HIJS Beatbattle: jurylid DJ MP

Competitie is goed voor de ontwikkeling, maar ik ben pas echt onder de indruk van een song wanneer het gaat om de beoordeling van beginnende muzikanten.”
Aan het woord is Michiel Paerel, alias DJ MP, de producer die je kunt kennen van zijn werk voor en met VSOP, Ricks, Midkade, Berry en Presto. Zelf pakte hij ook regelmatig de microfoon op zijn album CBS
“De winnende beat moet sowieso sonisch correct klinken, en daarnaast ook origineel en fris zijn.” Heeft MP een gouden tip voor beginnende beatmakers? “Zeker. Werk vanuit een plan. Ga je de instrumentale kant op? Doe dan veel remixes. Wil je projecten doen met rappers erop? Regel je zaken altijd goed op papier en scout je talent zelf.”

 

Dat scouten heeft de Rotterdamse producer zelf al geruime tijd onder de knie. Hij wist regelmatig iemand met talent in een vroeg stadium te spotten. “Houd vooral jezelf in de gaten”, adviseert hij. “Leg de focus niet zozeer op anderen. Als je een talent denkt te horen, vraag jezelf dan het volgende af: heeft de persoon een toffe stem? Heeft de persoon een natuurlijk gevoel voor ritme? Ziet de persoon er goed uit? Valt er nog een gat in de markt op te vullen met deze artiest? Als je denkt dat dat het geval is, moet je proberen je producties naar zijn of haar imago toe te zetten. En bovenal: om goed te kunnen scouten moet je actief bezig zijn met de scene en zelfs ruw talent op straat gaan zoeken of toevallig tegen het lijf lopen.
Ik kon mezelf destijds pas goed neerzetten als producer met een relevant project. Dat werd de Wat Ik Zie mixtape van Dion Masé. Een jaar later bracht ik de Rotterdam Mixtape vol. 1 met gevestigde namen én nieuw talent.” 
Wie ziet hij nu als dé artiesten die we in de gaten moeten houden? “Ik zie heel veel potentie in Ricks en qua producers moet ik Jeftuz noemen.” 
Dat is Presto in elk geval met MP eens, want die koos Jeftuz als winnaar van de tweede editie van de HIJS Beatbattle.

 

 

ROTTZ is een muziekplatform dat een aantal jaren terug sterk werd vertegenwoordigd door Duvel, Supah en DJ MP. “Het is iets waar ik heel trots op ben. Het leeft ook meer dan de YouTube-views je laten denken. Vooral in Rotterdam-West. Tegenwoordig zie ik muziek meer als hobby en uitlaatklep, want ik heb ook een leven te managen. Mijn favoriete artiest zit om de haverklap een jaar of langer vast. Ik zou graag een album met hem uitbrengen, maar ik ben daar al langer mee bezig dan dat je zou verwachten. Ik betrek hem nu zoveel mogelijk erbij wanneer ik zelf nummers aan het maken ben. Maar goed, daarnaast word ik jammer genoeg ook een jaartje ouder, en geld is belangrijker geworden in mijn leven. Dus vandaar dat ik muziek op een lager pitje heb gezet.”

 

Het Twitter-account van DJ MP is inmiddels opgeheven. “Waarom? Ik ben te kort door de bocht voor Twitter, dus ik acht mezelf ongeschikt. Die shit wordt in rechtzaken gebruikt tegenwoordig. Maar ik zal een tipje van de sluier oplichten; ik zat even in een situatie, niet muziekgerelateerd, waarin de emoties hoog op kunnen lopen, dus ik besloot mezelf te verwijderen van alle social media uit voorzorg. Vanuit die situatie is inspiratie aan naar mijn gevoel ijzersterke nummers ontstaan die ik nu heel langzaam aan het polijsten ben, maar dan zonder zelf opgelegde deadline en druk. Voor de rest word ik regelmatig gevraagd voor interviews en zal ik daarin mijn mening uiten in plaats van op social media. En ook op de sportschool ben ik altijd wel voor een praatje te porren. Blijkbaar ben ik ouderwets, ofzo.”

 

De HIJS Beatbattle van april (de één-na-laatste!) start op 7 april. Inschrijven kan vanaf dan via deze link.

 

De plaat van DJ MP, CBS, is nog altijd te beluisteren via Spotify. Klik hier om de release te checken.

Geplaatst door bowie op 26 maart 2014