Het verhaal van H.E.L.D.E.R.H.E.I.D., verteld door moeder Joany Muskiet

Roffa Represent geeft een beeld van de Rotterdamse hiphopscene. De serie korte docu’s zoomt in op creatievelingen in de muziekindustrie, door middel van interviews, achtergrondportretten en unieke kijkjes achter de schermen. Deze week; het verhaal van de veel te vroeg overleden Rotterdamse legende H.E.L.D.E.R.H.E.I.D., verteld door zijn moeder Joany Muskiet.

Breyten Muskiet (1978 – 2004) werd en wordt voornamelijk omschreven als een rauwe rapper met filosofische en poëtische teksten, geschreven vanuit zijn straatvisie. Naast een leven thuis, waarin hij vooral werd aangespoord om zijn school af te maken, had hij nóg een leven; een turbulent straatleven. Zijn raps kwamen naar voren in groepen als Tuigcommissie, en hij was te horen op de legendarische verzamelaar Alle 13 Dope.

In deze aflevering van Roffa Represent wordt zijn verhaal gedetailleerd verteld door zijn moeder, Joany Muskiet. Zij spoorde hem aan om rapper te worden, maar dan wel één die grove teksten, scheldwoorden en vrouwonvriendelijkheid achterwege liet. In de gevangenis begon Breyten zijn heil te vinden in de Bijbel. Hij kwam eruit vol positivisme; hij werd een inspirator voor de jeugd. Na zijn plotselinge dood zag zijn moeder pas de impact en de hulp die hij had geboden aan jongeren in zijn wijk.

Het spoorde Joany aan de gevangenissen te bezoeken om hele andere redenen; om jongeren aan te sporen zich te gedragen, gospelliederen te zingen en hen anders naar het leven te laten kijken. Iets wat ze tot op de dag van vandaag doet. Ze groeide ermee uit tot moeder van Rotterdam-Zuid.

Joany Muskiet is een inspirerend figuur in de Rotterdamse hiphopscene, en deze docu laat dat perfect zien. Hoe komt de H.E.L.D.E.R.H.E.I.D.-bokaal tot stand, wat beweeg Joany om te doen wat ze doet, en hoe groot is de legacy die haar zoon heeft achtergelaten? Spoiler voor het laatste: gigantisch.

Top bovenstaande af met een gospelperformance van zijn moeder en haar vriendinnen, in samenwerking met haar zoon. Jawel, een heuse H.E.L..E.R.H.E.I.D.-track in collabo met mama Muskiet. Kippenvel gegarandeerd.

Geplaatst door bowie op 5 maart 2020