwijze. Waar komt de naam Twislabeats vandaan? “Ik heb vroeger enorm veel hasj gerookt en dan met name één specifieke soort. Die heet Twisla. Ik rookte dat altijd terwijl ik beats aan het maken was. Op een gegeven moment zei een vriend tegen me dat het niet mijn beats waren maar Twisla’s beats. Daar is de naam vandaan gekomen.”

 

Wat kan Twisla vertellen over zijn winnende inzending? “De beat die ik heb opgestuurd, zou ik beschrijven als hiphop maar toch catchy met soul invloeden. Lekkere muziek voor onderweg in de auto. Ik ben half Duits, vandaar dat ik die beat ook Autobahn genoemd heb. Ik heb de beat niet per se voor de beatbattle gemaakt, maar het was mijn nieuwste beat op het moment dat ik van de beatbattle hoorde. Of ik verrast was door de winst? Ja, best wel. Er zaten ook andere deelnemers tussen waarvan ik de producties tof vond, dus ik ben blij dat ik ’m gewonnen heb.”

Hoe hoorde hij van de HIJS Beatbattle? “Profix vertelde me dat hij was uitgenodigd voor #hijsbeats. Hij vertelde me dat de beats op dat project gemaakt zouden worden door winnaars van de HIJS beatbattles. Toen hoorde ik voor het eerst van die beatbattle. Het leek mij een goede mogelijkheid.”

Het contact met Profix is heel geleidelijk ontstaan volgens hem. “Ik heb in het verleden wel vaker met Profix gewerkt, maar dat was vooral in de tijd dat wij nog niet echt met muziek naar buiten traden. Een jaar geleden benaderde hij me voor een beat van zijn EP Aangenaam Kennis Te Maken. Daar is de track Stress uit voortgekomen. Deze samenwerking beviel ons beiden goed en we besloten om samen een EP te maken.”
Zijn er naast Profix nog anderen met wie hij zou willen werken? “Ik ben al erg blij met de mensen met wie ik momenteel werk en met wie ik al gewerkt heb, maar er zijn genoeg mensen met wie ik nog wel eens wil werken. Ik vind bijvoorbeeld Hef heel hard en Typhoon vind ik erg tof, maar er zijn ook genoeg mc’s in Deventer met wie ik graag nog eens zou werken zoals bijvoorbeeld Vans ’n Purp en K1 Kerbusch. Eigenlijk te veel om op te noemen; er zijn namelijk ook genoeg muzikanten die geen hiphop maken waar ik graag ooit mee zou werken.”

 

Naast #hijsbeats werken Twislabeats en Profix ook nog gezamenlijk aan een nieuw project. “Daarop zijn de producties qua sound anders dan mensen van mij gewend zijn. Ook met songstructuren proberen we andere dingen uit dan we voorheen hebben gedaan. Verder lopen er ook nog andere projecten, maar die staan nog echt in hun kinderschoenen.”

Geplaatst door bowie op 15 juli 2014