Henk Bakboord meets The Sugar Hill Gang

In no time was het de uitdaging zo snel mogelijk de tekst van het nummer in handen te krijgen om op het schoolplein je matties af te troeven.
Bedenk wel dat ik het over een tijd had dat we nog volkomen afhankelijk waren van de gevestigde media. Youtube, Limewire en Internet waren nog mijlenver weg…
In die tijd was er echter een behoorlijk vooruitstrevend radiostation Radio Luxemburg 208 dat via de middengolf en gevarieerd jongeren programma uitzond. Een en ander gaf weliswaar een hoop gepiep en gekraak maar als je de radio goed afstemde, kon je ook nog wat muziek horen; voornamelijk clubhits. Ook besteedde 208 aandacht voor de opkomende (trendy) New-wave en Punk muziek. ‘208’ mag zich beslist de MTV van de Jaren Zeventig kunnen noemen…

The Sugar Hill Gang bestond toen uit drie vrienden afkomstig uit Brooklyn, New-York: Big Hank, Master Gee en WonderMike die plaatjes draaiden voor een lokaal radiostation en de instrumentale breaks van de nummers begeleidden met zelfverzonnen teksten op rijm.
Ze werden benaderd door ene Sylvia Robinson die wel brood zag in de kwaliteiten van de drie vrienden en hen voorstelde een band te vormen onder de naam The Sugarhill Gang. Zelf richtte Robinson het Sugarhill Records op.
Het eerste nummer Rappers Delight werd al gauw een wereldhit. In 0031 werden in de jaren 1979-1980 maar liefst 8 miljoen platen exemplaren verkocht! Rappers Delight was het eerste rapnummer dat in Nederland de 1e plaats bereikte. Dit maakte duidelijk dat er een markt voor rapmuziek aanwezig was…

Sinds die tijd is er veel gebeurd in het leven van de heren waarover ik hen mocht interviewen.

Hun persoonlijke begeleider en tourmanager Adnan Killic verzoekt mij in het voorgesprek niet al te diepgaande vragen te stellen, maar als de heren zélf een en ander kwijt willen, zal hij niet ingrijpen.
Dit maakte mij duidelijk dat het een niet al te lang interview zal worden. Gewapend met mijn vragenlijstje dat ik op Killic’ verzoek heb moeten inkorten, posteer ik mij op de loungebank…

Wie was er eerst: Sugar Hill records of the SH Gang:
Master G: Kijk, wat dit betreft moet ik toch wel aangeven dat Sylvia Robinson degene is geweest die de boel heeft geïnitieerd. Ook de naam The Sugar Hill Gang was van haar afkomstig. (Sugar Hill District is een onderdeel van de wijk Harlem) Maar dat neemt niet weg dat wij ook onze rechten hebben!

Hebben jullie commentaar op geruchten mbt de rol die Ms Robinson heeft gespeeld in de loop der jaren?
Master G: Om te beginnen willen we alle geruchten ontzenuwen door aan te geven dat alles wat je hebt gehoord en gelezen 100% waarheid is!
Eea kwam erop neer dat Sylvia de boel behoorlijk heeft lopen uitknijpen en dat we tot op de dag van vandaag bezig zijn met procederen. Wij willen feitelijk alleen maar ons gedeelte van de verdiensten waar wij gewoon recht op hebben. De zaak gaat in elk geval de goede kant op, maar in dit stadium wil ik er niet al te veel meer over kwijt. En ja: ik ben ervan overtuigd dat we dit kunnen winnen!

Ik zie dat Big Hank ontbreekt. Ook rondom hem circuleren vele geruchten…
Master G: Geen commentaar!

Kom op mannen, gimme a break! Dit is toch ook een belangrijk gerucht dat ontzenuwd moet worden?
Killic en Master G (in koor): Geen commentaar nogmaals! Wij werken tegenwoordig al 15 jaar met Hendog samen. Hij is onze producer en our man in tha house, schrijf dat maar op!

De hele wereld was ervan overtuigd dat Nile Rodgers (Chic) toestemming heeft gegeven om het basloopje van Good Times voor Rappers Delight te gebruiken…
Master G: Eeh..niet echt helemaal! Hij is er dan ook erg boos geworden en dreigde met een vette lawsuit waar we allemaal van aan de bedelstaf zouden raken, maar uiteindelijk zijn we tot overeenstemming gekomen en heeft hij betaald gekregen.

Rappers Delight werd onbedoeld een commercieel succes, maar hoe reageerde de underground scene hierop?
Master G: Het valt ons op dat men in Europa en met name in Holland vindt dat armoe lijden een deugd is en dat je slechts dan ‘for real’ bent, maar in de US wordt daar niet zo nauw op gelet. Je mag best commercieel bezig zijn en je geld met hiphop verdienen! Als je omgeving het goed met je meent, wordt je juist daarin gesteund.
Uiteindelijk is rap een van de hiphopvormen die zijn ontstaan vanuit de wens om juist uit het ghetto te breken door middel van hard werken aan jezelf en de hiphopdiscipline die je je eigen hebt gemaakt.
Dan zou je toch wel gek zijn om in het ghetto te blijven rondhangen, alleen om dat ‘men’ vind dat je slechts op die plek ‘for real’ kan zijn!

Sorry heren ben er doorheen! Ik heb een belangrijk gedeelte van mijn vragenlijst moeten skippen maar nu we het toch over de business hebben, wat zou je jonge hiphopartiesten willen en kunnen aanraden?
Master G: Work out en eat the right things! Wees vooral geen volger, zorg ervoor dat je zo origineel bent dat anderen jou volgen!
Verder is het natuurlijk hartstikke leuk om op te treden en dat mensen je naam kennen maar hou het business gedeelte scherp in de gaten of zoek een vertrouweling die jouw zakelijke belangen op de juiste manier behartigt!

Geplaatst door bowie op 27 maart 2008