Hansie kijkt na ‘De Belofte’ uit naar de toekomst: “We gaan het sowieso laten lukken!”

Daar is-ie dan: het debuutalbum van Hansie, de rapper die voorheen bekend was als Hans Grants. Onder zijn nieuwe alias dropte hij begin deze maand zijn eerste officiële album genaamd De Belofte. Het album bevat twaalf tracks met featurings van Jonna Fraser, Bokoesam en Van Klasse-labelgenoot Josylvio. De meeste tracks zijn geproduceerd door zijn goede vriend Esko. We spraken met de geboren Utrechtenaar op het kantoor van Cloud 9 Music in Amsterdam voorafgaand aan zijn eigen releaseparty, over zijn carrière, zijn liefde voor het hiphopgenre en natuurlijk over zijn nieuwe album.

Om maar te beginnen met de naamsverandering. In oktober 2016 releaste hij de single Bewegen en maakte de wereld kennis met zijn nieuwe artiestennaam: Hansie. Wat bij veel van zijn supporters de vraag achterliet: waarom Hansie? “Vooral uit het feit dat mensen mijn naam Hans Grants altijd verkeerd uitspraken, maar ook omdat ik een andere kant opging met muziek. Het was al lang stil geweest rondom mij en ik dacht: het is wel tijd voor een nieuwe start, een nieuw begin. Met een frisse naam en frisse muziek. Dus waarom ook niet?”

“Als je vroeger aan me zou vragen wat ik wilde worden, zou dat niet politieman of brandweerman zijn. Ik móest rapper of voetballer worden.”

Navarre Novian Norah, zoals Hansie echt heet, was al van jongs af aan hooked aan hiphop. “Dat is al begonnen met The Box, TMF, MTV. Elke dag voor de televisie zitten, rap luisteren. Eminem, Snoop Dogg, Dr. Dre, Bow Wow. Het klinkt misschien cliché, maar dat zijn wel echt de mensen bij wie het is begonnen. Van kleins af aan had ik al de droom en zat ik te fantaseren over dat ik ooit een van de succesvolste rappers zou zijn; met mooie vrouwen, heel veel kinderen, mooie auto’s, alles erop en eraan. Dit alles is eigenlijk gewoon een kleine jongensdroom. Als je vroeger aan me zou vragen wat ik wilde worden, zou dat niet politieman of brandweerman zijn. Ik móest rapper of voetballer worden. Ik heb nog een lange weg te gaan. En van die vrouwen, daarvan heb ik geleerd dat je daar beter bij uit de buurt kan blijven, dan ze te graag willen,” grapt Hansie.

“De band tussen Esko en mij maakte het vanzelfsprekend dat ik bij Van Klasse zou tekenen.”

Rond zijn achtste begon Navarre zelf met het schrijven van teksten. “Dat waren echt teksten die helemaal nergens op sloegen. Daar heb ik wel een voorbeeld van: ‘Ik sla je door de muur, de schuur, het is nog een halfuur’. Dat soort hak-op-de-tak-rijmpjes. Toen ik op mijn vijftiende Esko leerde kennen, is het pas echt serieuze vormen gaan aannemen.” Esko, Nederlands topproducer en labeleigenaar van Van Klasse speelde een grote rol in de carrière van Navarre. “Esko is super belangrijk geweest in mijn ontwikkelingsproces. Hij is de reden dat ik ben waar ik nu ben. Hij heeft tijd in mij geïnvesteerd, hij was niet de enige hoor, maar hij heeft nooit zijn rug naar mij gekeerd. Onder hem ben ik een hele andere artiest geworden. Esko heeft mij dat extra duwtje in mijn rug gegeven om er wat van te gaan maken en beter te worden. De band tussen ons maakte het ook al vanzelfsprekend dat ik bij Van Klasse zou tekenen.”

Zo gezegd, zo gedaan. Toen nog onder zijn artiestennaam Hans Grants wordt er getekend bij Van Klasse. Niet veel later dropt Navarre zijn eerste mixtape: De Cakemix, volledig geproduceerd door Esko. Hij kijkt met een positieve blik terug op zijn mixtape. “Dat heeft het allemaal in werking gezet. Ik kijk met heel veel blijdschap en trots terug op dat project. Dat is een hele goede ervaring geweest voor mijn ontwikkeling. Met Hans Grants was ik nog aan het zoeken wat nu echt mijn eigen sound is. Bij Hans Grants heb ik van alles wel wat gedaan, maar bij Hansie heb ik bij mezelf gezegd ‘oké, dit is mijn main sound, tuurlijk kan ik alles er omheen doen, maar dit is mijn main sound en ik wil dat mensen mij zó zien.”

Na De Cakemix was het enige tijd rustig rondom Hans Grants. Toch werden er met tracks als Non Stop met features van Latifah en Josylvio en C’est La Vie van The Partysquad hits gescoord. De laatstgenoemde behaalde zelfs platinastatus. Stilzitten was geen optie. “Ik ben gewoon in de studio aan de slag gegaan en tijdens het ontwikkelen zijn er mooie tracks uitgerold. Uiteindelijk begon het steeds meer vorm te krijgen en besloten we dat er een album moest komen. Mijn plan was voorheen om alleen maar singles te droppen. Uiteindelijk dacht ik van ‘waarom doen we niet gewoon een album?’ Het kan gewoon. Waarom zou je het niet doen? Gewoon gelijk in het diepe springen, ja toch?”

“Ontwikkeling is een must. Ik doe het niet om mensen tevreden te stellen. Ik doe het echt voor mijzelf.”

Een album kwam er: met zijn debuutalbum De Belofte wil Hansie zich voorstellen aan het grote publiek, maar wil zichzelf vooral ontwikkelen. “Om mij heen zag ik dat al mijn collega’s, mijn artiestencollega’s die ik persoonlijk ken, zo goed en zo hard gaan. Ik heb van hen geleerd. Zij hebben mij gemotiveerd, hongerig gemaakt. Met dat idee ging ik de studio in. Ik wilde gewoon ontwikkelen, beter worden om uiteindelijk ook tussen de grote artiesten te kunnen staan.”

Wie het album al een paar spins heeft gegeven hoort een mix tussen zang en rap. Een formule die tegenwoordig steeds succesvoller is. Wat probeert Hansie met zijn debuutalbum aan de scene toe te voegen? “Mezelf, man,” zegt hij lachend. “Wat ik daarmee bedoel is: ik heb een eigen vibe. Met die vibe ben ik opgegroeid en probeer ik de laatste tijd verder te ontwikkelen. Het is niet zozeer dat ik iets probeer toe te voegen aan de scene. Ik probeer gewoon mijzelf te zijn en gewoon mijn ding te doen. Ik ben meer een artiest die het moet hebben van de vibe. Ik wil gewoon dat mensen kennis maken met mijn vibe, mijn style, met wie ik ben. Ik wil dat wanneer mensen iets horen dat ze zeggen ‘oh ja, dat is die ene gast’.”
Wat de toekomst zal uitwijzen voor Hansie? “Tijd zal het zeggen. Ik ben ieder geval niet van plan om over tien jaar al te stoppen ofzo. Het liefst ben ik dan nog met muziek bezig. Het liefst mijn eigen muziek. Maar als mijn eigen muziek het niet meer doet, dan maar teksten schrijven voor anderen. Ik weet natuurlijk nooit wat er op mijn pad komt, maar dit is niet iets wat ik snel zal opgeven. We gaan het sowieso laten lukken.”

Na het interview is het tijd voor Hansie om zich voor te bereiden op de releaseparty. In de  basement op het kantoor van Cloud 9 Music in Amsterdam verzamelen zich rond de klok van vijf uur tientallen mensen, van jong tot oud. die zich opmaken voor de performance van Hansie. Een halfuur later betreedt hij de stage. Esko achter de dj-tafel, Hansie op het podium. Er wordt afgetrapt met de eerste track op het album: Blessing. Voor de track Laat Me Zien wordt Hef opgetrommeld. Ook Josylvio is in the building om zijn verse op de track Standaard te doen. Tijdens het optreden heeft Esko lovende woorden over zijn jeugdvriend Hansie: “Hij is gretig, hongerig en heeft liefde voor wat ‘ie doet. Bovenal is ‘ie de meest humble gast die ik ken.” Alsof de dag van Hansie nog niet stuk kan, wordt hem een platinaplaat uitgereikt voor zijn feature op de track C’est La Vie van The Partysquad. De releaseparty loopt na een uur weer tot zijn eind. De bezoekers kunnen bij de uitgang nog even snel een foto scoren met Hansie of Esko. En als het aan Hansie ligt, zal dit niet zijn laatste releaseparty zijn.

Beluister De Belofte hieronder.

Geplaatst door bowie op 11 december 2017