Het Belgische festival Out The Frame presenteert satelliet-editie in Amsterdam

Op 1 april vindt in een satelliet-editie van het Belgische festival Out The Frame plaats in Amsterdam. De twee organisaties ervan, VIERNULVIER en All Eyes On Hiphop, bundelen de krachten met de partijen Melkweg en de Brakke Grond om te focussen op een uitwisseling van artiesten over de landsgrenzen. De Brakke Grond nodigt de Antwerpse muzikant Youniss uit voor de première van zijn interdisciplinaire show en in de Melkweg treden onder meer Kleine Crack & Slagter op. Een duik in die twee acts.

Dubbele releaseparty

Youniss treedt zowel bij de Belgische editie van dit jaar op, als op de Amsterdamse spin-off. Zijn tweede album White Space verdient namelijk een dubbele release-show. Met deze plaat geeft Youniss via punkmuziek uiting aan zijn gevoel van onmacht en vervreemding, in de nasleep van wat er allemaal op hem afkwam tijdens de Black Lives Matter-beweging. Als zwarte man met een Arabische naam voelt hij zich als artiest vaak een indringer in de overwegend witte westerse wereld. De soundtrack die dat oplevert vermengt punk, ruwe elektro en r&b. In een interview vroeg in zijn carrière zei hij al nooit in hokjes te willen opereren: “Ik probeer me vooral niet op een of andere stijl vast te pinnen. Ik wil niet nadenken in traditionele songstructuren, zoals een intro of een beatdrop. Als je als artiest iets nieuws wilt doen, dan moet je out of the box denken.”

In de performatieve vertaling van dit project trekken Youniss en zijn drummer Tim Caramin je mee in Youniss’ ongemak door middel van muziek, kostuumontwerp, rekwisieten en projecties. White Space schetst een uiterst eerlijk beeld van de zoektocht naar zelfexpressie en identiteit, waarin de kern van zijn artistieke drive naar voren komt.

Memphis-trap maar dan uit de ANNA

Kleine Crack is de enige Belgische artiest bij Burning Fik, het label van Faberyayo en Abel. De cultrapper maakt samen met zijn vaste producer Slagter dreigende hiphop, op heavy beats. Denk: bezeten raps, helse energie. Dat klinkt wellicht donker, maar in de muziek van Kleine Crack zit net zoveel liefde als haat. Hij duikt al een paar jaar op in de jaarlijsten in de Belgische media, maar maakt met de labelsigning ook een grotere kans om hier opgepikt te worden. Hij werkte al samen met Rico, Doevoe en meermaals met Zwangere Guy. Het is duistere Memphis-trap waarin het energieniveau niet omlaag te krijgen lijkt.

Gefascineerd door cijfers maakt hij er een traditie van om iedere 2 februari iets uit te brengen, vanwege de mystieke kwaliteiten die het getal twee heeft in de numerologie. Ook vrijdag de 13e is, om voor de hand liggende redenen, een datum waarop je vaak nieuw werk van Crack kunt verwachten. Zo was het in januari van dit jaar nog raak met de VHS-tape; over demonen maar ook over straatgeweld in ANNA, zoals ze naar thuisstad Antwerpen verwijzen. Een maandje later was er ook CRACK SLAGTER VOL. 9, waarop hij ook weer samenwerkt met Nederlandse acts: LIONSTORM en Ray Fuego. Kom jij meetellen tot 666?

Out the Frame
Out The Frame vindt plaats op 1 april en begint om 18:30 uur in de Brakke Grond met de première van Youniss en zijn album White Space en een gesprek tussen Youniss en producer en singer songwriter Josephine Zwaan én met een show van Josephine haar alter ego Suzooki Swift voorafgaand aan Youniss zijn concert. Na dit programma gaat het festival verder in Melkweg vanaf 20:30 uur met Delish Da Goddess, Kleine Crack & Slagter en dj Cheyanne Hudson.

Meer info is te vinden via deze link.

Geplaatst door bowie op 27 maart 2023