Hier is de ‘Back 2 The Airport’-editie van de vrijdag releasedag!

Er is de afgelopen tijd zoveel harde muziek uitgebracht, dat we vandaag even niet gebruiken om je lange artikelen te laten lezen, maar gewoon om je te laten luisteren. We knallen hier de dopeste platen van vandaag neer, maar kwamen er ook achter dat we van de afgelopen weken een en ander vergeten waren. Dus hey, hier is de Back 2 The Airport-editie van onze release-radar: een korte beschrijving van iedere plaat en verdomd veel heat voor je speakers!

LNM – LNM Forever

Spacekees & Jong Louis hebben elkaar helemaal gevonden. Vorig jaar spraken we al over hun gezamenlijke tape, voor hun nieuwe album LNM Forever vlogen ze samen met producer Spasmatic naar Marbella om een album in elkaar te zetten. De heenreis verloopt met wat turbulentie, maar het knappe is dat de mannen altijd het positieve blijven zien.

“Daardoor is m’n cocktail wel goed gemixt, ya heard?!” Het ultieme feel good-album voor op reis, maar het werkt ook prima als je je nog even moet voorbereiden op een avond in de club, op het terras of tijdens een balkon-sessie met een krat of fles.

Hit-Boy & Big Hit – SURF OR DROWN 2

Hit-Boy is kort na SURF OR DROWN alweer terug met een nieuwe plaat. “Mijn vader is een maand uit de gevangenis en we droppen vanavond samen een album”, gooide hij gisteravond op Twitter. “Is dit het eerste volledige vader-en-zoon-album ooit?” Hoewel we daar nog geen definitief antwoord op kunnen geven, denken we wel dat dit concept vers genoeg is.

Big Hit is klaarblijkelijk na 9 jaar zitten niet verleerd hoe hij moest spitten en ging meteen terug de studio in met zijn zoon. Hij zag de come-up van zijn zoon tot een van de belangrijkste producers van zijn generatie aan vanachter tralies. Nu betert hij zijn leven en hoeft er volgens hem niet meer gehosseld te worden. Een hele sympathieke plaat is de eerste verrassing. Vast more to come, van deze familie.

ZWARTEWATER – BUITENSTAANDERS

Uit hetzelfde collectief als waar NESS & Guan uit ontsproten, komt ook ZWARTEWATER. Het Zwolse DFG blijkt zodoende een vruchtbare bodem voor kwaliteitsrap. Op de EP BUITENSTAANDERS maak je kennis met rappers Frodeau en Goudi en producer Milan, die op een missie zijn om Nederland en België te laten horen wat hiphop inhoudt.

Donkere en slepende beats, waar bijvoorbeeld JAZZ BRAK ook fan van is, getuige zijn bijdrage om de BXL-ZWO connect nog wat te verstevigen. Daarboven komen de mc’s stoïcijns met hun visie op hun leven na een psychose, en blikken ze terug op allerlei andere hordes die ze hebben moeten nemen.

Cor – Met Liefde Uit De Wijk

Het nieuwe album van Cor staat symbool voor zijn groei als mens én artiest. Het vaderschap en het artiestenbestaan hebben zijn leven dusdanig veranderd dat er een hele nieuwe Cor te horen is op Met Liefde Uit De Wijk. “Het rauwe randje van vroeger zal er altijd zijn”, vertelt hij tegen ComplexNL.

“Maar soms komen er oude emoties naar boven en maak ik een nummer zoals Soldier. Maar dat zal niet meer de overhand hebben.” Het gezinsleven brengt hem namelijk rust, horen we op het album. Een ’ticket paradise’ lonkt, en daar rapt hij zich kalmer dan ooit naartoe.

Wiz Khalifa – See Ya

Wiz Khalifa maakt een terugkeer naar zijn wortels die diep liggen in de de online mixtape-era en gooit See Ya online. Een collectie van maar liefst 25 tracks. Soms heb je zóveel muziek liggen, dat er op z’n minst íets uitmoet, en Khalifa vond het tijd om een nieuwe tour met Snoop Dogg niet zonder nieuwe tunes aan te vangen.

Bijna twintig jaar geleden is het al dat hij zijn eerste tape loste in 2005. 25 tapes later is hij van lokale buzzy artiest uitgegroeid tot een wereldspeler. ID LABS produceerde het bijna in z’n geheel, en ook Lex Luger en IAMSU! bemoeiden zich er muzikaal tegenaan. Ook vocaal is het featuring-gehalte tot het minimum beperkt.

Gunna – a Gift & a Curse

In mei 2022 werden Gunna, labelbaas Young Thug en 26 anderen gearresteerd als onderdeel van een grootschalige RICO-actie, waarbij het label Young Stoner Life betrokken was. Aanklagers betoogden dat YSL een bende is die verantwoordelijk is voor massale criminele activiteiten en onmiddelijk ontbonden moest worden. Thug werd betrapt toen hij op camera drugs ontving in de rechtbank.

Gunna werd in december vrijgelaten na een pleidooi, om er bij thuiskomst achter te komen dat veel van zijn vrienden en collega’s vonden dat hij zichzelf achter tralies had gekregen door te snitchen. Hij pakte die beschuldigingen niet mild op, getuige de recente single Bread & Butter. Nu is er een heel album achteraan verschenen. De titel verwijst vermoedelijk naar zijn vrijheid en de gevolgen ervan.

Dat was ‘m. Je mist die nieuwe Killer Mike? Daar gaan we uiteraard nog een lange recensie over gooien, binnenkort. Goed weekend!

Geplaatst door bowie op 16 juni 2023