Helm Verplicht – Compilatie

De cd opent met een harde beat van Secretaris, waarna DRT, Tewitte en Casto de microfoon ter hand nemen. Wanneer DRT begint te rappen, schiet de naam van Kiddo Cee gelijk te binnen. Het stemgeluid van beide rappers komt namelijk overeen. Het is een stevige intro voor de cd en dat belooft veel goeds voor de rest van het album. De track die volgt is Arend van de King Street Klick, een track die gaat over een persoon die ten onder gaat aan de drugs. De beat van Manilla is zo saai dat je na de eerste verse al weet hoe het verhaal verder gaat. Daarna is 5th Season aan de beurt, het eerste dieptepunt van het album. De titel Silly Videos verraadt al dat de track gaat afgeven op commerciële hiphop, en dat wordt dan door iemand gedaan die zichzelf maar al te serieus neemt en de Engelse taal net zo goed beheerst als Peter R. de Vries.

Na de echte, echte hiphop van 5th Season, is het tijd voor de hiphop waar hij zo op afgeeft. Team up van DRT & Crism is een r&b-achtige track die de plank goed mist. De gitaarsolo zorgt dan nog voor wat extra irritatie en de skip knop wordt weer gevonden. Bij lange na niet is een basis harde hiphop track: dope beat, dope flow en gewoon simpelweg tof doen. Een track die best nog wel een extra verse had mogen hebben, maar ook zonder levert Jerome XL een goede bijdrage aan deze cd.

Een hele rits mensen doet mee aan Niet niks en zij zorgen met zijn allen voor een leuke losse, tof-doen track. De beat van DJ Marbles voelt alleen niet helemaal af, het lijkt alsof alle lagen los van elkaar staan. Misschien zit dit in de afmixing, het klinkt in ieder geval niet natuurlijk. Na al die gezelligheid is het tijd voor een wat onguurder geluid dat wordt geleverd door High Elements. Een nietszeggende track. Het is moeilijk om er echt heel hard op af te geven, maar er iets echt positiefs over zeggen is ook onmogelijk. Het is een track die na een luistersessie niet echt in het geheugen blijft zitten. Om toch een beetje mee te gaan met de synthesizer hiphop die momenteel hoogtij viert, komt Casto met geen MTV?. Casto geeft af op alles wat commercieel is ongeveer, helaas doen de commerciële versies van zijn stijl waaronder The Opposites en Dio het een stuk beter. De beat was misschien leuk geweest toen die beweging net op kwam, maar momenteel is het achterhaald.

Gelukkig is het tijd voor een “club-track”, Che en Vol’khan proberen een leuke dansbare track te maken waarop ze het ook nog eens ‘echt’ proberen te houden. Beide mislukken grandioos. Nog meer muziek voor in de disco met Remn en Mo Beats, ook een nummer waar na de eerste 30 seconden op skip wordt gedrukt. Psix heeft het album nog wat variatie gegeven door er een instrumental op te gooien. Voor een track van 5 minuten gebeurt er weinig spannends en is het juist een instrumental die een MC nodig heeft. Tewitte sluit de compilatie af met een afscheidsbrief, hij zegt het leven niet meer lief te hebben en er een einde aan te willen maken.

De cd Helm Verplicht is een cd vol tegenstellingen. Niet alleen in stijlen, maar ook in meningen van de artiesten onderling: waar de een een hekel aan heeft, maakt de ander. Dit zorgt voor een hoog skip gehalte op de cd, want de hoogtepunten van het album zijn nihil. De intro, Niet niks en de track van Jerome XL zijn de enig noemenswaardige nummers op de gehele compilatie.

Tracklist:
01. DRT, Tewitte, Casto – Helm verplicht (intro) (prod. Secretaris / SEC)
02. King Street Klick – Arend (prod. Manilla)
03. 5th Season – Silly videos (prod. Slimmah)
04. DRT & Crism – Team up (prod. DJ Marbles)
05. Jerome XL – Bij lange na niet (prod. DJ Muze.sick)
06. Iyobel, D.I.K, Bolle, PSB, DRT, Devel – Niet niks (prod. DJ Marbles)
07. High Elementz – De bevestiging (remix) (prod. TNT)
08. Casto – Geen MTV (prod. Secretaris / SEC)
09. Che ft. Vol’khan – Buigen voor de koning (prod. Seda)
10. Remon ft. Mo Beats – Hou het leuk (prod. Remon, Mobeats)
11. Psix – Hearing voices (prod. Psix)
12. Tewitte – Geachte (prod. Secretaris / SEC)

Meer info

Geplaatst door bowie op 28 februari 2008