Heavy: “De muziek die ik maak is een reflectie van mezelf.”

 

Ik vind het moeilijk om aan te geven wat voor muziek ik maak. Ik vind het vooral belangrijk dat ik zelf gelukkig word van mijn hiphop.”
Op de bank tegenover mij, in de huiskamer van zijn Zevenbergse huis, zit zonder meer een gelukkig artiest. Een interview weggeven is uiteraard nog wat onwennig, maar met de nodige zelfspot en zijn gastvrijheid laat Heavy vooral een oprechte indruk achter. De reden van dit interview is vooral de aankomende release van Funk or Die. "Funk or Die, de titel zegt het eigenlijk gewoon al. Voor mij staat het voor nu of nooit. Tot het moment dat ik met Ben Jur ging werken, heb ik wat aan zitten klooien. We werken nu naar een nieuw level toe. Toch zal je op Funk or Die nog wel het zoeken naar mijn definitieve stijl horen.”

 

 

Met de kleurrijke, jaren zeventig-achtige cover in combinatie met de titel én het feit dat Heavy liefhebber is van bijvoorbeeld Curtis Mayfield, zou het voor de hand liggen dat er funkinvloeden op de plaat terug te vinden zijn. “Ik ben geen kenner van funk, maar gewoon een liefhebber. Funk is voor mij niet de basis van mijn hiphopnummers, maar funk is natuurlijk wel vaak heel belangrijk voor hiphop. Hiphop is weer belangrijk voor mij, mijn basis, en dat maakt Funk or Die voor mij een toepasselijke titel.”
Op de tien tracks tellende EP is Ben Jur hofleverancier als het om de producties gaat. “Er staan ook producties op van aDo, een goede vriend van mij. Rock v/d Rots, een producer uit Dordrecht, heeft ook een beat gemaakt. Maar het meeste is door Ben Jur gedaan, bij hem is ook alles opgenomen.”
En zo valt weer de naam van Ben Jur, een belangrijke artiest in het leven van Heavy. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen? “Ik was al flink actief in Breda, dat is mijn thuishaven qua muziek. Toen ik een keer een clip had uitgebracht, die heel rauw was, heb ik die naar Jur gestuurd en hij zag er potentie in. Toen heeft hij mij naar zijn studio laten komen, daar hebben we gechilled, muziek uitgewisseld en al snel is hij mijn mentor geworden. Hij is meer dan een producer voor mij, we zijn ook echt maten geworden.”

 

 

Samen met zijn dj, mentor én producer Ben Jur deed Heavy lang mee voor een finaleplaats bij De Grote Prijs die hij uiteindelijk net miste. Toch rekent Dave dit bij zijn mooie ervaringen. “Je krijgt sowieso exposure, dat vind ik al belangrijk. De Grote Prijs is een toffe ervaring, veel nieuwe acts en mensen ontmoet en hoewel we de finale niet hebben bereikt, hebben we wel degelijk veel gewonnen.”
De uitschakeling geeft de rapper wel alle tijd om zich te focussen op zijn release en het bijbehorende feest (inmiddels al geweest, red.). “Ik denk dat het sowieso een dope avond wordt. Iedereen die aanwezig is, krijgt een mooi feest. We sluiten zelf een periode af en luiden een nieuwe periode in. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in. Naast mij staan onder meer Jimmy G en Josbros op de stage. En ik sluit de avond uiteraard af. Ik heb ook veel zin in de reacties die zullen komen. Ik heb het gevoel dat wij iets anders brengen dan dat momenteel gebracht wordt binnen de hiphopscene. Ik ben wel gespannen, je wilt dat het werk waar je lang aan gewerkt hebt goed ontvangen wordt. Het is voor mij zeker belangrijk dat de hiphopliefhebbers het dope vinden.
Hier Gaan We Dan, 8.6 en Funk or Die zijn persoonlijke, favoriete tracks op de EP. Hier Gaan We Dan gaat over mezelf en ligt ook heel dicht bij mezelf. 8.6 vind ik een mooi verhaal en ik hou ook van storytelling. Er staat verder niet heel veel storytelling op de EP, dat wil ik wel meer gaan doen. Funk or Die is toch wel mijn absolute banger.”
Daarmee noemt de rapper al drie tracks die allen een andere vibe hebben. Ook op het podium combineert de artiest stevige nummers met luchtige muziek. “Ik denk dat er op deze EP wel meer serieuze tracks staan dan luchtige nummers. Maar toch is het geen zware plaat geworden. Er staan wel persoonlijke nummers voor mij en mijn omgeving op. De muziek is een reflectie van mezelf.”

 

 

Ondanks dat de aandacht nu naar Funk or Die gaat, is Heavy ook al bezig met volgend werk. “Ik ben er nog niet uit of dat weer een EP wordt of een volwaardig debuutalbum. Ik ga veel tracks maken, shows rocken en Heavy echt op de kaart zetten. Ik ben gretig en heb veel ambities.”
Daarbij vindt de jonge artiest het ook geen probleem om zijn dromen uit te spreken. “Ik zou graag met Winne willen samenwerken. Maar eerst moet ik mezelf focussen op de muziek die ik maak met Ben Jur. Ik heb in ieder geval alle tijd om muziek te maken. Ik zit er wel aan te denken om terug naar school te gaan, mogelijk de HBA, verder zoek ik naar werk. Maar tot die tijd kan ik veel in de studio zijn.”

 

Tot slot, als Dave Broeders niet meer door lijkt te hebben dat dit gesprek überhaupt wordt opgenomen, komt zijn goddelijke uiterlijk ter sprake. “Ik heb sowieso elke week een check up bij de dokter om te kijken of alles nog mooi en schoon is. Ik word continu geappt door bitches. Ik ben hard op weg om het volgende sekssymbool van Nederland te worden. Dus volg me op Twitter, #instanudepictureseveryday. Het is een zware last, maar ik draag hem graag.”

 

De EP van Heavy, Funk Or Die, is nog altijd te beluisteren via deze link.

Geplaatst door bowie op 6 december 2013