Hieroglyphics komt naar Eindhoven tijdens hun eerste Europese tour ooit

Hiphopcollectief Hieroglyphics komt woensdag 5 juni naar Eindhoven tijdens hun eerste Europa tour ooit! De groep – bestaande uit Del The Funky Homosapien, Souls Of Mischief, Casual, Pep Love en Domino – staat bekend als hoeksteen van de underground hiphop. Hieroglyphics ontstond in de jaren negentig, met als visie om muzikale grenzen te verlengen en het rapgenre opnieuw vorm te geven. In plaats van gangsterrap, legden ze de focus op persoonlijke en emotionele teksten. Inmiddels zijn we ruim drie decennia verder en is er genoeg te vieren; het album 3rd Eye Vision viert zijn vijfentwintigste verjaardag en ’93 ‘Til Infinity heeft inmiddels dertig kaarsjes uitgeblazen.

Hieroglyphics, ook bekend als de Hieroglyphics Crew en Hiero, is werd begin jaren negentig door rapper Del The Funky Homosapien opgericht in Oakland, Californië. Het collectief bestaat momenteel naast hem uit Casual, Pep Love, producer/manager Domino, DJ Toure en de vier individuele leden van de rapgroep Souls of Mischief: Phesto, A-Plus, Opio en Tajai. Naast drie groepsplaten en diverse b-side-projecten en compilaties, brachten diverse leden ook solomateriaal uit.

Iconisch beeldmerk

Het collectief gebruikt een logo dat over de jaren een iconische status verkreeg: met drie ogen en rechte lippen. Het symboliseert het Maya-cijfer voor 8, en werd ontworpen door Del the Funky Homosapien – zoon van een abstract kunstenaar – en wordt gebruikt om het collectief te promoten op albumhoezen, websites, stickers en kleding: Del in 2000: “Toen ik dat symbool uitvond, had ik nooit gedacht dat het zo groot zou worden. Ik heb mensen gezien met tattoages ervan. Ik zag een stripboek waarin iemand een Hiero-shirt droeg, en er was een video van Redman & Method Man waarin iemand het aanhad. Ik denk dat mensen langzaam maar zeker aandacht voor ons beginnen te krijgen.”

Je kunt de oprichter van het collectief verder kennen als rapper op het debuutalbum van Gorillaz of zijn avonturen als Deltron 3030. Verder in de groep: de members van Souls Of Mischief, die vorig jaar al uitgebreid op wereldtour gingen en nu ook aansluiten in de Europese primeur van Hiero! Line-up voor de show in Eindhoven: Del The Funky Homosapien, Souls of Mischief, Casual, Pep-Love en Domino.

Voor in de agenda:

Wie: Hieroglyphics
Waar: Effenaar, Eindhoven
Wanneer: woensdag 5 juni 2024
Tickets: vanaf a.s. vrijdag voor € 38,50 via Effenaar.

Geplaatst door bowie op 12 maart 2024