Het thema van onze playlist deze week: ondergronds en alternatief

Ondanks de social distancing die ons is opgelegd voelen we, als HIJS-redactie, nog steeds de noodzaak je te wijzen op de hardste muzikanten die niemand nog kent. Daarom hebben we deze week een thema toegevoegd aan onze playlist: ondergronds en alternatief. Natuurlijk zitten er namen tussen die je wel kent, maar het leeuwendeel draait om splinternieuwe nummers die waarschijnlijk onder je radar door zullen vliegen. Verwacht experimentele beats, onorthodoxe rappers, een vleugje jazz en knetterharde boombap.

Om te beginnen hebben we wat tips voor je. Tip 1: volg deze playlist sowieso, want we updaten ‘m regelmatig met onze favorieten. Tip 2: knal je eigen favo’s van onderstaande namen snel in je eigen playlist, want binnen niet al te afzienbare tijd staat de lijst weer vol met twintig andere dikke tunes!

Internationaal gezien hebben we deze week niet één, maar twee nieuwe tunes van Run The Jewels. Yankee And The Brave en Ooh LA LA bieden het eerste geluid van het laaaangverwachte RTJ4-album dat in 2020 (we hopen heel snel!) het licht gaat zien. Daarnaast kunnen we niet om de samenwerking van R.A. The Rugged Man en Atmosphere heen; Golden Oldies is een voorproefje op het nieuwe album van R.A. dat op 17 april gaat verschijnen.

Uiteraard laten we je niet achter zonder onbekend talent. Clusters is een keiharde banger van Big Moochie Grape, die getekend is op het label van Young Dolph. De rapper uit Memphis laat de laatste tijd flink van zich horen en ook in Clusters rapt hij op de overstuurde baslijn alsof zijn leven ervan afhangt. Een andere naam die je waarschijnlijk nog niets zegt is die van Estee Nack, afkomstig uit de Tragic Allies-movement. Hij werkte al samen met Westside Gunn, tourde met Wu-Tang Clan en nam een album op met Tragedy Khadafi. Nu is er zijn eigen album BALADAS, waarvan we een tune hebben toegevoegd in de playlist.

Ook uit de Benelux komt genoeg moois uit de ondergrond oppoppen deze dagen. De openingstune van de playlist van deze week is bestemd om luid te pompen. OASE is een rapper uit Tilburg, die studeert aan de Herman Brood Academie. Hij maakt zich op voor de release van zijn EP en met de single Silence laat hij alvast zijn eigenzinnigheid horen. Zingen, rappen, opnemen, produceren en het artwork verzorgen doet hij allemaal zelf. Daarnaast is er in de playlist een nieuwe single van Def Major te vinden. Na een paar jaar van stilte brengt hij weer muziek uit. “Het gaat goed, maar ik heb het nog niet voor elkaar”, rapt hij daarin. Ook dik: de abnormaal harde joint van na$i en MC Lost (Soultrash) in de playlist. Hoor even hoe die beat wordt geflipt van 10 Bardz en check meteen de hele plaat die ze hebben uitgebracht.

Tijd om op play te drukken, dachten we zo.

Geplaatst door bowie op 26 maart 2020