HIJS Beatbattle: Interview Magama

VST: Virtueel instrument dat binnen een muziekprogramma (zoals Cubase of Fruity Loops) werkt.
Midi-keyboard/controller: keyboard/drumcomputer/mengtafel die een muziekprogramma aanstuurt.
Pads: knoppen op een drumcomputer, te vergelijken met de toetsen op een piano.
Envelope: een effect dat gebruikt wordt om geluid over een bepaalde tijd te beïnvloeden.
Tweaken: optimaliseren, balans vinden tussen verschillende effecten, geluiden e.d.
Real-time: een producer die zijn muziekstuk niet van tevoren programmeert, maar aanpassingen maakt terwijl de muziek draait, speelt ‘real-time’.

Hoe ben je begonnen met beats maken?
“15 jaar geleden was ik voornamelijk bezig met het maken van trance, de muziek die ik toen tof vond. Ik was een half jaar bezig met simpele software toen vrienden van mij de hiphopgroep Twee Ons oprichtten. Aangezien het produceren van beats hen zelf niet zo geweldig afging, vroegen ze mij om eens een beat in elkaar te zetten. Destijds kende ik eigenlijk alleen 2001 van Dr. Dre wat hiphop betreft, dus die eerste beat klonk ook erg Dr. Dre-achtig. Deze beat vonden ze toffer dan wat ze zelf tot dan toe hadden gemaakt, en zo ben ik toen als beatcreator bij Twee Ons gekomen. Via de jongens ben ik bekend geraakt met hiphop.”

Met welk programma/met welke hardware werkte je toen je begon en waarmee werk je nu?
“Ik heb vanaf het begin met software gewerkt. Ik heb nooit gebruik gemaakt van hardware, deels omdat het mij te ingewikkeld was en ook omdat ik financieel weinig mogelijkheden had. De eerste software die ik gebruikt heb, ben ik tegengekomen in de plaatselijke bibliotheek: Magix Music Maker. Eigenlijk kon je hier bijna niets mee, behalve bestaande loopjes achter en onder elkaar zetten, maar het concept van zelf muziek maken beviel mij erg goed. Vervolgens heb ik nog Hiphop Ejay aangeschaft en ook een obscuur programma dat Technomaker XXL heette. Het werd iets serieuzer toen ik via via een heel samplepack met drumgeluiden kreeg, ik de klassieke cd’s van mijn ouders ging samplen en ging werken met ACID 1.0. Hiermee kon je toonhoogtes van samples veranderen zonder te pitchen (stretching). Via Madtracker en Rebirth ben ik 11 jaar geleden gaan werken met Reason 1.0 in combinatie met ACID 4.0. Hier heb ik vrij lang mee gewerkt waarbij ik Reason tot aan versie 4.0 heb gebruikt. Dit programma was lange tijd voor mij toereikend en ik vond de geluidskwaliteit en manier van werken plezierig, omdat het toch een hardware-feeling gaf. Ik hou van een beetje proberen en klooien waarbij zich gaandeweg een beat vormt en Reason was voor die werkwijze voor mij ideaal. Ik gebruikte Reason zowel voor mijn (hiphop)beats als voor mijn techno en electro-producties, stijlen die ik in die tijd (7-11 jaar terug) ook veel geproduceerd heb. Reason had echter voor mij een aantal beperkingen waar ik graag vanaf wilde. Met Reason was sampelen zonder pitchen vrijwel niet mogelijk en de grootste beperking voor mij was dat Reason geen VST-ondersteuning had. Ik heb toen geëxperimenteerd met Fruity Loops, maar dat vond ik niet fijn werken. Cubase was te zwaar voor mijn PC en via een minor (deelopleiding van een halfjaar) op de kunstacademie in Enschede heb ik Ableton Live leren kennen. Toen ik had uitgevonden dat je hier naast liveacts ook prima mee kon produceren, ben ik Ableton Live gaan gebruiken in combinatie met Reason via Rewire. Tot op de dag van vandaag doe ik dat nog steeds, al ligt de focus nu veel meer op Ableton. Ableton is voor mij ideaal: een fijne, simpele interface, goede effecten, stabiel en snel en intuïtief. En het werkt perfect met Reason en VST’s, voor mij dus de ideale oplossing. Ik heb thuis ook nog een Controller en een MIDI-keyboard staan, maar die gebruik ik alleen voor het vinden van akkoorden en het tweaken van synths bij mijn VST’s. In feite doe ik bijna alles met de muis, iedere melodie, kick, snare of envelope stel ik met de muis in. Voor iemand die dat met controllers real-time doet, klinkt dat tijdrovend en onhandig, maar voor mij is het gewoon de manier van werken die ik mijzelf heb aangeleerd en die voor mij het beste eindresultaat oplevert. Groot nadeel van deze manier van werken is dat ik met jams of in samenwerking met muzikanten eigenlijk weinig kan toevoegen, maar op de een of andere manier trekt me dat ook niet. Ik zit het liefst alleen in mijn studio en neem rustig de tijd om de beat op mijn manier in elkaar te zetten. Klinkt wellicht een beetje als een einzelgänger, maar dat is nu eenmaal hoe ik het liefste werk.”

Bespeel je een instrument naast het produceren?
“Nee, door een gebrek aan motoriek in mijn vroege jeugd en een gebrek aan gepast muzikaal onderwijs in het dorp waar ik woonde, heb ik nooit een instrument leren spelen. Ik kan ook geen noten lezen. Ik heb als kind nog wel gezongen, maar heb muzikaal altijd alles op gehoor gedaan.”

Hoe ga je te werk (over het algemeen)?
“Vroeger met Twee Ons begon ik meestal met de drums, aangezien de rappers wel een ritme moeten hebben om op te schrijven, maar nu ik sinds drie jaar instrumentale beats maak, begin ik bijna altijd met akkoorden (meestal pads). Hiermee zet ik een sfeer neer en daar omheen bouw ik alle andere elementen. De nadruk ligt voor mij vrijwel altijd op de melodie, harmonie en de baslijnen. De drums moeten decent zijn, maar zijn voor mij voornamelijk ondersteunend. Bij sommige tracks is de sample het centrale element, bij andere beats is de sample alleen ter ondersteuning en om het (vaak elektronische) geheel wat natuurlijker en wat meer organisch te maken.”

Is er ook equipment waar je totaal niet mee over weg kunt en waarom niet?
“Eigenlijk alle conventionele instrumenten, aangezien ik nooit geleerd heb met deze om te gaan. Ik heb eerlijk gezegd ook altijd de voorkeur gegeven aan de manier van werken die ik al jaren heb en het leren van een instrument is mij ook altijd te veel moeite geweest; ik ben een beetje een luie donder wat dat betreft.”

Waarom heb je meegedaan aan de HIJS beatbattle?
“Laat ik hier eerlijk in zijn, ik wist niet dat mijn beat ingestuurd was. Yoeri van het jonge label Dwarsrecords waar ik in februari mijn eerste solo EP (Hope EP) heb gereleast, heeft de beat naar jullie gestuurd. Wat mij betreft: hoe meer mensen mijn muziek kunnen horen hoe beter en een beatbattle is daar een goed middel voor. Yoeri (en ikzelf ook) wil graag mijn muziek de wereld insturen, ik hoop uiteraard dat mensen het voelen en er iets mee kunnen. Als mensen het voelen, supertof, als ze het niet voelen, ook prima, ieder zijn ding. Vroeger was ik gevoeliger voor wat mensen vonden van mijn muziek, maar nu doe ik gewoon mijn ding en maakt het me minder uit. Ik maak muziek omdat ik het leuk vind en dat is voor mij het belangrijkst.”

Wat vind je ervan dat je gewonnen hebt?
“Yoeri heeft me pas gebeld toen hij gelezen had op jullie website dat mijn beat gewonnen had (voor die tijd wist ik er niets van) en het is natuurlijk supervet dat je hoort dat je gewonnen hebt. Helemaal als je bedenkt dat Terilekst je muziek voelt, in de NL scene een producer van formaat wat mij betreft. Ik heb ook geluisterd naar de concurrentie en daar zaten ook hele dope tracks tussen, dus als je beat daarvan wint, dan ben ik daar gewoon enorm blij mee. Ik kijk ook al enorm uit naar het bezoek aan de Wisseloord studio’s, de moeder aller studio’s in Nederland; als audioliefhebber om van te watertanden.”

 

Zelf meedoen aan de maandelijkse HIJS Beatbattle? Je kan deze maand inzenden tot 28 oktober. Alle info lees je hier.

Geplaatst door bowie op 18 oktober 2013